Savcı sinyalizasyonun peşinde

Ankara Başsavcılığı, ‘olmazsa olmaz değil’ denilen sistemin varlığını TCDD’ye sordu.

Yayınlanma: 14.01.2019 - 22:35
Abone Ol google-news
<video:1170532>

Ankara’da 9 kişinin öldüğü yüksek hızlı tren kazasına ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Oğuz Ejder Özdemir, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın “olmazsa olmaz değil” dediği sinyalizasyon sisteminin peşine düştü.

Bakanın açıklama yaptığı gün, TCDD Genel Müdürlüğü’ne “ivedi” uyarısıyla yazı gönderen Savcı Özdemir, Ankara YHT Gar ile kazanın yaşandığı Marşandiz İstasyonu arasında sinyalizasyon sistemi olup olmadığını sordu. Savcı, “Bu sistemin olmamasının trenlerin yönlendirilmesinde direkt etkisi var mı” sorusunun yanıtını da istedi.

<haber-dikey:1196619,1193116, 1192329, 1185547>

13 Aralık 2018’de Ankara-Konya seferini yapan YHT, Hat 1’den ilerlerken makas değiştirilmediği için Hat 2’ye geçerek Marşandiz İstasyonu’nda karşı yönden gelen klavuz lokomotifle saat 06.36’da çarpıştı. Kazayla ilgili “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Savcısı Özdemir, Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın “Sinyalizasyon sistemi olmazsa olmaz değil” dediği gün olan 14 Aralık’ta tek sayfalık yazıyı TCDD’ye gönderdi. Tüm hususların “eksiksiz” yanıtlandırılması istenen yazıda, TCDD’den şu sorulara yanıt istendi:

-Ankara YHT Gar ile olayın meydana geldiği durak arasındaki tren hattında sinyalizasyon sistemi var mı?

-Sinyalizasyon sistemi yoksa hatlardaki trenlerin yönlendirme işlemleri nasıl yapılıyor?

-Bu sistemin olmaması, trenlerin yönlendirilmesinde direkt etkisi var mıdır? Bu sistemin kurulu olması halinde sistem nasıl işleyecektir? YHT Ankara-Konya hattının işletmeye açılış tarihi nedir? Açıldığı tarihten beri yönlendirme işlemleri nasıl yapılmaktadır?

Teşkilat şemasına istedi

Hatlarda trenlerin seyir ve yönlendirme işlemleri ile görevli ve sorumlu birim hangisi olduğunu soran savcılık, bu birimin yetkililerinin teşkilat şemasını çizip, görevlerinin yaptıkları görevler ayrı ayrı belirtilerek başsavcılığa bildirilmesi istendi. Kontrolör, hareket memuru ve makasçı tarafından yapılan makas değiştirme işlemi sırasında tren hatlarında yapılan yönlendirmenin YHT ve klavuz lokomotif makinistlerince sorulup sorulamayacağının da bilgisi istenilen yazıda, makinistlere tebliğ edilmiş bir genelge olup olmadığı soruldu ve makinistlere tebliğe ilişkin belge talep edildi. Son olarak TCDD’nin olayla ilgili olarak idari soruşturma başlatıp başlatmadığını sorarken, görevlendirilen müfettişlerin isimleri istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler