PKK'nin Avrupa'daki "gizli kasası"

Paris İstinaf Mahkemesi, terör örgütü PKK'nin Avrupa'daki "gizli kasası" olanak bilinen Nedim Seven'in Türkiye'ye iade talebiyle ilgili kararını yarın verecek.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 10:43
Abone Ol google-news

Paris İstinaf Mahkemesi, geçen ayki duruşmada, PKK'nin Avrupa'daki "gizli kasası" olanak bilinen Nedim Seven'in iade talebiyle ilgili olarak Türkiye'den ek bilgi istedi. Türkiye'nin iade talebi dışında Seven ve diğer 7 teröristin Fransa'da işlediği suçlarla ilgili duruşmalarının ise ileri bir tarihte başlaması bekleniyor.

Fransa'da daha önce hakkında terör örgütüne mali destek sağlamak suçundan dava açılan ve adli denetim altında tutulmak kaydıyla serbest bırakılan Seven, İtalya'ya kaçmış, ancak geçen yıl yakalanarak Fransa'ya iade edilmişti.

Seven, Roma'dan Ermenistan'a gitme hazırlığı içindeyken havaalanında sahte pasaportla yakalanmıştı. Aralarında Rıza Altun ve Nedim Seven gibi terör örgütünün Avrupa'daki elebaşılarının da bulunduğu 8 kişinin, 23 Şubat 2007 tarihinde Paris'te çıkarıldıkları istinaf mahkemesi tarafından tutuksuz yargılanmaları kararlaştırılmıştı.

Paris'te 5 Şubat 2007 tarihinde düzenlenen operasyonlar çerçevesinde terör örgütünün kullandığı bir "kültür merkezine" baskın düzenlenmiş, çeşitli evraka ve bilgisayarlara el konmuştu.

Baskının, terör örgütüne maddi destek sağlayan ve örgütün Avrupa'daki üst düzey sorumluları olduğu tahmin edilen kişilere karşı Paris'in çeşitli banliyölerinde düzenlenen operasyonlar çerçevesinde yapıldığı bildirilmişti.

Tutuksuz yargılanmalarına karar verilenler hakkında, teröre mali kaynak sağlama dışında, "organize suç" ve "kara para aklama" suçlarından dava açılmıştı.

Fransız basını, tutuksuz yargılanmalarına karar verilenlerin, uyuşturucu kaçakçılığı yapmaları olasılığının ciddi düzeyde gündemde olduğunu yazmıştı.

Paris'teki operasyon, 2 PKK'li teröristin döviz bürosunda, kaynağını açıklayamadıkları 200 bin Avro'yu dolara çevirmek isterken gözaltına alınması sonucu başlatılan soruşturma çerçevesinde düzenlenmişti.

Fransa tarafından hakkında adli denetim kararı çıkarılan Rıza Altun'un daha sonra Avusturya üzerinden Irak'ın kuzeyine gittiği belirlenmişti. Türkiye, Paris'te tutuklanan terör örgütü üyelerinin iadesi için Fransa'ya resmen talepte bulunmuştu.

Fransa'da terör örgütü PKK'nin faaliyetleri, 1993 yılında yasaklanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon