Parlamento Kulisi: 'İsimlerin değişmesi 83 yıl sürer'

Köy, ilçe ve il isimlerinin değiştirilmesine yönelik Siirt’in Aydınlar ilçesinin adının "Tillo" olmasına ilişkin yasal düzenleme TBMM Milli Eğitim Komisyonu’ndan geçti.

Yayınlanma: 27.10.2013 - 21:22
Abone Ol google-news



PARLAMENTO KULİSİ

‘İsimlerin değişmesi 83 yıl sürer!’


Kamuoyunda büyük bir devrim gibi sunulan demokratikleşme paketi kapsamında geçtiğimiz hafta TBMM’de ilk mesai yapıldı. Köy, ilçe ve il isimlerinin değiştirilmesine yönelik Siirt’in Aydınlar ilçesinin adının "Tillo" olmasına ilişkin yasal düzenleme TBMM Milli Eğitim Komisyonu’ndan geçti.

Ancak görüşmelerde yeni ismin “Tillo” mu yoksa “Tıllo” olarak mı yazılacağından tutun da; etimolojik olarak kökeninin ne olduğu, Tillo ifadesinin hangi uygarlık dönemine dayandığı, Tillo’daki “i” harfinin, şapkalı haliyle “î” şeklinde yazılıp yazılmayacağı gibi pek çok konuda tartışma yaşandı. Sonuç olarak tek bir ilçe adının değişmesine ilişkin yasa önerisinin komisyondan geçmesi için milletvekilleri TBMM’de tam bir günlük mesai harcadı.

Saatlerce süren tartışmada söz alan Komisyon üyesi BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, kendi köyünün isminin de değiştirildiğini; insanların yaşadıkları bölgelerin isimlerini unutmadığını ve geri istediğini belirtti. Resmi verilere göre, Türkiye genelinde toplam 30 bin 280 köy ve ilçenin isminin değiştirildiğini ifade eden BDP’li Aksoy, çeşitli kaynaklarda bu rakamın 226 bine çıktığına dikkat çekti.

Aydınlar’ın Tillo olması için bir günlük mesai harcanmasına değinen Aksoy, TBMM’de isim değişikliklerinin tek tek ele alınması durumunda yaşanacakları şöyle özetledi:

“Resmi olarak 30 bin 280 köy ve ilçe gibi yerleşim biriminin ismi değiştirilmiş durumda. Biz yalnızca resmi verileri kabul edip hareket etsek, her gün TBMM’den bir yöre veya yerleşim biriminin adının geri verilmesi yönünde çalışsak bile bütün isimlerin değişmesi 83 yıl sürüyor!”

BDP’li Aksoy’un hesabına TBMM Genel Kurulu aşamasını da eklediğimiz takdirde bu süreyi iki katına çıkarmak mümkün: 166 yıl! --------------------------------------------------------------------------------

60 maddede ‘göbek’ esprisi

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 2 yıldır süren çalışmaları sonucunda 4 partinin de üzerinde uzlaşma sağladığı 60 maddenin TBMM’den geçirilmesi için AKP ile CHP arasında geçen hafta görüşme yapıldı. Görüşmede yalnızca anayasa değişikliği görüşülmedi, iki parti liderlerinin karşılıklı eleştirileriyle gerilen siyaset karşılıklı esprilerle yumuşatıldı. CHP’liler, kendilerini ziyaret eden konuklarına simit ve peynir ikram etti. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Grup başkanvekilleri Muharrem İnce ve Engin Altay’a kiloları ve göbekleri üzerine takıldı. Masadaki simit ve peynirlere hamle yapan İnce, gülerek “Neden kilo aldığımı anladınız mı?” diye espri yaptı.

Bunun üzerine Canikli, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’yle spor yaparak ve yediklerine dikkat ederek “fit” kaldıklarını söyleyince İnce, “Tamam işte biz de uygulayalım” dedi. Canikli, espriye karşılık verdi:

“Size zayıflık, bize şişmanlık yakışmaz, böyle kalsın”

_______________________________________________________

AKP’yi “asimilasyon” böldü

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, yeni yasama yılı mesaisine “dışarıdaki” insan hakkı ihlallerine ilişkin raporları görüşerek başladı. Gündem konularından birisi de “Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerinin ve müslümanların maruz kaldığı” baskılardı. MHP’li Atilla Kaya ve AKP’li Ülker Güzel, bu konuda bir komisyon kurulup, yerinde inceleme yapılması için önerge verdi. Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Gülez’in eşi de olan Ülker Güzel, Çin yönetiminin Uygur Türklerine “asimilasyon” uyguladığını belirtirken, konuşmasında “Türk tarihinde asla bir katliam olmamıştır” dedi. Güzel’in bu sözlerine tek eleştiri ise “parti içinden” geldi. AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Güzel’i “muhalefet koltuğuna” oturtup yüklendi:

“İktidar partisi milletvekili olarak bu sözlere itiraz ediyorum. Cumhuriyet tarihimizde asimilasyon, zulüm, baskı, inkar politikası uygulanmıştır ve bu bir devlet politikası olmuştur. Sayın Başbakanımız da inkar ve asimilasyon politikalarına son verildiğini söylemiştir. Başbakan doğru olmayan bir şeyi söylemez.”

Güzel’e ise MHP milletvekilleri ile birlikte bu sözlere “itiraz”‘ etmek düştü.

___________________________________

”Ayşe Sayın, Emine Kaplan, Mahmut Lıcalı / [email protected])


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler