Piyasada kayıp iki hafta

Genel seçime bir hafta kala, içeride seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik, dışarıda ABD’de faiz artışına yaklaşılması ve Yunanistan’ın bir türlü çözülemeyen borç sorunu piyasaları baskı altında tutmayı sürdürüyor.

Yayınlanma: 01.06.2015 - 06:15
Abone Ol google-news

Geçen son iki hafta Türkiye piyasaları için ‘kayıp’ oldu. 19 Mayıs’ın tatil olduğu son iki haftada 9 işlem gününde Borsa İstanbul, 18 ve 27 Mayıs’taki yükseliş dışında sürekli değer kaybetti. 15 Mayıs Cuma günü 87 bin 605 puandan kapanan endeks 18 Mayıs’ta 88 bin 652 puana kadar yükseldi. Borsa 29 Mayıs’ta ise 82 bin 981 puana indi. Buna göre borsanın iki haftalık kaybı 4 bin 624 puan oldu. Borsa geçen hafta ise yüzde 3.3 düştü.

Dolar rekora yakın

Son iki haftada TL’deki değer kaybı da hızlandı. 15 Mayıs’ta 2.5790 TL’den kapanan dolar, 29 Mayıs’ta 2.6540’a yükseldi. TL’nin iki haftalık değer kaybı yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı dönem içinde dolar endeksinin küresel değer kazancı ise yüzde 2.8 oldu. Buna göre ABD verilerinin yanı sıra TL’nin değer kaybı seçim belirsizlikleri nedeniyle daha fazla oldu. TL, dolara karşı yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 14 değer yitirdi. Yatırım bankası Credit Agricole, TL’nin dolar karşısında, bu hafta sonuna kadar 2.7433 ile rekor kırabileceği uyarısında bulundu.

Faiz yükseliyor

15 Mayıs’ta yüzde 9.55 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi ise 29 Mayıs’ta 9.88’e çıktı. Buna göre Merkez’in politika faizi ile piyasa faizleri arasındaki makas açılıyor. TCMB, politika faizini 21 Ocak’ta yüzde 7,75’e ve 25 Şubat’ta yüzde 7,50’ye indirdi ve o tarihten sonra başka bir düzenleme yapmadı.

Merkez Bankası verilerine göre 15 Mayıs-22 Mayıs haftasında Türkiye hazine kağıtları ve repo piyasasından net 552 milyon dolarlık çıkış yaşandı.

Fed’e yeşil ışık

Geçen hafta küresel piyasalarda gündemin en önemli konuları yine ABD’den gelen veriler ve Fed üyelerinin açıklamaları ile Yunanistan sorunuydu. Son zamanlarda ABD’den gelen verilerdeki göreli düzelme, ABD’nin ilk çeyrekteki zayıf büyümesinin geçici olduğuna ve bundan sonraki dönemde toparlanmanın görülebileceğine işaret ediyor. Bu da, Fed’in eylülden sonra faiz artırımlarına başlamasına yeşil ışık yakıyor. Yunanistan konusunda belirsizlik sürüyor. Yunanlı yetkililer bir anlaşma sağlanacağı konusunda umutlu konuşurken, Avro bölgesi ve IMF’den gelen açıklamalar bunun tam tersi oldu. Dresden’de düzenlenen G-7 maliye bakanları toplantısından da olumlu bir haber çıkmadı.

Enflasyon açıklanacak

Haftaya küresel piyasalarda izlenecek en önemli gündem maddeleri ABD’den gelecek tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri, Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası toplantısı ve Yunanistan konusundaki gelişmeler olacak. Yurtiçinde ise mayıs ayı enflasyonu açıklanacak. TL’deki zayıflama seçim öncesi belirsizliklerle sürebilir. Enflasyon verisi de lirayı etkileyebilir.

Nisan ayı enflasyon verisi TCMB’nin tahminlerinin tutmadığını göstermişti. Yıllık enflasyon yüzde 7.91’e yükselmişti. Yıl sonu TÜFE beklentileri de civarına 8 civarında. Merkez, yılın ilk enflasyon raporunda yıl sonu tüketici enflasyonu tahmini yüzde 5.5’ten 6.8’e yükseltmişti. Hükümetin Orta Vadeli Plan hedefi ise yüzde 5.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler