Saat 14.38 zaferi: Öğleden sonra bedavaya çalıştıklarını söylemişlerdi

Eşit işe eşit ücret, İzlanda’da yasalaştı. Protesto için sokağa çıkan kadınlar, öğleden sonra bedavaya çalıştıklarını anlatmıştı.

Yayınlanma: 31.01.2018 - 20:46
Abone Ol google-news

İzlanda, eşit işe eşit ücreti zorunlu hale getiren ilk ülke oldu. Aynı işi yapan erkek çalışanlara kadın çalışanlardan daha fazla maaş ödenmesini yasaklayan yasa, İzlanda parlamentosu tarafından kabul edildi. 2019 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan yasa kapsamında artık işverenler, kadın ve erkeklere eşit ücret ödediklerine ilişkin bir sertifika almak zorunda. Öte yandan ülkenin en büyük bankası olan Lanssbankinn başta olmak üzere bazı şirketler, yasanın yürürlüğe girmesini beklemeden şimdiden şirket içi düzenlemelere giderek eşit ücret uygulamasını başlattı.

Dünyada kadın mücadelesinin en önemli taleplerinden biri olan “eşit işe eşit ücret” uygulaması daha önce İsviçre ve ABD’nin Minnesota eyaletinde teşvik edilmiş olsa da, İzlanda, bu uygulamayı zorunlu kılarak bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

İzlanda Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı cinsiyet eşitliği listesinde ilk sırada ancak İzlandalı kadınlar hâlâ erkeklerden ortalama yüzde 14 ila 18 daha az kazanıyor.

Ülkede geçen yıl Ekim ayında binlerce kadın çalışan saat 14.38’de iş bırakmış ve cinsiyetler arası ücret eşitsizliğini protesto etmişti. Kadın hakları grubu, kadınların erkeklerle karşılaştırıldığında 14.38’den sonraki mesai saatlerinde bedavaya çalıştığını hesaplamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler