Rusya, ABD ile ilişkilerden memnun

Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, ABD Başkanı Barack Obama'nın kendileriyle ilişkilerde yeni bir dönem başlatma ''kararlılığından'' memnuniyet duyduklarını, ancak bunun biraz zaman alacağını söyledi.

Yayınlanma: 09.02.2009 - 13:52
Abone Ol google-news

Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, Almanya'nın Münih kentinde dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Biden'in, Moskova ile ilişkilerde yeni bir dönem başlatmak istedikleri yönündeki açıklamaları bir kez daha teyit ettiğini kaydetti.

ABD yönetiminin bu konuda ''çok güçlü bir sinyal'' gönderdiğini belirten İvanov, ''Rusya ile diyaloğu samimi ve yapıcı bir şekilde yeniden başlatmak istediklerini belirten bu sinyali aldık'' diye konuştu.

İvanov, Rusya'nın Doğu Avrupa'da füze kalkanına ilişkin tutumunun değişmediğini bildirdi ve Kırgızistan'ın Manas'taki ABD üssünü boşaltma kararında kendilerinin etkisinin olmadığını savundu.

Kırgızistan'ın bu kararı Rusya'dan iki milyar dolar kredi alma karşılığında verdiğine ilişkin iddiaları kabul etmeyen İvanov, ''Kırgızistan Cumhuriyeti'nin bu kararı ve Rusya'nın Kırgızistan Cumhuriyeti'ne verdiği kredi arasında hiçbir bağ yok'' dedi.

Bu arada, Kırgızistan hükümetinin ABD üssünü kapatma kararı, yakında bu ülkenin parlamentosunda ele alınacak. Parlamentonun Savunma, Güvenlik, Düzen, Hak ve Hukuk Reform Komitesi, ABD'nin askeri hava üssü ilgili anlaşmanın iptalini kabul etti.

İvanov, Rusya'nın Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'da küçük üsler kurmaya devam edeceğini de bildirdi.

ABD'nin Doğu Avrupa'daki füze kalkanı projesini sürdürmesi halinde Kaliningrad'a İskender füzelerinin yerleştirilmesi planlarından vazgeçmeyeceklerini ifade eden İvanov, ''Biz İskender füzelerinin Kaliningrad bölgesine sadece bir şekilde yerleştirileceğini açıklamıştık: O da ABD füze kalkanının Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirilmesiydi. Biz bir tehdit olmadığını veya hiçbir zaman tehdit olmayacağını iddia etmiyoruz. Bizim yaklaşımımızda önemli olan, bu tür tehditleri önlemektir'' dedi.
 

Rusya- ABD ilişkileri

Rusya-ABD ilişkileri, NATO'nun Doğuya genişleme planları, ABD'nin Doğu Avrupa'da füze kalkanı projesi ve ABD'nin Rusya-Gürcistan çatışması sırasında takındığı tutum nedeniyle son derece gerilmişti.

Biden, önceki gün yaptığı açıklamada, ''her şeye yeniden başlama'' ve ''Rusya ile birlikte çalışma'' zamanının geldiğini söylemişti.

Rusya'nın resmi gazetesi sayılan ''Rossiyskaya Gazeta'' gazetesinde Biden ile İvanov arasında görüşmeyle ilgili olarak şu yoruma yer verildi:
''ABD, güvenlik ile idealleri arasındaki tercihi güvenlikten yana kullandı. Rusya Amerikalıları çok önemli ortak olarak görmekte. Özellikle birçok tartışmalı alanda, örneğin terörle mücadele gibi konularda ortak görüş ve çıkarlarımız var. Askeri alanda da işbirliği için kapılar tamamen kapalı değil. Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger Ermenistan'daki füze sisteminin ortak şekilde kullanılabileceğini anlattı.''

Trud gazetesi, ''Biden'ın açıklamalarının Cumhuriyetçilerin 8 yıllık iktidarından farklı bir politikanın izleneceğini gösterdiğini, bu politikanın öncekinden daha barışçıl göründüğünü'' yazdı.

Kommersan Gazetesi de, ''Biden'ın açıklamalarının, ABD dış politikasının ana felsefesinde değişikliğin göstergesi olduğu'' şeklindeki Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandır Gruşov'un ifadelerine yer verdi. ABD'nin güvenlik konusunda uzlaşma arayışını seçtiğini belirten Gruşko, ''Bu yön sorunların çözümü için tek taraflı değil, ortak kararlara dayanmayı öngörüyor'' dedi.

Novaya İzvestiya Gazetesi ise İvanov ile Biden arasındaki görüşmeden, Washington'un Gürcistan konusundaki görüşlerini değiştirdiğine dair bir sinyal gelmediği yorumunda bulundu. Biden'ın Rusya ile her alanda uzlaşma içinde olmayacakları mesajını verdiğini kaydeden gazete, ''Bu uzlaşmazlık konuları içinde Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımayacaklarını belirtti. Bu da açıkça Rusya'nın Kafkaslar'daki çıkarlarını tanımamak demek'' görüşüne yer verdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler