Seçmen sayısında şüpheli artış

Sığınmacıların vatandaş yapılması ‘güvenlik’ tartışmalarını gündeme taşıdı.

Yayınlanma: 26.11.2013 - 05:36
Abone Ol google-news

Dershane tartışmasında Gülen cemaatinin Başbakan Tayyip Erdoğan’a “mezardan kalkıp Türkiye’nin demokratikleşmesine katkı sağlandığı” vurgusu yapması, Suriye’den Türkiye’ye kaçanların vatandaşlığa geçirilerek seçmen yapıldığı iddiaları, seçim güvenliğine ilişkin kuşkuları yeniden gündeme taşıdı. CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, son 6 yılda ülke nüfusu yaklaşık 5 milyon artarken seçmen sayısının 12 milyon arttığına dikkat çekerek, “Bu kadar fark mezarlıktan mı kaynaklanıyor” diye sordu. Yerel seçim sürecine girilirken seçim güvenliği ve seçmen sayılarına ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in, Türkiye’ye kaçan Suriyelilerin seçmen olabilmesi için Türk vatandaşlığına geçirildiği yönündeki iddiası yeni kuşkuları doğurdu. Seçmen sayısındaki kuşkulu artışı sık sık gündeme getiren CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, AKP’ye mezardan gelen desteklerin yeniden gündemde olduğuna, seçim zamanı mezardakilerin oy kullanmasını isteyenlerin bugün yine mezarlıkları anımsattığına dikkat çekti. Acar, son yıllarda seçmen sayısındaki ani artışa işaret ederek şu görüşleri dile getirdi: “2002 yılında 41.4 milyon olan seçmen sayısı 2007 yılında 42.8 milyon, 2009 yerel seçimlerinde 48 milyon, 2011 yılında ise 52.8 milyona çıkmıştır. 2002- 2007 döneminde seçmen sayısı yaklaşık 1 milyon artarken, 2007-2011 döneminde yaklaşık 10 milyon artmıştır. 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla ise 75 milyon 627 bindir. YSK, 24 Ekim 2013 itibarıyla seçmen sayısını 54 milyon 971 bin olarak açıkladı. Nüfus yaklaşık 5 milyon artarken, seçmen sayısı nasıl 12 milyon artmıştır? Bu kadar fark mezarlıktan mı kaynaklıyor?”

Seçmen olma şartı

Acar, Suriyeli sığınmacılara seçmen olabilmeleri için vatandaşlık verildiğine ilişkin ciddi iddialar olduğunu da belirterek, “Türkiye’nin pek çok bölgesine Suriyelilerin yerleştirildiği söyleniyor. Suriye krizinden sonra Türkiye’ye gelen kaç Suriyeli vatandaşlığa alındı, kaç kişiye seçme hakkı verildi. Bunlara vatandaşlık verilmesi için Türkiye’de 5 yıl ikamet etme koşulu uygulanmakta mıdır? Bu sorulara mutlaka bir yanıt verilmelidir” dedi. MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin’in yazılı soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 11. maddesine göre, bir yabancının Türk vatandaşlığını kazanabilmesi için ikamet izni ile kesintisiz olarak Türkiye’de en az 5 yıl ikamet etmesi gerektiğini hatırlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler