'Saldırıya uğramışsa Fidan'a sahip çıkarız'

Kılıçdaroğlu, "CHP milli meselede MİT'e sahip çıkmıyor" eleştirisine, "Eğer MİT Müsteşarı saldırıya uğruyorsa ülkemizin insanına sahip çıkarız" dedi.

Yayınlanma: 26.10.2013 - 10:27
Abone Ol google-news

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ’nun ağustos sonunda Bağdat’a yaptığı ziyareti eleştiren hükümet, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yi Ankara’da ağırlamaya hazırlanıyor. Ankara’da dün Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’yi ağırlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Özlediğim Bağdat’a kavuşacağım” dedi.
Radikal'in haberine göre bu açıklamadan kısa bir süre sonra Radikal muhabirine telefonda açıklama yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kendisinin Bağdat ziyareti sırasında Davutoğlu’nun “Maliki CHP’yi kullandı. Bir havuç tuttular ‘Sizi Kerkük’e götüreceğiz’ diye. Bağdat’a getirdiler, kullandılar... Türkiye’nin sıcak yüzünü göstermek niyetiyle gitti, Bağdat’ın soğuk yüzünü görüp döndü” dediğini hatırlatarak, “O zaman sormak lazım: Madem o kadar özledin, neden kavga ettin? Niye şimdi görüşüyorsun? Ne değişti” dedi.

‘ AKP ’nin özür borcu var’
Başbakan Tayyip Erdoğan ’ın da kendi ziyareti sırasında hem kendisine hem Irak Başbakanı Maliki’ye çok ağır eleştiriler yönelttiğine dikkat çeken CHP lideri şunları söyledi:
“Türkiye’nin Maliki’yi davet edip, Irak’la ilişkileri normalleştirme girişiminden memnunuz. Haklılığımızı gösterdi. Türkiye’nin yalnızları oynadığı bir dönemde, bunu engelleme amaçlı bir girişimde bulunduk. Türkiye’nin büyük bir güç olduğu, Türkiye halkının Arap halklarıyla kardeş olduğu mesajını verdik. Şimdi AKP bizim açtığımız kulvarda yürüyor. Teşekkür beklemiyoruz ama söyledikleri ağır şeyler için bize bir özür borçları var.”

‘Ne olduğunu bilmiyoruz ki’

Kılıçdaroğlu’na MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili yazıları hatırlattım. Önce, “Bir bürokratı hedef almak doğru değil. Ancak olayın odağı MİT Müsteşarı değil” dedi. Ardından, gelen eleştirilerin bir saldırı kampanyasından çok Türkiye’nin kaybolan itibarıyla bağlantılı olduğunu savundu. Hükümetin bu itibar kaybını telafi etmenin yollarına bakmadığını, kendisine yönelik bozulan güvenin nasıl yeniden sağlanacağını düşünmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Dik başlılıkla, ‘Ben yaparım’ demekle, bizi Batı’dan koparan uygulamalarla bu mümkün değil” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu’na kendilerine yönelik, “Milli bir meselede Türkiye’nin kurumuna ve müsteşarına sahip çıkmadıkları” eleştirisini hatırlattım. Şu karşılığı verdi: “Ne olduğunu bilmiyoruz ki... Ortak bir tavır için hükümetin muhalefeti bilgilendirmesi gerekiyor. Eğer MİT Müsteşarı saldırıya uğruyorsa, kendi ülkemizin insanına sahip çıkarız. Önceliğimiz Türkiye’nin çıkarları olur. Ancak hükümette devlet geleneği olmadığı için kendi tavrını ve politikasını belirliyor ve o politikanın esiri oluyor.”

 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler