Oscar'a da Slumdog Millionaire damgası

81. Oscar Akademi ödülleri, Los Angeles'daki Kodak Theatre'da bu sabaha karşı yapılan törenle sahiplerine dağıtıldı. Sunuculuğunu Avustralyalı tiyatro ve sinema oyuncusu Hugh Jackman'ın yaptığı törende, geceye 8 ödülle Slumdog Millionaire damgasını vurdu. En iyi kadın oyuncu ödülü Kate Winslet, en iyi erkek oyuncu ödülü ise Sean Penn'e verildi.

Oscar'a da Slumdog Millionaire damgası
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.02.2009 - 03:10

81. Oscar Akademi ödülleri, Los Angeles'daki Kodak Theatre'da bu sabaha karşı yapılan törenle sahiplerine dağıtıldı. Sunuculuğunu Avustralyalı tiyatro ve sinema oyuncusu Hugh Jackman'ın yaptığı törende, geceye 8 ödülle Slumdog Millionaire damgasını vurdu.

Hayatla mücadelesine, Hindistan'ın Mumbai kentinin kenar mahallesinde başlayan bir çocuğun, zorluklar içindeki büyüme sürecini, bir aşk hikayesini de içine katarak, katıldığı bir yarışma programı çerçevesinde ele alan Slumdog Millionaire, en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi uyarlama senaryo, en iyi görüntü yönetmenliği, en iyi ses miksajı, en iyi kurgu, en iyi film müziği ve en iyi orijinal şarkı ödüllerine layık görüldü.

Oscar'a 13 dalda aday gösterilen The Curious Case Of Benjamin Button sadece 3 ödülle yetinmek zorunda kaldı. Brad Pitt'in başrolünü üstlendiği, yaşlı doğan ve gittikçe gençleşen bir Amerikalının hayatını konu alan film, en iyi sanat yönetmenliği, en iyi makyaj ve en iyi görsel efekt dallarında ödül aldı.

En iyi erkek oyuncu ödülünü, "Milk" adlı filmde, eşitlik isteyen ve kendi kaderini paylaşanların haklarını korumak için siyasete atılan eşcinsel rolündeki Sean Penn aldı. Sanatının yanı sıra siyasi fikirleriyle de bilinen 48 yaşındaki Penn, 2004 yılında, Mystic River filmindeki rolüyle de ödül almıştı.

En iyi kadın oyuncu ödülünü ise "The Reader" adlı filmdeki rolüyle Kate Winslet aldı. Dramatik bir konuyu içine romantizm katarak ele alan filmde, Nazi geçmişi olan bir Alman kadınını oynayan 33 yaşındaki Winslet, son 13 yılda 5 kez Oscar'a aday gösterilmiş, ancak evine eli boş gitmek zorunda kalmıştı.
 

Geceden notlar

Şölen, Kodak Theatre'a davetli çok sayıda ünlü sanatçı ve sinema sektörünün önde gelen isimlerinin, gazetecilerle çevrili kırmızı halı üstünde boy göstermeleriyle başladı ve sunuculuğu üstlenen Jackman'ın, şarkı ve danslarla süslediği parodiler, aday sanatçılara yaptığı esprilerle salonda devam etti.

Jackman'ın, önceki ödül törenlerine göre alışılmışın dışında, müziği ve dansı ön plana çıkartarak yaptığı sunuma, Amerikalı şarkıcı Beyonce'un da aralarında bulunduğu bazı sanatçılar, şarkıları ve sahne performansıyla katkıda bulundu.

İlk ödül, en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında verildi ve bu ödüle "Vicky Cristina Barcelona"daki performansıyla 34 yaşındaki İspanyol aktris Penelope Cruz layık görüldü. Penelope Cruz, Woody Allen'ın filmleriyle en iyi yardımcı oyuncu ödülünü kazanan 5. sanatçı oldu.

En iyi yardımcı erkek oyuncu ödülüne, 13 ay önce hayatını kaybeden Heath Ledger, The Dark Knight filmindeki "Joker" rolüyle layık görüldü. Ledger'ın heykelciğini, annesi, babası ve kız kardeşi aldı. Aktör, Oscar'a ölümünden sonra layık görülen ikinci sanatçı oldu. Peter Finch de 1976 yılında Oscar'a layık görülmüş, ancak kazandığı ödülü görememişti.

En iyi orijinal şarkı ödülünden önce, aday şarkıların dans eşliğindeki sunumu büyük beğeni toplarken, görüntü yönetmenliği dalındaki ödülün takdimi için sahneye gelen komedyen Ben Stiller'ın, sakalı ve tavırlarıyla aktör Joaquin Phoenix'i anımsatan tarzı salondakilerin bölünmesine yol açtı. Davetlilerin bir kısmı gülerken, rahatsızlık duyanların da olduğu gözlendi.

En iyi oyuncu ve en iyi yardımcı oyuncu ödüllerinin dağıtımından önce, sinema sektörünün önde gelen aktör ve aktrislerinin, 5'er kişilik gruplar halinde sahne alması ve her birinin, adayların sunumunu tek tek üstlenmesi gecenin dikkati çeken anları arasına girdi.
 

Hindistan memnun

Yoksulluk sömürüsü yapıldığı eleştirilerine rağmen "Slumdog Millionaire" filminin "en iyi film Oscar'ının" yanı sıra 7 Akademi ödülü kazanması Hindistan'da büyük memnuniyet yarattı.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, 8 dalda Oscar kazanan filmin ekibine bir kutlama mesajı göndererek, "Hindistan'ı çok gururlandırdılar" dedi.

Oscar kazanan üçüncü Hintli olan ve bu filmin müzikleri ve orijinal şarkısı için iki dalda ödüle layık görülen "Madras'ın Mozart'ı" lakaplı kompozitör A.R. Rahman da, ödül töreni sırasında, filmin geçtiği Bombay kentinin tüm halkına sevgilerini gönderdiğini ve umudun gücü ile yaşam konusunda iyimserlik mesajı vermek isteyen filmin ruhunun kendilerini gururlandırdığını söyledi.

15 milyon dolar bütçeli ve 160 ülkede gişe rekoru kıran filmin yapıcısı Christian Colson ise, filmin harika bir yolculuk olduğunu ve Bombay kentine sıradışı bir saygı kazandırdığını ifade etti. Ancak, filmin büyük ödülü kazanması yoksulluğun pençesindeki Hint gecekondu semtlerinde aynı etkiyi yaratmadı. 455 milyon insanın günde 1,25 dolardan daha az bir miktarla yaşamaya çalıştığı bu ülkenin gecekondu sakinleri, "yoksulluğun pornografisi" olarak niteledikleri filmden çok da gururlu olmadıklarını bildirdiler.

Filmin çekildiği Asya'nın en büyük gecekondu semti Dharavi sakinleri, filmin ismi nedeniyle "Biz gecekondu köpekleri değiliz" diye tepki gösterdiler. Dharavi sakinlerinden 23 yaşındaki Varşa Jitendra Boşle, "Filmi gördüm, beğendim ama isminden dolayı tepkiliyim" derken, Praşant Dighe isimli bir başkası da, "Dharavi'de tüm yaşamım boyunca hiçbir değişiklik görmedim ve de görmeyeceğim. Politikacılarımız 60 yıldır hiçbir şeyi değiştiremediler, sinemacılar mı değiştirecek? Gelirler filmi çeker ve parayı yaparlar. Biz bugün buradayız ve yarın da, 60 yıl sonra da burada olacağız" diye konuştu.

Filmin Oscar kazandığı hakkında Dharavi sakinlerinin çok azı bilgi sahibi ve bu kesim de, filmin başarısının kendi yaşamlarına pek etkisi olmasını beklemediğini belirtiyor.

 

Winslet'e kutlama

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da, filmle en iyi yönetmen ödülünü kazanan Danny Boyle ve "The Reader" filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü elde eden Kate Winslet'i, "İngiliz sineması adına harika bir başarı göstermelerinden ötürü" kutladı.

Brown yayınladığı açıklamada, Danny Boyle ve inanılmaz bir şekilde Oscar kazanan filmin tüm çalışanlarını kutladığını belirterek, filmi görme şansı elde ettiğini ve tüm dünyayı nasıl müteessir edebildiğini anladığını söyleyerek, "Film başarıyı hak etti" dedi.

 

Cruz: Koridora saklanıp 15 dakika ağladım

81. Oscar Akademi ödüllerinde "Vicky Cristina Barcelona" filmindeki rolüyle "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülünü alan İspanyol Penelope Cruz, koridora saklanıp 15 dakika ağladığını söyledi.

Sinema kariyerinde ilk defa Oscar ödülünü alan ve bu ödülü kazanan ilk İspanyol kadın oyuncu olan Cruz, İspanyol basınında yer alan demeçlerinde, "İnanılmaz oldu. Aday olan 5 aktrisi sunmaya başladıklarında tamamen histerik bir hal aldım, çok sinirliydim, bayılmak üzereydim. Ne olacağını bilemiyordum. Ancak ismimi duyup sahneye çıkınca biraz rahatladım. Ödülü aldıktan sonra koridora saklanıp 15 dakika durmadan ağladım ve telefonla konuştum" dedi.

Oscar ödülünün kendisi için "bir çocukluk hayali" olduğunu ifade eden Cruz, Oscar heykelciğini eline aldıktan ancak 5 dakika sonra bakmaya cesaret edebildiğini kaydetti.
Bu arada İspanyol basını da Oscar kazanan ilk İspanyol kadın olması sebebiyle Penelope Cruz'u bugünkü manşetlerine çıkarıp, övgüler yağdırdı. El Pais "Hollywood, Penelope Cruz'un düşünü Oscar ile taçlandırıyor", ABC "İspanyol aktris için ilk Oscar", El Mundo "Pe, Amerikan rüyasının en yükseğine ulaşıyor", La Vanguardia "Penelope, Oscar'ı kazanıyor" başlıklarını attı.


Doğduğu ilçenin "en üstün kızı" ünvanını alacak

Penelope Cruz'a doğum yeri olan Madrid'in Alcobendas ilçesi tarafından "Alcobendas'ın en üstün kızı" unvanı verilecek. Oscarı ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, küçükken Alcobendas'ta televizyon karşısına geçerek Oscar ödül törenlerini heyecanla seyrettiğini ve Oscar törenine katılmayı "gerçekleşmesi imkansız bir düş, bir delilik gibi gördüğünü" anlatan Penelope, ödülünü aynı zamanda Alcobendas halkına adadığını söylemişti.

28 Nisan 1974 Alcobendas doğumlu olan Penelope'nin sözleri hemen etkisini gösterirken, Alcobendas belediye başkanı İgnacio Garcia de Vinuesa yarın yapılacak belediye meclis toplantısında İspanyol aktriste "Alcobendas'ın en üstün kızı" unvanını vereceklerini duyurdu.
Bu arada Oscar kazanan ilk İspanyol kadın oyuncu olan Penelope'nin sevincini en fazla paylaşan kişilerin başında gelen İspanyol sinema yönetmeni Pedro Almodovar, "Televizyonda seyrederken, adını duyduğumda sevinçten ağladım" dedi. Birçok filminde Penelope'yi oynatan Almodovar, "Penelope'nin Oscarı bir yeteneğin, tutkunun ve inatçılığın zaferidir. Çok riskli olan bir role paraşütsüz, kafadan atlayan bir aktrisin değerinin göstergesidir" yorumunda bulundu.
 

Ödüller

Gecede, 25 kategorinin en iyileri belirlendi. Ödül listesi şöyle:

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)

En iyi özgün senaryo: Dustin Lance Black (Milk)

En iyi uyarlama senaryo: Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire)

En iyi animasyon: WALL-E

En iyi kısa animasyon: La Maison en Petits Cubes

En iyi sanat yönetmenliği: The Curious Case Of Benjamin Button

En iyi kostüm tasarımı: The Duchess

En iyi makyaj: Greg Cannom (The Curious Case Of Benjamin Button)

En iyi görüntü yönetmenliği: Slumdog Millionaire

En iyi kısa metrajlı film: Spielzeugland (Toyland)

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Heath Ledger (The Dark Knight)

En iyi belgesel: Man On Wire

En iyi kısa metrajlı belgesel: Smile Pinky

En iyi görsel efekt: The Curious Case Of Benjamin Button

En iyi ses kurgusu: The Dark Knight

En iyi ses miksajı: Slumdog Millionaire

En iyi kurgu: Slumdog Millionaire

Onur ödülü: Jerry Lewis

En iyi film müziği: Slumdog Millionaire

En iyi orijinal şarkı: Jai Ho (Slumdog Millionaire)

En iyi yabancı film: Departures (Japonya)

En iyi yönetmen: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)

En iyi kadın oyuncu: Kate Winslet (The Reader)

En iyi erkek oyuncu: Sean Penn (Milk)

En iyi film: Slumdog Millionaire


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler