Pandemi döneminde sosyal medya ve influencer pazarlama çalışmaları arttı
Geleneksel reklam harcamaları düşüşünü sürdürürken, koronavirüs endişesiyle sosyal ve çalışma hayatının ev sınırlarına inmesi, dijital pazarlamanın önem kazanmasına sebep oldu. CEO Emrah Pamuk, dünyadaki güncel trendleri, istatistikleri ve çalışmalarını anlattı.
Son dönemde yapılan araştırmaların sosyal medya kullanım oranlarındaki değişimi ortaya koyduğunu belirten Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, bu değişim ışığında online reklamcılık, sosyal medya ve influencer çalışmalarındaki nüansları değerlendirdi.
DÖNEMİN KAZANANI TİKTOK
Pandemi ile TikTok uygulamasının indirilme sayısının 2 milyarı geçtiğini belirten Pamuk, “Birinci çeyrekte 1,5 milyar indirilmeye ulaştığını belirten TikTok, yaklaşık 6 ay içerisinde bu sayıyı üçte bir oranında artırmayı başardı. Mart ayına kadar kullanıcılarının yüzde 70’i 18-24 yaş arası Z Kuşağı olan uygulamada artık X Kuşağı, Y Kuşağı, hatta Bebek Patlaması (Baby Boomer) nesli olarak bilinen 45 yaş üstü kullanıcılar da yer alıyorlar. Bir diğer değişiklik ise bilgi paylaşımının yoğun olduğu Twitter’da yaşandı. Kullanıcıların yüzde 34’ü Instagram’da geçirdikleri zamanın Twitter’a kaydığını belirtiyor” dedi.
TEK SESLİ İLETİŞİM KISITLI ERİŞİM GETİRİR
Pamuk, CEO'su olduğu kurumun çalışmalarında sosyal medya kullanımındaki değişimin etkilerini ise şöyle yorumladı: “Sosyal medya mecraların gücü de ülke bazında değişiyor. Afrika bölgesinde yaptığımız projelerde Facebook influencer’larımızın gücünden oldukça yüksek seviyelerde faydalanabilirken, Rusya pazarında Vkontakte ve Yandex Zen gibi mecralarda aktifliğimizi sürdürüyoruz. Aynı şekilde Orta Doğu pazarında Snapchat ve Tiktok mecra kullanımlarının son dönem öncesi aktifliğini de değerlendirdik.” Sosyal medya ve influencer çalışmalarında tek alanlı değil marka bütünlüğü olarak bakmanın, her ülkenin kendi özel pazarını değerlendirmenin önemini vurgulayan Pamuk, özellikle COVID-19 dönemindeki sosyal medya çalışmalarında, tek sesli iletişim yapanların kısıtlı erişim alacağını belirtti.
INFLUENCER PAZARLAMA BÜTÇESİ ARTACAK
Koronavirüs, önceden planlanan reklam kampanyalarında yüzde 34, kampanya sürecinde yüzde 45, geleceğe dönük reklamlarda ise yüzde 45 düşüş ortaya koysa da, tüketicilerle yapılan araştırmalar, markaların reklamı kesmemesi gerektiğini ortaya koyuyor. Kantar’ın küresel araştırmasına katılan 35 bin tüketicinin sadece yüzde 8’i markaların reklamı durdurması gerektiğini düşünüyor. Aynı araştırma, markaların yüzde 41’inin reklam harcamalarını koruyacağını ya da büyüteceğini işaret ediyor.
Bir başka çalışma ise markaların yüzde 22’sinin reklam bütçelerini artırdığını gösteriyor. Pamuk, “Gösterim başı maliyetler (CPM) düşerken, tıklama başı maliyetler (CPC) ya aynı kaldı ya da azaldı. Bu da reklam yatırımlarının geri dönüşünün yüksek olmasını sağladı. Markalar için dijital pazarlama konusunda fırsatlar var. Bunların başında da sosyal medya ve influencer pazarlaması geliyor. Genel toplamda bir düşüş görülse de, bu yıl içerisinde influencer pazarlama bütçelerinin yüzde 65 artması bekleniyor” ifadelerini kullandı.
INSTAGRAM INFLUENCER'LARI 3 MİLYONA YAKIN ETKİLEŞİM ALDI
Marka bilinirliğini artırma ve dijital kullanımının artmasıyla büyüyen hedef kitlelere ulaşmanın öncelik olması gerektiğini söyleyen Pamuk, “Influencer pazarlamasının en aktif şekilde kullanıldığı bu pandemi sürecini, tüm sosyal medya mecralarının da en aktif kullanıldığı dönem olarak görüyoruz. Instagram canlı yayın kullanımı artış gösterirken, sosyal medya mecralarındaki AR kullanım artışı da göz önünde. Gerek Instagram filtrelerinde, gerek oyunlaştırma (gamification) alanlarında artırılmış gerçeklik (AR) alanında ciddi bir kırılım yaşandı” dedi.
Instagram influencer’larının 1 milyon 400 bin gönderisini inceleyen bir çalışmaya göre, bu dönemde en yaygın kullanılan hashtag’ler #koronavirüs, #covid19, #covid, #pandemi ve #koronavirüssalgını oldu. Influencer’ların toplam gönderi etkileşimi ise 2,9 milyonu geride bıraktı. Koronavirüs döneminde sosyal fayda ve bilgilendirme içerikleri de önem kazandı. En çok #evdekal hashtag’inin kullanıldığı belirtilirken, 480 bin gönderi 1,5 milyardan fazla etkileşim almayı başardı.
KULLANICILAR DAHA ŞEFFAF REAKSİYON VERDİ
Sosyal medyadaki değişimin önemli bir parçası da kullanıcı davranışlarındaki değişim oldu. Pamuk, durumu şöyle değerlendirdi: “Kullanıcı davranışlarında gözlemlediğimiz çok önemli bir nokta var. Hedef kitlenin her mecrayı gördüğü, ses verdiği, yön verdiği bir dönemdeyiz. Aslında bunun markalara çok önemli bir artı nokta kattığını düşünüyoruz. Kullanıcıların markalar hakkındaki olumlu olumsuz düşüncelerini bu kadar şeffaf bir reaksiyona dönüştürmeleri, markaların gelecek dönem yapılandırmalarını oldukça etkileyecektir. Markalar için de, sadık hedef kitlelerinden ses alarak gelişim sağlamaları için harika bir dönem.”
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu