"One Minute" sokakta yaşayan çocuklarına ilham oldu

Malatya'da sokakta çalışan çocukların bir araya gelerek kurduğu ''Umut Çocukları Tiyatro Ekibi'', Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta kullandığı ''One Minute'' sözünden ilham alarak bir skeç hazırladı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.03.2009 - 09:25

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta kullandığı ''One Minute'' sözü, Malatya'daki sokakta yaşayan çocuklara ilham kaynağı oldu. Malatya Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın başlattığı ''Sokaktan Sanata'' projesiyle sokakta çalışan 45 çocuğun bir araya gelerek kurduğu ''Umut Çocukları Tiyatro Ekibi'' davet edildikleri Kıbrıs Tiyatro Festivali'nde sahnelemek üzere ''Guguk Kuşu'' adlı oyunun hazırlıklarını sürdürüyor. Çalışmalar arasında doğaçlama skeçler de hazırlayan ekipte bulunan Ömer Acun (16), Muhammet Çetkin (15) ve İsmail Çetkin (14), Davos'tan esinlenerek hazırladığı ''One Minute'' oyununu sokakta sahnelemeye başladı.

Oyun hazırlıkları sırasında skeci sahneleyen çocuklar, ekip olarak yaptıkları çalışmalar sırasında doğaçlama skeçler de hazırladıklarını, ''One Minute'' adını verdikleri skecin çok beğenildiğini söyledi. Skeçte ev sahibi genci canlandıran Ömer Acun, şöyle konuştu, ''Nisan ayında Kuzey Kıbrıs'ta sahneleyeceğimiz 'Guguk Kuşu' oyununun hazırlıklarını sürdürüyoruz. Okullarımız nedeniyle haftanın iki günü çalışabiliyoruz. İki gün çok yoğun çalışıyoruz. Aralarda da arkadaşlarımızla doğaçlama skeçler hazırlıyoruz. İlk zamanlar bu skeçleri ekip arkadaşlarımızla eğlenmek için yapıyorduk. Ancak projemizi destekleyen Malatya Eczacılar Odası'nın önünde sokakta yaptığımız bir skeç çok büyük beğeni topladı. Amerikan sineması ve Davos karışımı bir skeç hazırladık. Kurgusuz hazırladığımız skeç beklediğimizden çok ilgi gördü.''


"Çocuklar çok başarılı"

Oyunun eğitmeni üniversite öğrencisi Ali Kemal Cömert, Malatya Emniyet Müdürlüğü ve Eczacılar Odası'nın desteğiyle hayata geçirilen projede gönüllü eğitmenler olarak arkadaşlarıyla görev aldıklarını kaydetti. KKTC'deki festivale davet edilmenin heyecanıyla çalıştıklarını ifade eden Cömert, çocukların büyük bir azimle çalıştığını belirtti.
Cömert, ''Bizler üniversiteli arkadaşlarımızla sadece destekte bulunuyoruz. Çocuklar çok başarılı. Hazırladıkları doğaçlama skeçler bizi şaşırtıyor. Ekipte yer alan çocukların yaratıcılıkları çok iyi. Ekibin çok başarılı işler yapacağına inanıyorum'' dedi.


"One Minute" oyunu

Evde skeç hazırlamak için çalışan iki arkadaşın aynı anda uyuya kalmasının ardından eve giren ''çığlık'' maskeli hırsız ile evde bulunan iki arkadaş arasında geçen diyalog konu ediliyor. Skeçte, Amerikan sinemasıyla alay edilirken, Davos'ta yaşanan gerginlikten alınan replikler ise diyaloga renk katıyor. Çocukların, güncel konularda hazırladıkları skeçlerin arasında ''Yemekteyiz'' adlı oyunları da beğeni topluyor.


Polisin çocuklara yönelik çalışmaları

Malatya Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın öncülüğünde 2006 yılında başlatılan ''Sokakta Çocuk Kalmasın'' projesiyle, sokakta çalışan 70 çocuk, eczane ve diş hekimlerinin yanına yerleştirilerek hem çalışıp hem okullarına devam etmeleri sağlandı. Proje kapsamında el atılan çocuk sayısı daha sonra 140'a ulaştı. ''Sokaktan Sanata'' projesi ile de sokakta çalışan 45 çocuk bir araya getirilerek, ''Umut Çocukları Tiyatro Ekibi'' kuruldu.

İnönü Üniversitesi'nden bir grup öğrencinin de desteğiyle sanatsal etkinliler düzenlemeye başlayan tiyatro ekibi, biri Nemrut Dağı'nın zirvesinde, biri de Kayseri Kapalı Cezaevi'nde olmak üzere çok sayıda oyun sahneledi. Çocuklar, Fırat Üniversitesi'nde de öğrencilere ders konusu oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler