Paris'e kadın eli değecek

Belediye başkanlığı seçimleri için merkez sağ ve soldan iki göçmen kökenli kadın aday yarışıyor.

Yayınlanma: 21.03.2014 - 23:23
Abone Ol google-news

Fransa'da 23 Mart'ta iki turlu olarak yapılacak olan yerel seçimler için Fransa’nın iki büyük siyasi kanadından iki kadın, Paris belediye başkanlığı için yarışıyor. Üstelik iki aday da göçmen kökenli.

Sosyalist Parti'nin (SP) kadın adayı İspanyol göçmeni Anne Hidalgo (54) olunca, merkez sağ Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) adayı da Polonya göçmeni Nathalie Kosciusko Morizet (40) oldu. Yani İspanya ile Polonya da Paris'te yarışıyor. Bir işçi ailesinden gelen Hidalgo'nun seçim sloganı “Paris Ose” (Cesaret Paris), burjuva bir aileden gelen Morizet'in ise “Nous Somme Paris” (Bizler Parisiz). Yapılan son kamuoyu yoklamalarında Sosyalistlerin 6 puan önde olduğu görünüyor.

 

Reklamında Gayet oynuyor

Solun adayı Hidalgo, Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls gibi İspanyol asıllı. 1959 yılında İspanya'da dünyaya geldi, ailesinin Fransa'ya göç etmesinden sonra eğitimini burada tamamladı. İki evlilik yapan Hidalgo'nun bir çocuğu var. Son olarak Paris Belediyesi’nde birinci başkan yardımcılığını yürütüyordu. Hidalgo'nun seçim reklamlarında ise Cumhurbaşkanı Hollande ile ilişkisi olduğu söyelenen Julie Gayet oynuyor. Merkez sağın kadın adayı Morizet, Polonya kökenli göçmen bir ailenin kızı olarak 1973 yılında Paris'te dünyaya geldi. Morizet, Fransa Komünist Partisi’nin kurucularından olan Andre Morizet'in torunu. Morizet eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin sözcüsü olarak da tanınıyor. Paris Belediyesi'ni son iki dönem yöneten Sosyalist eşcinsel başkandan sonra adaylardan hangisi kazanırsa kazansın artık Paris'i bir kadın başkan (Madame Présidente) yönetecek.

Fransa'da siyasi yasalar gereği partilerin seçim listelerinde kadın ve erkek adayların eşit oranda gösterilmesi yükümlülüğü var. Seçim çalışmalarını sürdürdükleri ofislerinde kısa da olsa kadın adaylık konusu üzerinde görüştüğümüz kadın adaylar biraz da gülümseyerek “yıllarca erkeklerin yönettiği Paris'i artık kadınların yönetmesi gerektiğini” vurguluyor.

Fransa'da, her zaman olduğu gibi, sessiz ve sakin bir şekilde geçecek seçimlerde belediyelerin çeşitli caddelere koymuş olduğu afiş panolarının dışında herhangi bir yere afiş veya fotoğraf asılması kesinlikle yasak. Parti mitingleri ise toplantı salonlarında yapılıyor, dışarıda halkı hiçbir zaman rahatsız edici mitingler düzenlenmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler