Pekin insanı 700 bin yaşındaymış

Pekin insanına (Homo erectus pekinensis) ait kalıntıların bilinenden 200.000 yıl daha eski olduğu anlaşıldı. Buna göre Pekin insanı 700.000 yaşında. Sonuç, ilk kez Homo erectus’un da dahil olduğu mağara kalıntılarını inceleyen Çinli bilim insanlarına ait. Homo erectus pekinensis, 2,2 ila 1,6 milyon yıl önce Doğu Afrika’da yaşayan Homo habilis ve modern insan Homo sapiens arasındaki halkayı oluşturur. Bu ilkel insan türü, Pekin’in Zhoukoudian ilçesindeki buluntu yerine (mağara) göre isimlendirilmişti.

Yayınlanma: 10.04.2009 - 07:53
Abone Ol google-news

Uluslararası bir araştırma ekibi 1921 ve 1937 yıllarında 45 hominidin kalıntılarını gün ışığına çıkarmıştı. İlk başlarda Sinantropus pekinensis olarak isimlendirilen tür günümüzde Homo erectus’un bir alt sınıfı olarak kabul edilmekte. Nitekim buluntular arasında biyometrik özellikler söz konusu. Özellikle de beyin hacmi dikkat çekici. Pekin insanın 1.043 santimetreküplük beyni Homo habilis’in beyin hacminden (Homo habilis’in beyin hacmi 600-800 santimetreküp arasında değişmekte) çok daha büyük. Homo sapiens’sin beyin hacmi 1.345 santimetreküp olduğuna göre Pekin insanının beyin hacmi modern insana daha yakın.

Pekin’de bulunan fosillerin yaşı bugüne kadar 400.000-500.000 yıl olarak tahmin ediliyordu. Guanjun Shen (Nanjing, Normal Üniversitesi) şimdi alüminyum-berilyum yönteminden yararlanarak kesin bir tarihlendirme olanağına sahip oldu. Bu yöntem kemiğin yaşını değil kumun yapışma tarihini açıklamakta. Yeryüzünde biriken ve dolayısıyla da kozmik ışının etkisinde kalan kuvarsın içinde, alüminyum ve berilyum elementlerinin izotopları belli bir bağıntı içinde yer alırlar. Kuvars kozmik ışından yoksun kaldığında (bu durumda mağaranın içinde bulunduğu için) izotop oranı radyoaktif bozulmayla farklı hızlarda indirgenmekte. Normal indirgeme sürece ve fosil kalıntılarındaki indirgeme süreci arasındaki farka göre böylece kuvarsın yaklaşık yaşı hesaplanabiliyor. Alüminyum-berilyum yöntemi sayesinde diğer hominid buluntularının da daha kesin bir şekilde tarihlendirilebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler