Olimpiyat sembolleri

Spor tarihinin en eski organizasyonu olan olimpiyat oyunlarıyla bütünleşmiş bazı semboller bulunuyor.

Yayınlanma: 26.07.2012 - 10:51
Abone Ol google-news

İngiltere'nin başkenti Londra'da 27 Temmuz-12 Ağustos tarihleri arasında bu yıl 30'uncusu yapılacak Yaz Olimpiyat Oyunları, kendine özel sembolleri de barındırıyor.

Olimpiyat bayrağı

Olimpiyat bayrağı, beyaz zemin üzeri iç içe geçmiş beş ayrı renkteki beş halkadan oluşur. Halkalar dünyanın 5 kıtasını simgeler. Dostluk, barış ve sevgiyi simgeleyen halkalardan üçü üstte, ikisi alttadır. Üstteki üç halka soldan sağa doğru mavi, siyah ve kırmızıdır. Alttaki halkalar ise soldan sağa sarı ve yeşildir. Bayrakta yer alan 5 renk kıtalara göre belirlenirken, olimpiyat bayrağı Belçika'daki 1920 Anvers Olimpiyatları'ndan beri dalgalanmaktadır.

Olimpiyat meşalesi

Olimpiyat Oyunları'nın tarihi, eski Yunan uygarlığına kadar dayanıyor. Bu nedenle oyunların doğduğu yer olarak olimpiyat meşalesi, Yunanistan'ın Olimpos Dağı'nda, güneş ışığından dev mercekler vasıtasıyla tutuşturulur. Meşale, oyunların yapılacağı ülkeye kadar belirlenen güzergahtaki ülkelerin atletleri tarafından elden ele teslim edilerek taşınır.
Oyunların yapılacağı stattaki büyük meşale de taşınan meşale aracılığıyla tutuşturulur.

Olimpiyat yemini

Yaz Oyunları'nın açılış töreninde olimpiyatlara katılan bütün sporcular olimpiyat yemini eder. Sporcular yeminde, ''Olimpiyat Oyunları'nda ülkemin şerefi ve sporun zaferi için kurallara uyarak dürüst yarışacağımıza ve gerçek sportmenlik ruhu içinde mücadele edeceğimize and içeriz'' derler.

Olimpiyat madalyası

Oyunlarda 3 ayrı madalya verilir. Yarışmalarda birinciliği kazanan sporculara altın, ikincilere gümüş ve üçüncülere de bronz madalya törenle verilir.
Altın ve gümüş madalya kaplamadan oluşur. Madalyaların bir yüzünde, 1928 yılından beri İtalyan sanatçısı Gossoioli tarafından çizilen, elinde zafer çelengi tutan Zafer Tanrıçası Nike'ın kabartması yer alırken arka yüzünde de oyunları düzenleyen ülkenin amblemi bulunur.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler