Önce Viyana'yı fethetti

İstanbul'da AKP'li ilçe belediyelerinin açtığı buz pisti ihalelerini alan şirketin sahibi Yusuf Kara'nın Avusturya'da başkanlığını yaptığı İHL mezunları derneğine Almanya'daki Deniz Feneri'nden para yağmış.

Yayınlanma: 04.03.2012 - 07:50
Abone Ol google-news

İstanbul’da AKP’li belediyelerin 2011 ve 2012 yılında açtığı buz pisti ihalelerini alan şirketin sahibi Yusuf Kara’nın başkanlığını yaptığı Avusturya’daki WONDER’e (Türkiye’de kurulu ÖNDER’in Viyana’daki kardeş kuruluşu, imam hatip mezunlarına eğitim hizmeti veren dernek) Almanya’daki Deniz Feneri’nden para yağmış.

2010 yılında “Icepark Spor Kültür Organizasyon Yusuf Kara” adını taşıyan şirketini İstanbul Ticaret Odası’na tescil ettiren Yusuf Kara; AKP’li ilçe belediyelerinin “mobil olarak kiralanan buz pistleri için açtığı 8 ihaleden 6’sını 639 bin liraya” aldı. Kara’nın ihale aldığı ilçe belediyeleri Zeytinburnu, Beyoğlu, Beylikdüzü, Bağcılar, Kara’nın ve başkanlığını yaptığı WONDER’in ismi ise Almanya’daki Deniz Feneri e.V iddianamesinde sıkça geçiyor.

Almanya’da 3 kişinin hapis cezasına çarptırıldığı davanın iddianamesinde Avusturya’ya yardım parası olarak gönderilen bağışların öğrencilere ulaşıp ulaşılmadığı sorgulanıyor. Bu bölüm iddianamede, “Deniz Feneri e.V’de bulunup Emniyet altına alınan ve Viyana’daki WONDER’in öğrencilerine ait oldukları belirtilen, nakit para yardımı aldıklarını gösteren ve isimler ihtiva eden iki liste, adı geçen dernek üyelerinden dört öğrenciye, sorgulamaları esnasında sadece imzalarının olduğu yer gösterilmişti. Öğrenciler, listelerden sadece birisinde olan imzaların kendilerine ait olduğunu belirtmiş, diğer listedeki imzaların hiçbirisini kendi imzaları diye teşhis etmemişlerdi. Bu gerçek, imzaların başka bir şahıs tarafından atılmış olduğunu göstermektedir” ifadesiyle yer alıyor. İddianamede hem Türkiye’deki ÖNDER’de (İmam Hatip Liseleri Mezunlar Mensupları Derneği) bir dönem genel başkan yardımcılığı; uzun süredir de Avusturya’daki WONDER’in genel başkanlığını yapan Yusuf Kara’ya elden para teslim edildiği belirtiliyor. Deniz Feneri e.V’ye yapılan bağışlarla 1.5 milyon Avro’ya Viyana’da alındığı kaydedilen binayla ilgili, “Adı geçen bu bina şu anda, WONDER tarafından dernek lokali, eğitim yeri ve mescit olarak kullanılmaktadır” bilgisi veriliyor. Bu binanın kira sözleşmesinin ise halen Deniz Feneri e.V. davasından Almanya’da hapiste yatan Euro 7 yöneticisi ve Deniz Feneri e.V’nin kurucusu Mehmet Gürhan ile Yusuf Kara tarafından imzalandığı belirtiliyor. İddianameye göre 5 yıllık süreçte WONDER’e aktarılan para milyonlarca Avro’yu buluyor.

Parayı teslim alanın çelişkili ifadesi

- Zikredilen meblağlar, WONDER adındaki derneğin sorumluları tarafından, Frankfurt am Main kentinde teslim alınmıştır. Bir defasında da Dernek Başkanı Yusuf Kara teslim almıştır (Nr. 7). Ayrıca 03.11.2004 tarihli teslim tesellüm protokolü de bulunmuştur. Bu protokole göre, Deniz Feneri muhasebesinde görünmeyen, WONDER’in görevlendirdiği Hüseyin Hayri NUROĞLU adındaki şahsa 40.000,00 Avro teslim verilmiştir.

- Keş para alanlardan Abdullah Furtuna (Nr. 1)’nın ifadesi alınabilmiştir. Adı geçen ifadelerinde, Yusuf Kara’nın talebi ve isteği üzerine bu meblağı Frankfurt’da Firdevsi Ermiş‘ten (Deniz Feneri e.V’nin hapis cezası alan muhasebecisi) almış olduğunu ve aldığına dair makbuz imzaladığını onaylamıştır. Bu parayı Viyana’daki evinde bulundurduğunu, kısmen öğrencilere dağıttığını, bir kısmıyla da, Yusuf Kara’nın olurunu aldıktan sonra, (bina) onarımı için malzeme aldığını açıklamıştır. Ancak paranın 2002 yılında alınmış olması, Kreitnergasse 4-6 adresindeki binanın onarımı için kullanılmış olamaz, çünkü Kreitnergasse’deki bina 2005 yılında satın alınmıştı. Binanın satın alınmasında kullanılmasının yanında, Deniz Feneri e.V. derneğinin yardım paraları, bina onarımı için kullanılamaz, tüzüğüne aykırıdır.

- Kendisinin, Mehmet Taşkan’ın (Almanya’daki Deniz Feneri e.V’nin son başkanı) ya Ermiş’ten ya da Gürhan’dan duymuş olduğuna göre Deniz Feneri, tüzüğünden dolayı herhangi bir emlak edinemezmiş, derneğin lağvedilmesi halinde, gene tüzüğü icabı servetinin Kızıl Haç (Rotes Kreuz) örgütüne bağışlanması gerekiyormuş. Ancak emlakların Weiss GmbH şirketinin adına kayıtlı olması halinde, böyle olmazmış; yani emlak Kızıl Haç’a geçmezmiş.

- Wonder adı altında kurulan ve tüzüğünde Avusturya’daki Türk öğrencilerine yardım etmeği amaçlayan derneğin başkanı olan Yusuf Kara, Gürhan’a başvurarak, Viyana’daki öğrencilerin kalabileceği bir yere ihtiyaç olduğunu anlatmış. Bildiğine göre, WONDER derneğine, binanın satın alın-masından evvel de yardım ediliyormuş.

‘Bir taşla beş kuş’

Türkiye’deki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmada bir süre tutuklu kalan Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ın patronu olduğu internet sitesi haber7.com’a 6 Ekim 2011 tarihinde verdiği röportajda şu açıklamayı yapmıştı: “Daha önce kiralık bir yerde kalıyorduk ve çok yüksek kiralar ödüyorduk. Buradaki işadamlarının desteğinin yanı sıra Viyana’daki okuyan öğrencilere Almanya Deniz Feneri Derneği e.V’nin katkısı çok büyük oldu. Almanya’daki arkadaşların gönderdikleri burslarla okuyan birçok öğrencimiz vardı ve Almanya’da Deniz Feneri e.V kapatılana kadar Deniz Feneri bursları devam ediyordu. Deniz Feneri’nin kapatılmasının en büyük sıkıntılarından bir tanesi de oradaki öğrencilerin burslarında aksamaların olmasıdır. Almanlar bir taşla beş kuş vurdu.”

'İHL mezunu olmak’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da üyesi olduğu ÖNDER’in internet sitesinde WONDER şöyle tanıtılıyor: “Avusturya: Ülkenin başkenti Viyana’da ÖNDER’in kardeş kuruluşu WONDER bulunmaktadır. WONDER, Viyana’da eğitim görmek isteyen İHL mezunlarına barınma, dil kursu gibi hizmetler vermektedir. WONDER himayesinde 1 erkek, 1 kız yurdu, 200’ü aşkın ev bulunmaktadır. Ayrıca WONDER genel merkezinde kültürel ve sosyal etkinlikler yapılmaktadır.” Yine sitede, “ÖNDER organizesi ve WONDER himayesi ile Viyana’da üniversite tahsili için aranan vasıflar ve şartların” ilk ikisi ise şöyle sıralanıyor: “1- İHL mezunu olmak. 2- ÖNDER’de yapılacak mülakatta başarılı olmak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler