Organik üreticileri destek bekliyor

Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER), geçtiğimiz günlerde açıklanan ‘2019 Tarım Destekleri’nin hali hazırda maliyetleri çok yüksek olan organik ürün üreticileri için yetersiz olduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 15.11.2019 - 12:00
Abone Ol google-news

ORGÜDER Başkanı Muharrem Doğan konuyla ilgili olarak,“Organik tarımın ve üreticinin devletimiz tarafından maksimum oranda desteklenmesi, hali hazırda maliyetlerin çok yüksek olduğu sektörümüz için çok büyük motivasyon olacaktır” dedi.


Organik tarım yapan çiftçilere yapılacak desteklemelerin ürün sertifikalarına göre farklılaştırıldığını belirten Muharrem Doğan’ın açıklaması şöyle;

“2019 Tarım Destekleri’ne baktığımızda özellikle organik üretimle ilgili olarak beklentilerin tam anlamıyla karşılanmadığını görüyoruz. Yetersiz gördüğümüz bu desteklemelerin yanı sıra ‘2019 Tarım Destekleri’ kararlarında 2017 ve 2018 üretim yılında organik teşvik alan  arazilerin 2019 yılında bu destekten faydalanamayacağı da yer alıyor. Hali hazırda maliyetleri konvansiyonel tarıma göre çok daha yüksek olan organik üretime devletimizin desteğini bekliyoruz. Bu, hem organik tarım yapan üreticinin desteklenmesi, hem de organik ürünlerin herkes için ulaşılabilir fiyatlarla tüketici ile buluşması anlamında çok önemli. Geçen yıl birinci kategoride toplamda dekar başına 100 lira destek sağlanırken bu yıl bireysel ürün sertifikasına dekara 70 lira, ikinci kategoride geçen yıl dekar başına 70 lira ödenirken bu yıl 40 lira ödenecek. Üçüncü kategoride ise 30 lira olan destek bu yıl 10 liraya kadar düşürülüyor. Üretici grubu sertifikalarında da 2018’e göre ciddi düşüşler mevcut. Ayrıca bu yılki desteklerde buğday gibi ürünlerin içinde bulunduğu 4 Kategori tamamen dışarıda bırakılmış görünmektedir. Sadece Organik arıcılık yapanlara ise yine geçen yıl olduğu gibi kovan başına 10 liralık destek sağlanacak” ifadelerine kullandı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler