Sanayide kriz büyüdü

İSO’ya göre geçen kasım ayında 44.7 puan olan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi, aralıkta 44.2’ye geriledi. Böylece sektörde daralma dokuzuncu ayına girdi. İmalat sanayiindeki daralma, işsiz sayısının artmasına neden oluyor.

Sanayide kriz büyüdü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.01.2019 - 23:12

 

Ekonomi küçülürken, sanayide çarklar giderek yavaşlıyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayımlanan Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) aralık ayında 44.2’ye gerileyerek sektördeki daralmanın dokuzuncu aya girdiğine işaret etti. IHS Markit tarafından İSO için hazırlanan imalat PMI ekimde 44.3 değerini aldıktan sonra kasımda 44.7’ye yükselmişti.

50 puanın altı kötü

İmalat sektöründe devam eden zorlu faaliyet koşulları üretim ve yeni siparişlerdeki daralmanın bir önceki aya kıyasla daha hafif de olsa devam etmesine yol açtı.

Endekste 50’nin üzeri seviyeler büyümeye, altı daralmaya işaret ediyor. Döviz kurunun son aylarda görece istikrar kazanmasına paralel olarak girdi maliyet artış hızı yavaşlarken, talepteki gerilemeye de bağlı olarak nihai ürün fiyatları yaklaşık son altı buçuk yılda ilk kez geriledi.
Üretim alt endeksi kasım ayındaki 42.2’den 42.6’ya yükselerek daralmanın art arda üçüncü defa ivme kaybettiğini gösterdi. Ancak üretimdeki daralma sekizinci ayına girdi. Yeni siparişler alt endeksi 39.7’den 40.1’e yükseldi. Yeni siparişlerdeki daralma ise 9’uncu ayına girdi. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 47.2’den 48.6’ya yükseldi.

İmalat PMI; istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

2018’de kur ve faiz şokuna paralel olarak bankaların kullandırdığı kredi hacmindeki daralma da, ekonomide çarkların hızla yavaşladığını gösteriyor.

İstihdam azalıyor

Üretimdeki yavaşlama sonucu istihdam aralıkta azalmaya devam etti. İstihdamdaki daralma, 2009 krizi sonrasındaki en yüksek seviyeye yükseldi.

Ayrıca girdi alımındaki eğilime paralel olarak girdi stokları aralıkta gerilemeye devam etti.
Tedarikçilerin ortalama teslimat süreleri aralık ayında da uzadı. Bazı katılımcılar bu durumun ödemelere ilişkin problemler ve zorlu piyasa koşullarından kaynaklandığını belirtti.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon