Panama Belgeleri'ne Pulitzer ödülü

Türkiye’den sadece Cumhuriyet’in dahil olduğu Panama Belgeleri araştırması, dünyanın en prestijli gazetecilik ödülü olan Pulitzer’e layık görüldü.

Yayınlanma: 11.04.2017 - 12:29
Abone Ol google-news

Pulitzer Ödül Kurulu, dün yaptığı duyuruda, “offshore vergi cennetlerinin küresel ölçeğini ve gizli altyapısını ortaya çıkarmak için 6 kıtada 300’ün üzerinde gazetecinin iş birliğiye” yapılan bir yıllık araştırmayı yüceltti. 

Araştırmaya Türkiye’den sadece Cumhuriyet gazetesi dahil olmuştu. Süddeutsche Zeitung ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından elde edilen belgeler, ICIJ’ın Türkiye partneri seçilen gazetemiz muhabiri Pelin Ünker ile paylaşılmıştı.


Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait, Hong Kong’dan Britanya Virjin Adaları’na 21 farklı ülkede kurulan 214 bin off-shore şirketiyle ilgili 11.5 milyon belge, gazetecilerin ortak çalışmasıyla incelenip haberleştirildi. Türkiye ilgili belgeler de Cumhuriyet işbirliğiyle uluslararası yayın kuruluşlarıyla eş zamanlı olarak yayımlandı.

Panamacı Türkler

Cumhuriyet, Panama Belgeleri'nin Türkiye ayağı ile ilgili yedi gün süren bir yazı dizisi yayımladı. Panamacı Türkler yazı dizisi işadamı Mehmet Cengiz'in Türkiye'de gizli bir şirketi olduğunu ortaya çıkarırken, Cengiz'in off-shore şirketlerinde yetki sahibi olan ismin de New York Başsavcısı Preet Bharara'nın başlattığı soruşturma sonucu ABD'de yolsuzluk suçlamasıyla aranan Şeref Doğan Erbek olduğunu gözler önüne serdi. Dizinin ilerleyen bölümlerinde Fettah Tamince, Cihan Kamer, Remzi Gür, Hayyam Garipoğlu ve Ahmed Hamdi Topbaş'ın off-shore bağlantıları ve gizli banka hesapları ortaya döküldü.
 
Pulitzer'in 101. yılı
 
Pulitzer Ödülleri, gazetecilikte en büyük onur olarak görülüyor. Bu yıl Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu'nun verdiği Pulitzer Ödülleri'nin 101. yılı. Dün gece Pulitzers ile onurlandırılan diğer medya kuruluşları arasında The New York Times, Washington Post ve Charleston (Batı Virginia) Gazette-Mail bulunuyor.
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler