Paşmakçı ve Kocabıyık'a Fahri Doktora

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin bir geleneği haline gelen ve 1949 yılından beri ülkemizin önemli bilim ve sanat insanlarına verilen fahri doktora ünvanı bu sene Yücel Paşmakçı ve Ahmet Kocabıyık'a verildi.

Yayınlanma: 23.05.2013 - 10:21
Abone Ol google-news

İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde düzenlenen törene Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

 

“İTÜ Fahri Doktor” Unvanı verilenler arasında; inşaat mühendisi Prof. Dr. K. Terzaghi, matematikçi Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, mimar Dr. Doğan Hasol gibi dünya çapında bilim insanları bulunmakadır.

 

 

Yücel Paşmakçı

 

1935 doğumlu Yücel Paşmakçı, Türkiye'nin kültür sanat hayatının değerli isimlerinden biridir. TRT bünyesinde başladığı sanat yaşamına başka sanat kurumlarında devam etmiştir. İstanbul Radyosu Yurttan Sesler (1966) ve TRT Müzik Dairesi Başkanlığı (1979) görevlerini yapan Paşmakçı, kurucuları arasında yer aldığı İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda da uzun yıllar hizmet etmiştir.

 

Yücel Paşmakçı, başta Hisarlı Ahmet türküleri olmak üzere Türkiye’nin hemen her yöresinden yaklaşık 300 kadar türkü ve oyun havasını derleyerek arşivlere aktarmıştır.

 

 

Ahmet Kocabıyık

 

1955 doğumlu Ahmet Kocabıyık İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra Birmingham Üniversitesi Ekonomi ve Makina Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimini tamamladı. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde makina mühendisliği bölümünde üst lisans derecesini aldı. 1990 yılında ise ABD Harvard Üniversitesi İşletme Fakültesi OPM programını bitirdi.

 

1980 yılında profesyonel iş hayatına başlayan ve Temmuz 2001 tarihinden itibaren Borusan Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütmekte olan Kocabıyık, sanata ve klasik müziğe desteği, bu alandaki yenilikçi yaklaşımı nedeni ile ABD'deki Kennedy Vakfı Ulusal Sanat Komitesi'nin "Kennedy Center Vakfı Altın Madalya" ödülüne; bilim, sanat ve kültür alanlarındaki yaratıcı ve üstün faaliyetleri nedeni ile de Avusturya Hükümeti'nin "Bilim ve Sanat Şeref Nişanı" sahibidir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler