Sandık Hizbullah dedi
Lübnan’da 9 yıl aradan sonra önceki gün yapılan parlamento seçimlerinde sandıktan Hizbullah çıktı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, ABD ve İsrail’in “terörist örgüt olarak” tanımladığı Hizbullah ve müttefiklerinin oluşturduğu Direnişe Vefa ittifakı, yarışı önde götürüyor.
Alevler içindeki Ortadoğu’nun sorun yumağı ülkelerinden Lübnan’da 9 yıl aradan sonra önceki gün düzenlenen parlamento seçimlerinde sandıktan Hizbullah çıktı. Resmi olmayan sonuçlara göre, ABD ve İsrail’in uluslararası platformda “terörist” örgüt olarak tanımladığı Hizbullah ve müttefiklerinin oluşturduğu Direniş’e Vefa ittifakı yarışı önde götürüyor. İran destekli Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah dün yaptığı açıklamada seçim sonuçlarını “Ülkenin egemenliğini koruyan direniş seçeneğinin büyük siyasi zaferi” olarak nitelendirdi. Hizbullah ve Emel ittifakının parlamentodaki 128 koltuğun yarısından fazlasını aldığı belirtilirken sonuçlar örgütün Suriye’de iç savaşa Devlet Başkanı Beşşar Esad’a destek vermek amacıyla katılmasından bu yana güç kazandığının ve İran’ın bölgede etkinliğinin arttığının bir işareti olarak yorumlandı.
Esad’a yakın isimler
New York Times’ın haberine göre, bu sonuçlar Hizbullah ittifakına karşı oldukları yasaları veto etme hakkı veriyor. Hizbullah ittifakının, Cumhurbaşkanı Mişel Aun’un partisi Özgür Yurtseverler Hareketi ile birlikteliğe giden Hariri’nin Gelecek Hareketi’nin kaleleri Beyrut, Trablus ve Sidon’da da kazanımlar elde ettiği belirtildi. Hizbullah’ın desteklediği adaylar içerisinde Esad’a yakın isimler de var. Şii general Cemil El Sayid de bunlardan birisi. Eski Lübnan istihbarat şefi olan El Sayid, Esad’ın yakın arkadaşı olarak biliniyor. Hariri dün yaptığı açıklamada Gelecek Hareketi’nin 2009 seçimlerine göre bu kez parlamentoda 12 koltuk kaybederek 22 vekille temsil edileceğini söyledi. Tüm kesimlere ellerini uzattıklarını belirterek ülkenin güvenliği, istikrarı için birliktelik çağrısı yaptı. Hizbullah’a yakın El Akbar gazetesi sonuçları Başbakan Hariri’ye “tokat” olarak nitelendirdi.
Gözler Hariri’de
Mecliste en büyük Sünni blokun Hariri önderliğinde oluşması bekleniyor. Bu da yeni hükümetin de Hariri başkanlığında kurulması ihtimalini artırıyor. Lübnan İçişleri Bakanlığı, genel seçimlere katılım oranını yüzde 49.2 olarak açıkladı. Lübnan’da yasalar gereği cumhurbaşkanı Maruni, başbakan Sünni, meclis başkanı da Şii olmak zorunda. 2009’da yapılan bir önceki seçimlerde katılım oranı yüzde 54’te kalmıştı. Parlamento seçimlerinin beş yılda bir yapılması gereken Lübnan’da son seçim 2009’da yapılmıştı. Seçimler, Suriye iç savaşının Lübnan’a sıçrama olasılığı ve seçim yasasının değişmesi gerekçe gösterilerek 3 defa ertelenmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Domuz eti skandalı: O köfteciden dikkat çeken paylaşım
- Yıldız futbolcu evinde ölü bulundu!
- Son seçim anketi paylaşıldı!
- 'Domuz eti' skandalına ilk açıklama
- Özel kalemin valizinde 60 kilo kaçak altın bulundu!
- ‘Adımı o kirli ağzına almasın, Cem Garipoğlu ölmedi’
- ABD mahkemesinden 'Eylem Tok' kararı
- E-Nabız deyip geçmeyin!
- MSB acı haberi duyurdu: 1 asker şehit oldu!
- O dairenin başkanı değişti