Sansür Ankara’ya da sıçradı

İstanbul Film Festivali’nde gösterilecek “Bakur” filmi için getirilen sansürün gerekçesinin aynısı, Ankara Uluslararası Film Festivali’ne de getirildi. Yarışmalar iptal edildi.

Yayınlanma: 17.04.2015 - 03:50
Abone Ol google-news

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nca İstanbul Film Festivali’nde gösterilecek “Bakur/Kuzey” filmi için getirilen sansür gerekçesinin aynısı, “Ankara’nın ilk ve tek uluslararası film festivali” olma özelliğini gösteren ve bu yıl Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nca (Dünya KİV) 26.’sı düzenlenecek Ankara Uluslararası Film Festivali’ne de getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, festival kapsamında gerçekleştirilecek “Belgesel Film Yarışması”nda yarışacak 16 film, “Kısa Film Yarışması”nda yarışacak 31 film için de “kayıt tescil belgesi” isteyince, festival yönetimi yarışmaları iptal etti. Festivalde yarışacak filmlerin içinde “Bakur/Kuzey” filmi de bulunurken, Dünya KİV Başkanı İrfan Demirkol, “Bu durumda ne yazık ki filmlerimiz için adil bir yarışmadan söz edilemez. Sonuçta bu durum filmlerimizi gösterilemez hale getirmiştir” dedi.

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre festival kapsamında gerçekleştirilecek ve Türk filmlerinin yarıştığı Ulusal Uzun Film Yarışması da iptal olma yolunda. Bakanlık kısa ve belgesel filmler için “kayıt - tescil” belgesi isteyince, festivalin Ulusal Uzun Film Yarışması’nın jürisi de festival yönetimine yarışmayı iptal etmek istediklerini beyan ettiler. Festival yönetiminin de kararı jüriye bıraktığı dile getirildi.

Bakanlık ‘pişman oldu’ ama...

Özellikle “Bakur” filmine getirilen sansür sanat camiasının tepkisini toplayınca, Sinema Genel Müdürlüğü’nün de bu uygulama sonrasında sıkıntıya düştüğü öğrenildi. Bakanlıkta konuyla ilgili uzun toplantıların yapıldığı belirtilirken, bakanlığın desteklediği festivaller için “kayıt tescil belgesi” için ödenecek ücretlerin bakanlıkça festivallere iadesinin de gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Buna göre festivalde gösterilecek filmler, söz konusu yönetmelik gereği “kayıt tescil belgesi” için başvuracak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler