Olimpiyat sonrası tufan!

Federasyonların büyük bölümü sınıfta kaldı, Tokyo 2020’nin ardından değişim hamlesi başlayacak

Olimpiyat sonrası tufan!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.01.2020 - 02:00

2019 spor dünyasında her ne kadar dünya ve Avrupa şampiyonluklarının “çokça” yaşandığı bir yıl olarak geride kalsa da, 60’ı aşkın federasyonu 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları sonrası federasyonları “sıkıntılı” bir süreç bekliyor. Futbol dışındaki tüm branşlar, yasa gereği seçime gidecek ve yeni yönetimler belirlenecek. Birçok federasyonda “değişim” beklenirken Cumhuriyet gazetesi, federasyonları mercek altına aldı. 

İŞTE 2019 KARNELERİ

Sportif, idari ve bütçe kriterlerinin göz önünde bulundurulduğu “karne”de satranç ilk sırayı aldı. Federasyon Başkanı Gül Tulay’ın ekibi, 900 bin lisanslı sporcu ile rekor kırarken uluslararası başarılarla da dikkat çekti. Satrancı, cimnastik izledi. Eski milli sporcu Suat Çelen’in başkanlığını yaptığı Türkiye Cimnastik Federasyonu, ülke çapındaki altyapı organizasyonunun yanı sıra kadın erkek sayısındaki dengesiyle de dikkat çekti. Cimnastik, idari ve altyapı başarısını dünya şampiyonu olan ve olimpiyatta madalya almasına kesin gözü ile bakılan İbrahim Çolak’la da süsledi. Güreş, olimpiyat kotaları ve şampiyonlukların yanı sıra yine ülke genelindeki altyapı okullarıyla ön planda olan bir federasyon. Karate, voleybol, curling, yelken ve yüzme de sınıfı geçtiler. Voleybol kadınlardaki başarısı ve Eczacıbaşı, Vakıfbank, Fenerbahçe, Galatasaray gibi kulüplerin altyapısı ile geçen yılki yerini korudu, basketbolda ise mali denge konusunda sıkıntı var. 

DEFOSU DEVŞİRME

Türkiye Atletizm Federasyonu, organizasyon anlamında 2018’in önüne geçse de altyapı sıkıntısı, olimpiyatlar sonrası Fatih Çintimar Federasyonu’nu zor durumda bırakacak. Bakanlık ve Genel Müdürlük, onca tesise karşın altyapının hareketlendirilememesi ve devşirme sporcu bağımlılığından  şikâyetçi. Yine bir başka sıkıntı da doğu illerinde atletizmin sevdirilememesi.

‘ETİK’ SIKINTILAR CAN YAKACAK

Tokyo 2020 Olimpiyatları sonrası yapılacak federasyon seçimlerinde en büyük değişiklik bedensel engelliler ve özel sporcular federasyonlarında yaşanacak. Özellikle Görme Engelliler, Bedensel Engelliler ve İşitme Engelliler federasyonlarında Hasan Sayyıdan, Yakup Ümit Kıhtır ve Arif Ümit Uztürk’ün koltuklarını kaybetmesine kesin gözü ile bakılıyor. Bütçe konusunda sıkıntı yaşayan bu 3 branşta, etik sıkıntıların yaşandığı da Gençlik Spor Bakanlığı’na yakın kaynaklarca doğrulandı. Ülkedeki 3 engelli grubunun spor yapmasına katkı sağlayamamakla eleştirilen bu federasyonlar, idari anlamda da sınıfta kalmış durumda. Özel Sporcular Federasyonu, Herkes İçin Spor Federasyonu, Üniversite Sporları Federasyonu ve Okul Sporları Federasyonu da “tabana inememe” sıkıntısı yaşıyor. Özellikle  Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Kemal Tamer’in karşısına bu kez ciddi bir rakip çıkacağı sızan bilgiler arasında. Sualtı federasyonunun ise organizasyonlardaki ticari zihniyet sıkıntısı nedeniyle zorlanacağı benziyor. İzcilikte ise federasyon yönetimindeki bazı isimlerin “aile” bireylerini ön plana çıkarması ve partizanlık tepki almış durumda.

Atıcılık, badminton, basketbol, voleybol, boks, hokey, golf, otomobil, motosiklet, buz pateni, kürek, okçuluk modern pentatlon, ragbi, tekvando, beyzbol, tenis, bocce, golf, briç, oryantiring, buz pateni sınıfı geçtiler. Boks idari sıkıntılara karşın kadınlara yaptığı yatırımla uluslararası federasyonlardan alkış aldı.

Karnesi kötü olan diğer federasyonlar ise şöyle: Binicilik, bisiklet, halter, hentbol, judo, vücut geliştirme, wushu, kano, masatenisi, sutopu, triatlon, dağcılık, dans, kick-boks, kızak, bilardo.

Yasa gereği futbol dışındaki branşlarda seçimli genel kurullar eylül ve kasım ayları arasında yapılmaz zorunda.