Saray darbesi

4 eski bakanın 5’e karşılık 9 oyla Yüce Divan’a gönderilmemesi kararı çıktı.

Yayınlanma: 05.01.2015 - 22:45
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın aklama baskısı, Yüce Divan kararının hükümete yönelik yeni bir “darbe/kumpas” olacağına ilişkin yoğun bir medya kampanyasının gölgesinde toplanan TBMM Soruşturma Komisyonu, 4 eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında 5’e karşı 9 oyla Yüce Divan’a sevk etmeme kararı aldı. Hiçbir görüş belirtmeyen, yalnızca “Çoğunluğa katılıyorum” demekle yetinen Komisyon Başkanı Hakkı Köylü de dahil 9 AKP’li üye aklama yönünde oy kullandı. HDP’li üye Bengi Yıldız komisyondan daha önce çekilidiği için oy kullanamadı. Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı toplantıda, bakanların malvarlığıyla ilgili itirazlarını yeniden değerlendiren komisyonun bilirkişisi, “orantısızlık” saptamasıyla ilgili düşüncesini değiştirmedi.

TBMM Soruşturma Komisyonu, 22 Aralık’ta ertelenen 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylamasını dün gerçekleştirdi. Toplantı, Erdoğan’ın aklama yönünde karar çıkması için parti yönetimine ve milletvekillerine yoğun baskı yaptığı, medya aracılığıyla “bakanların Yüce Divan’a gönderilmesinin yeni bir kumpas girişimi olacağı” kampanyaları altında yapıldı. Saat 14.00’te başlayan toplantı, saat 17.25’te sona erdi. Yaklaşık 3.5 saat süren toplantıda 4 bakanla ilgili aklama yönünde karar çıktı. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, üyelere her bakan ve suç isnatlarına ilişkin oyunun rengini ve gerekçelerini açıklaması kura çekerek söz verdi. 8 AKP’li milletvekili Yüce Divan’a göndermeme yönünde görüşünü belirtip oy kullanırken, CHP’nin 4, MHP’nin ise 1 milletvekili de Yüce Divan yönünde oy kullandı. CHP’li üyelerin “Siz ne düşünüyorsunuz” diye sorduğu Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün “Çoğunluğa katılıyorum” demekle yetindiği ve hiçbir görüş belirtmediği öğrenildi. HDP’li milletvekilinin çekilmesi nedeniyle oylamada HDP temsil edilmedi. AKP’li üyelerin, Yüce Divan’a göndermeme yönünde oy kullanırken, 17-25 Aralık sürecinin bir darbe girişimi olduğu, operasyon sırasında yapılan telefon dinleme ve teknik takibin hukuka aykırı olduğu, elde edilen delillerin de yasal olmadığını söyledikleri öğrenildi. CHP’li Erdal Aksünger bu gerekçe üzerine “Asıl darbeci sizsiniz. Suriye’ye silah göndererek darbe planladınız” dedi.

 

Bilirkişi, komisyona bıraktı

3 bakanın malvarlığı raporuna itirazlarını değerlendiren komisyonun bilirkişisi, bu itirazları değerlendirerek ek bir rapor hazırladı. Egemen Bağış ve eşi Beyhan Bağış’ın ortağı olduğu şirketlerle ilgili mali bilgiler, kullandıkları banka kredileri, borçalacak miktarlarının sıralandığı raporda, orantısızlık konusunda yeni bir saptama yapılazken, Beyhan Bağış’ın şirketten alacağının mal bildiriminde gösterilmediği kaydedildi. Zafer Çağlayan’ın Abdullah Happani’den kardeşi Şenol Çağlayan’a, 2 gün sonra da kendi hesabına gönderilen 2.5 milyon TL’lik parayla ilgili olarak “Sözkonusu para transferi ve
altın bozdurma işleminin mahiyetinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı hususunun komisyonun takdirinde olduğu, taşınmaz alımlarının finansmanın kaynağının takdirinin komisyona ait olduğu değerlendirilmektedir” denilmesi dikkat çekti. Ek raporda, Muammer Güler’in, oğlu Barış Güler’in malvarlığına katkı miktarının bilinmediği, gelirinin çocuklarına katkı yapaak düzeyde olup olmadığının belirlenmesinde yalnızca elde edilen gelirlerin dikkate alınamayacağı kaydedildi. Güler’in itirazıyla ilgili bulgular ile değerlendirmelerde bir değişiklik yapılmasını gerektirir yeni bilgi ve belge içermediği vurgulanan ek raporda, “Burcu Güler’in malvarlıklarının babasının katkılarıyla arttığının takdirinin soruşturma komisyonuna ait olduğu değerlendirilmektedir” görüşü dile getirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler