Saray entrikası... "İşte başaramadılar" planı

Erdoğan’ın, kaybettiği seçimi lehine çevirecek bir planı uygulamaya koyduğu belirtiliyor. Buna göre Erdoğan 45 gün içinde hükümet kurulamaması halinde “İşte, başaramadılar” diyerek seçim isteyecek. MHP’nin yaptığı açıklamayla koalisyona kapıyı kapatmasının Erdoğan’ı umutlandırdığı ifade ediliyor. ‘Saray entrikası’ndan haberdar olan CHP, bu planı bozmak için MHP’yi ikna etmeye çalışıyor.

Yayınlanma: 09.06.2015 - 22:36
Abone Ol google-news

Seçim gecesinden beri kamuoyu önünde konuşmayan Erdoğan’ın, kaybettiği seçimi yeniden lehine çevirecek formüller üzerinde çalıştığı söyleniyor. Erdoğan, 45 gün içinde hükümet kurulamaması halinde “İşte, başaramadılar” diyerek yeniden seçim isteyecek. MHP’nin erken bir açıklamasıyla koalisyona kapı kapatması, Erdoğan’ı umutlandırdı. CHP, Saray’ın planı gerçekleşmesin diye MHP’yi ikna etmeye çalışıyor.

Son 48 saattir seçim sonrası koalisyon ihtimallerine odaklanan Ankara’da, şimdi de “Saray entrikası” konuşuluyor.

Seçim gecesinden beri ortaya çıkıp konuşmayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarıyla bir oyun planı kurduğu ve bunu uygulamaya koyduğu belirtiliyor.

 

3 aşamalı plan

3 aşamalı bu plana göre Erdoğan önce hükümeti kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na verecek. Davutoğlu, Meclis’teki 3 partinin liderleriyle görüşecek. Üçünün de AKP ile koalisyon teklifine “Hayır” demesi üzerine görevi iade edecek veya bir azınlık hükümeti deneyip güvenoyu alamamayı göze alacak.

Bunun üzerine görevin, seçimden ikinci çıkan parti olan CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na verilmesi gerekecek. AKP ile bir “büyük koalisyon” formülüne sıcak bakmayan Kılıçdaroğlu’nun, Meclis’te sağlam çoğunluğa dayanan bir hükümet için hem MHP’yi hem HDP’yi ikna etmesi gerekiyor; ki bu, mümkün gözükmüyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli, seçim gecesi yaptığı konuşmayla bu pazarlıkların içinde olmayacağı konusunda kendisini ve partisini bağladı. HDP’li koalisyonun ise MHP’den destek alması imkansız.

İşte Erdoğan’ın bu sonucu beklediği, geçecek 45 günlük belirsizlik süresinde ekonominin de olumsuz sinyaller vermesi ile “Ben ‘Bunlara bir koyun verseniz güdemezler’ demiştim. Bakın ülkeyi hükümetsiz bıraktılar” diyerek Türkiye’yi yeniden seçime götürebileceği konuşuluyor.

 

Yaralı aslanın dönüşü

CHP, bu ihtimali bertaraf etmek için “Biz varız” temasını işlemeye ve Davutoğlu’nun temaslarını beklemeden MHP ile temaslara başladı bile...

45 günün boşa geçirilmemesi için acele edilmesi gerektiğini söyleyen bir CHP yetkilisi, “MHP’nin ikna edilmesi lazım. Yoksa yaralı aslan, her şeyi göze alabilir.

17 Aralık’ta olduğu gibi, bu kez de dengeleri kendi lehine döndürebilir” dedi.

CHP’nin MHP’yi ikna edememesi halinde, tek başına dışarıdan destekli bir azınlık hükümeti deneyebileceği belirtiliyor.

6 ay ile 1 senelik bu geçici hükümetin, çözüm süreci, anayasa değişikliği gibi tartışmalı konular yerine, Erdoğan’ın Saray’da pasifize edilmesi, yolsuzluk dosyaları, barajın indirilmesi, kurulların tarafsızlığın güvenceye alınması gibi asgari müşterekleri hayata geçirip erken seçime zayıflamış –belki de bölünmüşbir AKP ile gitme hesabı yaptığı konuşuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler