Saray’a ‘görünmezlik’ zırhı
Türkiye’de bir eşi daha olmayan demir parmaklıklar özel olarak tasarlandı ve üretildi. Ayrıca Cumhurbaşkanı konuşma yaparken mkrofonu düzeltmek zorunda kalmayacak. Kürsüsünü asansör ile kaldırıp indirecek.
Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) en yüksek yerine yapılan yeni Cumhurbaşkanığı Sarayı’nın mekan kullanımı açısından bazı özelliklerinin tüm ülkede ilk olduğu ortaya çıktı. Saray’da basın toplantıları için kullanılan salonda bulunan kürsü asansörlü. Toplantıyı düzenleyecek kişi kürsüyü kendi boy ölçüsüne göre düğmelerle otomatik olarak ayarlıyor. Sarayın çevresindeki demir parmaklıların ise Türkiye’de eşi benzeri yok. Parmaklıklar güvenlik açısından hem “görünmezlik” sağlıyor hem de olası silahlı saldırıyı engelliyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi” olacağını açıkladığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın her bölümünün özel üretim olduğu kamuoyuna yansımıştı. Bu kapsamda saray için alınan güvenlik önlemlerinin de inşa sürecinden başladığı ve bazı bölümlerin özel tasarım olarak üretildiği ortaya çıktı. Sarayın güvenliği, içine yerleşme sağlanmasının ardından yeniden örgütlendi ve düzenleme yapıldı.
Parmaklık değil, demir duvar
Bu çerçevede inşa sürecinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın çevresine 5 kilometrelik bir duvar çekilmiş 3 metre yüksekliğinde demir parmaklıklar üzerine yerleştirilmişti. Demir parmaklıkların özel tasarım olduğu ortaya çıktı. Buna göre demir parmaklıklar, tam karşısına 90 derece geçip bakılmadığı sürece arkasını göstermiyor. Parmaklıkların birinci özelliği görünmezlik koruması sağlaması. Demir parmaklıklar bu özelliklerini ölçülerinden ve üzerine oturtuldukları demir kaideye ve birbirlerine göre açılarından alıyor. Parmaklıklar monte edildikleri kaidenin üzerine dik olarak değil sağa ve sola 45 derecelik açılarla yerleştiriliyor. Yaklaşık 1 santimetre kalınlığında, 4 santimetre genişliğinde olan parmaklıklardan birinin bittiği noktada diğeri başlıyor. Parmaklıkların birbirine olan yakınlıkları ve yerleştirildikleri açılar, arkasının görülmesini çok büyük oranda engelliyor.
Bu tasarım aynı zamanda dışarıdan yapılabilecek olası silahlı saldırıları da olabildiğince zorlaştırıyor. Parmaklıkların yerleştirilme düzeni ve tasarımı aralarından kurşunun geçmesine de büyük oranda engel oluyor.
Muhafız Alayı ne olacak?
Cumhurbaşkanlığının bütün personeli ile saraya taşınmasının ardından bir gelenek de son buldu. Cumhurbaşkanlığına ait mekanın fiziki korumasını Atatürk’ten bu yana Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı yürütüyordu. Ancak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yaptığı açıklamada, oluşturulan 13 başkanlıktan birinin de güvenlik başkanlığı olduğunu dile getirdi. Kalın, bu birime henüz bir yöneticinin getirilmediği bilgisini de verdi. Sarayın fiziki korumasını şu anda dışarıdan polis sağlıyor. Saray içinde Muhafız Alayı için yer hazırlanırken, yeni görevinin nasıl düzenleneceği konusuda netlik oluşmadı.
Kürsüsü de asansörlü
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda dikkat çeken bir diğer konu ise basın toplantılarının yapıldığı salondaki kürsü. Kürsü, otomatik olarak yükseklik ayarının yapılması özelliğini taşıyor. Toplantıların düzenlendiği salonda boyları farklı kişiler konuşacağı düşünülerek kürsünün yaklaşık 20 santimetre alçalıp yükselme özelliği taşıması sağlanmış. Konuşacak kişi kürsüye yaklaşıyor, daha önce olduğu gibi mikrofonları ayarlamak yerine üzerindeki düğmelere basarak ve kenarlarından tutarak kürsüyü kendine uygun boyuta getiriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama