Seçim barajı düşürülmeli

Çözüm sürecinin başında kurulan “akil insanlar heyeti”nde yer alan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, Abdullah Öcalan’ın İç Güvenlik Paketi tartışmalarıyla son dönemde gerginleşen ortam nedeniyle “Türkiye’nin normalleşmesi” ve “sürecin konuşulabilir hale gelmesi” için silahsızlanmanın konuşulması amacıyla kongre çağrısı yaptığını ifade etti.

Yayınlanma: 02.03.2015 - 06:46
Abone Ol google-news

Çözüm sürecinde Dolmabahçe’de yapılan ortak açıklamayı Cumhuriyet’e yorumlayan Can, Öcalan’ın doğrudan doğruya silahsızlanma çağrısı yapmadığını; silahsızlanma meselelerinin konuşulması için kongrenin toplanılmasını önerdiğini belirtti. Can, “Silahsızlanma olacak mı olmayacak mı? Nasıl olacak, bunun koşulları nedir? Bunu kongre değerlendirecek” dedi.

Öcalan’ın hükümetin son zamanlarda ortamı çok kızıştırması ve meseleleri adeta bir kördüğüm haline getirmesinden hareketle böyle bir açıklama yaptığına işaret eden Can, şunları ifade etti: “Süreç de böyle devam ederse seçime doğru daha da sert bir ortam olurdu. Seçimden sonra bir çatışma ortamı da söz konusuydu. Öcalan sanırım bunları gözetti. Ortamı daha fazla kızıştırmadan, Türkiye’ye de biraz normalleşmeye dönük bir çağrı yaptı.” Söz konusu 10 maddenin hükümetin kabul edebileceği bir hale getirildiğini kaydeden Can, “Kongrenin toplanması çağrısı yapıldı, devlet sıkıntıya düşmedi. Büyük ihtimal kongre toplanır. Bunları değerlendirir. Şimdi hükümetin atması gereken adımlar var. O adımlar atılacak ki; kongreyi yapanlar da ‘Hükümet bu adımları attı. Biz de silahsızlanma konusunda adım atalım’ diyebilsin” dedi.

Hükümetin atması gereken adımlara değinen Can, Meclis’te dikta rejimini hedefleyen İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilerek gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Can, yüzde 10 barajının mümkünse düşürülmesi gerektiğini belirterek “10 madde; anadil verilsin, Kürt statüsü verilsin gibi al ver hesabı yapmıyor; demokrasinin siyaset felsefesini yapıyor” dedi.

 

PKK silah bırakmaz

Can, bu kapsamda 10 maddenin somutlaşması için müzakerelerin başlaması gerektiğini ifade etti. Can, şunları ifade etti: “Hükümetin ev ödevleri vardır. Siyasi müzakere sürecinin başlatılması, İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi, HDP’nin de barajı geçememesinin koşullarının ortadan kaldırılması. Bu konularda adım atılıp bir kongre toplanmış olursa, kongreden olumlu şeyler çıkar. PKK silahını bırakmıyor, Türkiye’deki silahlı faaliyetlerini durdurup, silahlı faaliyet yürüten güçlerini dışarı çekecek. IŞİD ve Ortadoğu’daki durum varken bunu yapması olanaksız.”

 

Öcalan katılır mı?

Öcalan’ın kongreye doğrudan katılıp katılmayacağı konusundaki tartışmaya değinen Can, Öcalan’ın zaten kongrenin toplanmasına ön ayak olması, 10 maddelik görüşlerini hem hükümet hem Kandil’in kabul etmesiyle kongrede fiilen olmasa bile ideolojik varlığıyla olacağını ifade etti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler