Orgeneral Ümit Dündar: 'Beni Devlet Bahçeli'ye sorun' demedim

TBMM Darbe Komisyonu'nda konuşan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, darbe girişimi sırasında İstanbul'da yaşadıklarını anlattı. Ümit Dündar, açıklamasında "5 Temmuz gecesi sayın Cumhurbaşkanı, sayın Başbakan da dahil hiçbir bakanla görüşmem olmadı. 'Beni Devlet Bahçeli'ye sorun' diye bir beyanım olmadı" dedi.

Yayınlanma: 18.10.2016 - 15:44
Abone Ol google-news

TBMM Darbe Komisyonu, AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek'in başkanlığında toplandı. Darbe Komisyonu bugün Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar'ı dinledi.

Orgeneral Ümit Dündar, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmediğini söyledi. Orgeneral Dündar, "15 Temmuz gecesi sayın Cumhurbaşkanı, sayın Başbakan da dahil hiçbir bakanla da görüşmem olmadı. 'Beni Devlet Bahçeli'ye sorun' diye bir beyanım olmadı. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın direktiflerini havalimanından itibaren adım" diye konuştu

Darbe girişimi sırasında İstanbul'da yaşadıklarını aktaran Orgeneral Ümit Dündar, Boğaziçi Köprüsü üzerinde İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü ile mini bir 'kriz masası' kurduklarını ve stratejilerini burada belirlediklerini aktardı. Orgeneral Dündar, darbe girişiminin yaşandığı saatlerde eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile iki ya da üç kez telefonda görüştüğünü de aktardı.

Ümit Dündar'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

- 22.20 civarında konutumdan hareket ettim. Boğaz Köprüsü'ne doğru yola koyuldum. Yolda giderken İstanbul'daki gelişmeleri rapor etmek maksadıyla, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanımızı, Kara Kuvvetleri Komutanımızı, Genelkurmay İkinci Başkanımızı ve Genelkurmay Başkanımızı telefonla arayarak durumu rapor etmek istedim ancak dört telefondan da cevap alamadım. Cevap alamayınca durum daha da endişeli görünüm kazanıyordu. Yolda giderken Kuleli Askeri Lisesi Komutanı'nı aramak istedim.

- Telefonu çevirdiğimde komutanlığı devreden komutan çıktı. Kendisiyle görüştüğümde emir komutayı yeni alan komutanın, kendisinin anlam veremediği bazı şeyler yaptığını dolayısıyla gelişmelerden kuşkulu olduğunu anlattı.

- Boğaz Köprüsü'ne geldiğimde emniyet müdürüyle bir araya geldik. Olayın sonucundaki resme benzer bir tablo yaratılmadığı için, kendi aracımla o araçların yanına doğru ilerledim. Gittiğimde asker kılığına girmiş teröristlerin havaya ateş ettiğini görünce tekrar emniyet müdürünün yanına geldim.

- Gelen bilgilerden Ankara'da da bazı gelişmeler olduğunu duyunca artık olayın çapı yavaş yavaş zihnimizde canlandı ve olayın TSK içerisinde bir grup tarafından yapılan bir durum olduğu kanaati bende oluştu.

- İstanbul'daki beş birliğimizin darbe girişimine katılmakta olduğu bilgisini aldık. Bunun üzerine derhal, ordu komutanlığına bağlı olan iki birliğim daha var, Çorlu ve Gelibolu'daki iki korgeneralimizi aradım. Ve o arada 5. Kolordu Komutanımız'dan sahte bildirinin kendilerine ulaştığını söyledi. Dolayısıyla bu sahte emrin de yayınlandığını duyunca karşımızda darbe girişimi olduğu yüzde 100 kesinlik kazandı.

- Birçok kişiyle telefonla görüştüm. Daha önce basına yansıdığı gibi eski Genelkurmay Başkanımız Necdet Özel Paşa ile de görüştüm. Kendisiyle iki veya üç görüşme yaptım. Kendisi bazı konular gündeme getirdi. Olayın nasıl gittiği konusu gündeme geldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler