Piyasalar karıştı... Borsa da kayıpta

Doların küresel değer kazancı artarken, TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı Suruç’taki patlamanın yarattığı endişelerle yüzde 1.5’e ulaştı. Borsa İstanbul da yüzde 2 düşüşle kapandı.

Yayınlanma: 21.07.2015 - 07:15
Abone Ol google-news

Doların küresel bazda değer kazancı gelişen para birimlerini baskı altında bırakırken, Suruç’taki patlamanın yarattığı tedirginlikle dolar/TL 2.69’u geçerken, Türk Lirası dolar karşısında en fazla değer yitiren para birimi oldu. TL’nin dolar karşısındaki kaybı gün içine yüzde 1.5’i aştı. Liradan sonra en çok düşen para birimi olan Güney Afrika Randı’nda kayıplar 0.33’te kaldı.

ABD’de geçen hafta açıklanan güçlü konut piyasası ve enflasyon verileri ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışına yaklaştığına işaret etmişti. Bayram nedeniyle kapalı olan Türkiye piyasası veri akışından etkilenmemişti.

Analistler küresel piyasalarda doların değer sert değer kazanmasına Fed’in faiz artışlarının yaklaşmasına ve sınırdaki hareketliliğe karşın yeni hükümetin kurulma sürecinin henüz netleşmemiş olmasının TL’deki baskının daha sert yaşanmasına neden olduğunu belirtti.

Jeopolitik gerginlik

Bir bankanın döviz masası müdürü, “TL’nin en çok değer kaybeden para birimi olması şaşırtıcı değil. Suruç patlaması ister istemez sınırdaki jeopolitik endişeleri yeniden gündeme getirdi. Seçimler sonuçlanalı neredeyse iki ay olmasına karşın henüz erken seçim ihtimalinin tam olarak ortadan kalkmamış olması yakın gelecekte bizi bekleyen ABD Merkez Bankası faiz kararı gibi küresel ya da benzer jeopolitik gelişmelere karşın hazırlıklı olma ihtimalimizi azaltıyor” dedi.

Gündem koalisyon

Piyasada AKP’nin yürüttüğü koalisyon görüşmeleri de en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Analistler erken seçim ihtimalinin arttığına dikkat çekerken, yükselen jeopolitik risklerin Moody’s’in 7 Ağustos’ta yapacağı değerlendirmeyi de olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Tek koalisyon seçeneğinin AKP ile CHP ile sınırlandığını bunun da gerçekleşmemesi halinde erken seçim ihtimalinin kuvvetlenebileceğini söylediler.

Borsada hızlı düşüş

Öte yandan Borsa İstanbul da ilk seansı yüzde 1.21 kayıpla tamamladıktan sonra düşüşünü hızlandırarak yüzde 1.78 ekside kapandı. Altının ons fiyatı da ABD’de faizlerin artırılacağı beklentisiyle Mart 2010’dan bu yana en düşük düzey olan 1088.05 dolara kadar indi. Çin’in altı yıldan bu yana ilk defa açıkladığı altın rezervlerinin beklentilerin altında kalması da altın fiyatlarında sert bir düşüş yaşanmasına yol açtı. Çin Merkez Bankası 1658 ton altın rezervine sahip. Ancak aracı şirketler 6 yıldır açıklanmayan rezervlerin daha fazla olacağını öngörmüştü.

Riskler arttı, kur 2.69’u aştı

Bayram tatilinden önce 2.65’in hemen altında işlem gören dolar/TL dün güne 2.66 civarında başlamıştı. Kur en yüksek 2.6935’i test ederken serbest piyasada 2.6910’dan kapandı. Gelişen ülke para birimlerinin çoğu Fed endişeleri ile dolara karşı değer yitirdi. Ancak TL yüzde 1.5 ile en çok değer kaybeden para birimi oldu. Dolar endeksi ise 98.15 ile üç ayın zirvesinden işlem gördü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler