Sedat Simavi Ödülleri'ne başvurular başladı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2016 Sedat Simavi Ödülleri'ne başvurular başladı.

Yayınlanma: 25.08.2016 - 15:51
Abone Ol google-news

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği 9 dalda verilen ödüllere başvurular için geri sayım başladı. Başvurular 30 Eylül 2016 tarihine kadar yapılabilecek.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucu başkanı Sedat Simavi adına 40 yıldır verilen ödüllere başvurular başladı. TGC Sedat Simavi Ödülleri için başvurular, 30 Eylül 2016 Cuma akşamı saat 17.00’de sona erecek.

TGC Sedat Simavi Ödülleri’nde Gazetecilik, Radyo, Televizyon, Karikatür, Edebiyat, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Spor olmak üzere 9 dalda ödül veriliyor. Ödül dallarının sayısı, parasal ödül tutarı ve Seçici Kurul üyeleri, her yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından belirleniyor.

Ödüllerle ilgili ilanlar gazetelere veriliyor. Ödül Sekreterliği tarafından 3000'den fazla öğretim kurumu ve kuruluşa elektronik posta ile mektup gönderilip ödüller için adayları varsa bildirmeleri isteniyor.

9 dalda verilecek ödül tutarı net 20 bin TL. Ödül 9 dala (televizyon dalında 2 kategoriye) paylaştırılacak. Kişiler, kendileri aday olabilecekleri gibi öğretim kurumları, mesleki kuruluşlar, Sedat Simavi Ödülleri Ön araştırma Kurulları ve kişilerce de aday gösterilebilecek.

ÖDÜLLER ARALIK AYINDA TÖRENLE DAĞITILACAK

Ödüller, her yıl Aralık ayında törenle dağıtılıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin kuruluşunda öncü olan Sedat Simavi'nin ölüm yıl dönümünde ödül kazananların isimleri, medya yolu ile açıklanıyor. Ödül kazananlara parasal ödüllerle birlikte merhum Sedat Simavi'nin küçük bir heykeli ve Ödül Belgesi veriliyor. 1977 yılından beri verilen ödüllerle ile ilgili ayrıntılı başvurusitesinin ödüller başlığı altındaki Sedat Simavi Ödülleri sayfasının Yönetmelik bölümünden ulaşılabilir. Merak edilen sorular için de Sedat Simavi Ödülleri Sekreterliği’nin [email protected] isimli elektronik posta adresi üzerinden ya da 0212 513 84 58 numaralı telefonunu arayarak da bilgi alınabilir.

GAZETECİLİK

Gazetecilik ödülü için kişiler; yorum, haber, söyleşi, dizi yazı, sayfa düzenlemesi, haber fotoğrafları gibi son bir yıl içinde basılı kitle iletişim araçlarında yayınlanmış güncel eserlerle aday olabilirler.

SEÇİCİ KURUL: Fikret BİLA, Niyazi DALYANCI, Orhan ERİNÇ, Okay GÖNENSİN, Hakan GÜLDAĞ, Ayşe ÖZEK KARASU, Vahap MUNYAR, Şükran SONER, Tufan TÜRENÇ

RADYO - TELEVİZYON

Radyo ve televizyon dallarına ayrı ayrı (televizyon dalında haber ve belgesele ayrı ayrı) ödül verilecektir. Radyo ve televizyon için hazırlanmış ve son bir yılda yayınlanmış bütün programlar (tek veya dizi olarak) ödüle aday gösterilebilir. Yayınlanan televizyon eserlerinin yönetmenleri; Radyo dalında ise yayınlanan eserlerin yapımcı, yazar ve yönetmenlerinden biri aday olabildiği gibi, birlikte de aday olabilirler.

SEÇİCİ KURUL: Zafer ARAPKİRLİ, Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN, Göksel GÖKSU, Yrd. Doç. Dr. Gökmen KARADAĞ, Yrd. Doç. Dr. Erkan OYAL, Doğan ŞENTÜRK, Prof. Dr. Orhan TEKELİOĞLU, Celal TOPRAK, Dr. Recep YAŞAR

KARİKATÜR

Karikatür ödülü için kişiler; tek ve bant karikatürlerle son bir yıl içinden basılı kitle iletişim araçlarında yayınlanmış güncel ve özgün eserlerle aday olabilirler.

SEÇİCİ KURUL: Ercan AKYOL, Yrd. Doç. Dr. Gürbüz Doğan EKŞİOĞLU, Piyale MADRA, Kamil MASARACI, Tan ORAL

EDEBİYAT

Şiir, öykü, roman, oyun, anı, gezi, deneme, eleştiri, araştırma ve edebiyat tarihi türündeki kitaplaşmış eserler katılabilir. Aday gösterilecek kitapların son bir yıl içinden yayınlanmış olması gerekir.

SEÇİCİ KURUL: Eray CANBERK, Metin CELÂL, Faruk DUMAN, Nursel DURUEL, Doğan HIZLAN, Hilmi YAVUZ, İhsan YILMAZ

SOSYAL BİLİMLER

Sosyoloji, sosyal psikoloji, antropoloji, siyaset bilimi, sosyal politika, sosyal istatistik, hukuk, iktisat, tarih dallarında bilimsel çalışma yapan adaylar katılabilir. Çalışmaların Türkiye’nin sorunlarıyla ilgili olmaları tercih edilir ve son bir yıl içinden yayınlanmış olması gerekir.

SEÇİCİ KURUL: Prof. Dr. Taner BERKSOY, Gülseren ERGEZER GÜVER, Prof. Dr. Sibel İNCEOĞLU, Prof. Dr. Emre KONGAR, Prof. Dr. İoanna KUÇURADİ, Prof. Dr. Bertil Emrah ODER, Prof. Dr. İlter TURAN

FEN BİLİMLERİ

Fizik, kimya, matematik, jeoloji, botanik, zoolji, astronomi gibi fen bilimleri dallarından birinde önemli bir buluşu gerçekleştiren ya da araştırma ve çalışmalarıyla bu bilimlerin evrensel gelişmesine katkıda bulunan adaylara açıktır. Yayınlanmış monografik incelemeler ve doçentlik tezleri ödüle aday olabilir.

SEÇİCİ KURUL: Prof. Dr. Türkan HALİLOĞLU, Prof. Dr. İlhan İKEDA, Prof. Dr. Sedat ÖLÇER, Prof. Dr. Özlem Keskin ÖZKAYA, Prof. Dr. Önder PEKCAN, Prof. Dr. O. Teoman TURGUT, Prof. Dr. Yücel YILMAZ

SAĞLIK BİLİMLERİ

Tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi insan sağlığıyla ilgili alanlarda önemli bir buluşu gerçekleştiren ya da araştırma ve çalışmalarıyla bu bilimlerin evrensel gelişmesine katkıda bulunan adaylara açıktır. Başvurulara, “Sağlık Bilimleri Ödülü Başvuru Formu” eklenmelidir.

SEÇİCİ KURUL: Prof. Dr. Özdemir AKTAN, Prof. Dr. Selim BADUR Prof. Dr. Halil BAHÇECİOĞLU, Prof. Dr. Gökhan DEMİR, Prof. Dr. Önder ERGÖNÜL, Prof. Dr. Ahmet GÜL, Sibel GÜNEŞ, Prof. Dr. Gökhan HOTAMIŞLIGİL, Prof. Dr. Berrak ÇAĞLAYAN YEĞEN

SPOR

Ödül, sporun her dalına açıktır. Son bir yıl içinde ülke çapında ve uluslararası alanda üstün başarı sağlamış olan sporcuya, takıma veya bir spor adamına verilir. Her branşta milli takımlar, kulüp takımları aday olabilir. Amatör sporcuların başarıları öncelikle dikkate alınır.

SEÇİCİ KURUL: Murat AĞCA, Orhan AYHAN, Gürcan BİLGİÇ, Şenes ERZİK, Atilla GÖKÇE, Uğur VARDAN, Esat YILMAER

BAŞVURU KOŞULLARI

- Sedat Simavi Ödüllerine aday olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak zorunludur.

- Fen ve Sağlık Bilimleri dallarında eserlerin son 5 yıl içinde (01.10.2011-30.09.2016); diğer dallarda ise, son bir yıl içinde (01.10.2015 - 30.09.2016) yayınlanmış, gerçekleştirilmiş veya sergilenmiş olması gerekmektedir.

- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetimine seçimle gelmiş üyeler, klasik ders kitapları, lisans, lisansüstü ve doktora tezleri ile bunlara dayalı makaleler; daha önce ulusal yarışma ve ödüllendirmelere katılmış eserler, derece almış olsun veya olmasın aday olamaz.

- Adaylar bir dalda ve bir eserle başvurabilir.

- Kolektif çalışmalar, ödül yönetmeliğindeki ilgili maddeye uyulmak koşuluyla aday olabilir.

- Ölmüş kişiler aday gösterilemez. Adaylık için başvurmuş veya adaylıkları ileri sürülmüş bir kişi adaylıktan sonra ölmüş ise, değerlendirmeye alınır, kazanırsa ödül tutarı yasal mirasçılarına ödenir.

- Belirli yazılı eserlerle (Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Edebiyat ve Sosyal Bilimler Ödüllerinde yayınlanmış olmalı) ödüle başvuracak veya aday gösterilecek kişinin, bu eserlerinden (Edebiyat ve Sosyal Bilimler Ödüllerinde kitap olarak), Gazetecilik ve Sağlık Bilimleri Ödüllerinde 10; Edebiyat, Sosyal Bilimler ve Fen

bilmeleri Ödüllerinde 8 adet eserin; Karikatür Ödülünde 6 adet eserin; Televizyon Ödülünde 10 adet USB Bellek’e [video dosyaları MP4 uzantılı (h264 codec), Video Bitrate değeri en az 5000 olmalı] kaydedilmiş eserin, Radyo Ödülünde 10 adet USB Bellek’e (MP3 formatında) kaydedilmiş eserin, (Spor ödülünde 8, Radyo ve Televizyon Ödüllerinde 10 adet bilgi yazısının), kişinin aynı sayıda özgeçmiş yazısı ve 2 adet vesikalık fotoğrafı ile birlikte Sedat Simavi Ödülleri Sekreterliği’ne gönderilmesi gerekir.

- Fen ve Sağlık Bilimleri dallarında yabancı dilde yayınlanmış eserle de başvurulabilir. Bu durumda eserle beraber çalışmayı tam olarak anlatmak kaydıyla en az 2, en fazla 5 sayfalık Türkçe özetinin de verilmesi gerekir. Ayrıca aday eser ve Türkçe özetin pdf kopyasının da 1 adet USB Bellek’e kaydedilerek teslimi gerekir.

- Gazetecilik, Karikatür, Radyo ve Televizyon dallarında, aday kişinin ve eserinin

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ndeki maddelere aykırı olmaması dikkate alınır.

- Adaylık için başvurma suresi 30 Eylül 2016 Cuma günü saat:17.00’de sona erer. Postadaki gecikmeler kabul edilmez.

- Ödül için gönderilen materyaller iade edilmez. Ödül Yönetmeliği ve Sağlık Bilimleri Ödülü için “Sağlık Bilimleri Ödülü Başvuru Formu” Sedat Simavi Ödülleri Sekreterliği’nden istenebilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler