‘Sabrımız tükeniyor’

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görüşmelerin “samimi, olumlu ve verimli” geçtiğini açıkladı. Bakan Çavuşoğlu ise “ABD’nin getirdiği yeni öneriler bizi tatmin eder düzeyde değil. Adeta Münbiç gibi bir oyalama sürecine gitmek istedikleri izlenimi edindik” dedi.

Yayınlanma: 24.07.2019 - 19:34
Abone Ol google-news

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in başkanlığındaki ABD heyeti, Suriye’nin Türkiye sınırında YPG’nin kontrolündeki bölgede kurulması planlanan güvenli bölgede Türk ve Amerikan askerlerinin ortak devriye gerçekleştirmesi ve daha önce de gündeme gelen gözlem noktaları kurulması önerilerinde bulundu. Türkiye, önerileri tatmin edici bulmasa da iki ülke askerlerinin bu önerileri yaşama geçirmek için görüşmeleri sürdürmeleri konusunda mutabakata varıldı.
ABD’nin Suriye ve IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi James Jeffrey’in iki gün olarak planlanan Ankara ziyareti bir gün uzatıldı ve üç gün sürdü. ABD Başkanı Donald Trump’ın yıl başında Suriye’den asker çekeceği kararını açıklamasının ardından gündeme getirdiği Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurulması önerisini görüşmek üzere Pazartesi günü Ankara’ya gelen Jeffrey başkanlığındaki ABD heyeti, Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye çalışma grubu toplantısına katılmış, ayrıca Jeffrey’in Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la görüşmesinde iki ülke askeri heyetlerinin konuyla ilgili görüşmelerini sürdürmesi kararı alınmıştı. Edinilen bilgiye göre ABD heyeti, Suriye’nin kuzeyinde YPG tarafından kontrol edilen bölgelerde Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi için Münbiç’tekine benzer bir şekilde iki ülke askerlerinin katılımıyla ortak devriyeler gerçekleştirilmesi önerisinde bulundu. ABD heyeti ayrıca bölgede belli noktalarda “gözlem noktaları” kurulmasını önerdi. Jeffrey’in geçtiğimiz yılın Aralık ayında gerçekleştirdiği ziyarette de ABD benzer bir öneri getirmiş ve Fırat’ın doğusundan Türkiye’ye yönelik “taciz atışlarını” önlemek için “muharebe konuşlanması olmayan” gözlem noktaları kurulmasını önermişti. Türkiye, ABD’nin bu önerisini tatmin edici bulmasa da iki ülke askeri heyetlerinin devriye ve gözlem noktası kurulması konularının teknik ayrıntılarını müzakere etmek üzere görüşmelere devam etmesi kararı alındı.

Kalın’dan sürpriz görüşme
Bu arada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ilk olarak randevu talebine olumlu yanıt vermemesine karşın dün sürpriz bir kararla Jeffrey’le görüştü. Jeffrey’in Ankara ziyareti 22-23 Temmuz tarihlerinde iki gün süreceği açıklanmıştı. Buna rağmen Jeffrey ziyaretini uzattı ve daha önce Kalın’ın “programına uymadığı” gerekçesiyle gerçekleşmeyeceği belirtilen görüşme dün gerçekleşti. Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen Kalın ve Jeffrey başkanlığındaki heyetler arası görüşmede güvenli bölge başta olmak üzere Suriye’deki gelişmelerin ele alındığı belirtilirken Türkiye’nin güvenli bölge konusundaki önceliklerinin ABD heyetine iletildiği bildirildi.

Elçilikten açıklama
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de Jeffrey’in Ankara temaslarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Görüşmelerinin “samimi, olumlu ve verimli” geçtiği belirtilen açıklamada Türkiye ve ABD’nin, Münbiç Yol Haritası’nda hızlandırılmış ve somut ilerlemeye bağlılıklarını bildirdiği aktarıldı. Açıklamada, ABD tarafının “askeri yetkililer arasındaki istişareler dahil olmak üzere görüşmeleri sürdürmeyi arzu ettiği” kaydedildi. 

ÇAVUŞOĞLU: TATMİN EDİCİ DEĞİL
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres ile düzenlediği ortak basın toplantısında ABD heyetinin önerilerini değerlendirdi. “ABD’nin getirdiği yeni önerileri bizi tatmin eder düzeyde değil. Burada adeta Münbiç gibi bir oyalama sürecine gitmek istedikleri izlenimi edindik” diyen Çavuşoğlu, “Eskisinden farklı olarak güvenli bölgenin içinde askerler arasında ortak devriye gibi bazı yeni fikirler var. Güvenli bölgenin derinliği ve buraları kimin kontrol edeceği konusunda ve buradaki PKK/YPG’lilerin çıkartılması gibi bizim için en temel olan konularda henüz bir mutabakat sağlamış değiliz. Bir an önce bizim bu güvenli bölgeyle ilgili mutabakata varmamız lazım, çünkü bizim sabrımız kalmadı. O görüşmenin olduğu gün CENTCOM’un gidip orada PKK’lılarla görüşmesi zaten ABD’lilerin bu konuda samimi davranmadıklarının bir göstergesi. Hemen bir gün sonra o bölgeden Türkiye’nin bir taciz atışı olmasını biz tolare edemeyiz. Arzumuz güvenli bölgeyi bir an önce uygulamaya geçirmek; aksi takdirde biz kararlıyız kendi planımızı hayata geçireceğiz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon