"Referandum kampanyası Erdoğan'ın dayanma gücünü sınayacak"
Financial Times gazetesi, Yüksek Seçim Kurulu'nun referandumun 120 gün sonra yapılması kararına dikkat çekerken kararın, siyasilerin, Ramazan ayı sırasında yaz sıcaklığında kampanya yürütmeleri olasılığını gündeme getirdiğini belirterek, seçim kampanyalarında genelikle çok sayıda mitingde konuşan Başbakan Erdoğan'ın "dayanma gücü"nün test edileceğini yazdı.
Yüksek Seçim Kurulu'nun anayasa referandumunun 120 gün sonra 12 Eylül'de yapılması kararına dikkat çeken Financial Times gazetesi, kararın, siyasilerin Ramazan sırasında yaz sıcaklığında kampanya yürütmeleri olasılığını gündeme getirdiğini belirterek, bunun seçim kampanyalarında genellikle çok sayıda mitingde konuşan Başbakan Erdoğan'ın "dayanma gücü için test" oluşturacağı yorumunu yaptı.
Financial Times gazetesi, Yüksek Seçim Kurulu'nun Anayasa referandumunun, 12 Eylül'de yapılmasına karar verdiğine işaret ederken "Kökleri İslam'da olan iktidardaki AKP, laik üyeleri sık sık hükümetin inisiyatiflerini bloke eden Anayasa Mahkemesi ve üst düzey yargıyı reform etmeye yönelik bir önlem paketini sonuçlandırmaya çalışıyor" diye yazdı.
Referandum için belirlenen tarihin AKP'nin arzuladığından daha geç olsa da 12 Eylül darbesinin yıldönümü olması nedeniyle seçmenler açısından yankısı olacağını belirten gazete, 12 Eylül liderlerinin çok eleştirilen mevcut anayasayı hazırladıklarını anımsattı.
"Ramazanda'da yaz sıcaklığındaki kampanya"
Belirlenen tarihin aynı zamanda politikacıların, Ramazan orucu sırasında yaz sıcağında kampanya yürütmeleri olasılığını gündeme getirdiğini kaydeden gazete, bu çerçevede kampanyanın, "Genellikle seçim öncesi programları kalabalık miting konuşmalarıyla dolu olan dindar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dayanma gücü için test oluşturacağı" yorumunu da yaptı. İngiliz gazetesi, şu değerlendirmesini de yaptı:
"Önerilen çoğu reformlar büyük ölçüde tartışılmıyor ancak AKP, en çok istediği değişiklik olan siyasi partilerin Anayasa Mahkemesince kapatılmasını zorlaştıracak madde ile ilgili parlamentodaki oylamayı kaybetti. AKP, 2008 yılında 'laik karşıtı faaliyetleri'nden dolayı yasaklanması girişiminden kıl payı kurtuldu."
Tartışmaların yargı reformunda yaşandığını kaydeden gazete, "Eleştirenler, planları, hükümetin, yargının bağımsızlığını zayıflatan, bir gücü ele geçirmesi gibi görürken destekleyenler, AB standartlarına uymak ve yargıçların, siyasetçilerin kararlarına geçersiz kılmalarını durdurmak için şart olduğunu söylüyorlar" diye yazdı.
Haberde BCG Parners'ın ekonomisti Özgür Altuğ'un görüşlerine de yer verildi. Altuğ, "Referandumdaki gecikme, siyasi belirsizliğini uzatacağını ancak, Anayasa Mahkemesi'nin alacağı tutumunun daha önemli olacağı için piyasaların reaksiyonunun büyük olasılıkla az süreceği"ni söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- 15 yıllık birikimini yarım saatte kaybetti
- İmamoğlu'ndan Melih Gökçek'e 'Dilek İmamoğlu' yanıtı
- Kılıçdaroğlu çifti trafik kazası geçirdi
- Askeri helikopter düştü: 6 asker şehit!
- İşte AKP'nin asgari ücret ve emekli maaşı beklentisi
- 'Yüzde 90 oy alsanız ne olur?'
- Suriye'nin yeni 'başbakanı' belli oldu
- İnci İnci intihalde birinci
- Putin-Esad bir araya gelecek mi?
- 'Devlet Memurları Kanunu' değişiyor