"Sen nasıl bir adamsın"

UEFA Avrupa Ligi son 16 ilk maçında ağırladığı Braga'yı Mehmet Topal'ın golüyle 1-0 geçen Fenerbahçe için spor yazarları ne dedi?

Yayınlanma: 11.03.2016 - 09:54
Abone Ol google-news

Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Kadıköy'de ağırladığı Braga'yı Mehmet Topal'ın attığı golle 1-0 yenerek avantajı eline geçirdi. Spor yazarları sarı lacivertlilerin zaferini nasıl gördü?

Şimdi onlar düşünsün (Rüştü Reçber - Hürriyet)

İlk yarı rakip kaleye bir kere gidebilen Fenerbahçe’ye nazaran Braga’nın atakları daha tehlikeliydi. İkinci yarı taraftarın da olaya sahip çıkmasıyla, özellikle 50-55. dakikalar arası Volkan Şen’in kanadından geliştirilen tehlikeli ataklar takımın hareketlenmesini sağladı. Fenerbahçe ikinci yarı daha çok önde oynamaya çalışan, bununla beraber defansif düşüncesini de bırakmayan bir görüntü çizdi. Mehmet Topal, orta alandan kaptığı topu dripling yaparak rakip kaleye götürdü ve akıllı gol vuruşu ile Pereira’nın maç öncesi planlarını hayata geçirdi.

BRAGA TÜRKİYE'DE HİÇ YENİLMEMİŞTİ Tabii ki herkes Fenerbahçe’den daha ofansif, baskılı ve turu geçirecek skor bekliyordu. Ama unutulmaması gereken bir gerçek var... Karşılarındaki Braga takımı geçmişte Türkiye’de oynadığı hiçbir maçta mağlup olmadı. Ayrıca iki etaplı oynanan maçlarda iç sahada en önemlisi, kaleni gole kapatıp, en azından 1 golle kazanmaktır. Fenerbahçe dünkü stratejisinde kendisini ileriye taşıyabilecek planlamayı maç öncesinde de maçta da yaptığını herkese gösterdi. Braga’daki maçta ev sahibinin kazanma mecburiyeti olacak. Orada, buradaki gibi gol yememe üzerine bir strateji kuramayacak. İşte burada da Fenerbahçe’nin hep övdüğümüz kaliteli ayaklarının iyi bir performans çizmesini bekliyoruz.

 

Çeyrek final kodu: Yarım sıfır (Uğur Meleke - Hürriyet)
Bir büyük takım geriden rahat çıkamadığında, devreye yetenekli orta saha oyuncuları girer normalde. Tabii böyle oyuncularınız varsa... F.Bahçe’nin bu yılki kadro mühendisliğinde en önemli arızası bu. Diego dışında yetenek konusunda takım standardının altında. 2013-14’te Ancelotti orta sahasındaki yetenek dozunu artırmak için merkez üçlüde Di Maria’yı kullanmıştı. Bu yıl Hiddink bazen Pedro’yu burada kullanıyor. Ama Pereira orta üçlüsüne yetenekli sokmamakta ısrar etti, özellikle Alper’i kullanma şansını değerlendirmedi. Ve dünkü gibi çıkaramadığında, çaresiz kaldı sarı lacivertliler. ALPER NEDEN ORTADA OYNAMAZ? Dün 65’te Nani’nin oyuna girmesi tabii ki doğru. Ama çıkacak adam hep Volkan veya Alper midir? Rakip kapanmışken Alper’i orta üçlüye kaydırıp etkisiz Ozan’ı çıkarmak hiç düşünülemez mi? Ya da Fernandao daha erken sokulup orta saha ikiliye dönemez mi? Bu düşünsel değişimlerde biraz tutucu kalıyor Pereira. Bence maçın 83 dakikası itibarıyla Pereira’nın hemen hemen bütün tercihleri tutucu, küçük Pereira gibi davranan Fonseca’nınsa planları yerinde giderken, kaderi Mehmet’in solosu değiştirdi.

 

Gelenek sürüyor (Ersun Yanal - Milliyet)

Maç boyunca sadece bir kez çıkarken top kaybeden Braga bunun bedelini pahalı ödedi. Mehmet Topal attığı mükemmel golle takımına büyük avantaj sağladı. Gol de ancak böyle bir pozisyonla olabilirdi. Orta sahası yavaş oyunculardan kurulu Fenerbahçe, rakibini az adamla ve dengesiz yakalayamadı. Meireles’in baskısı sonucu kapılan top Mehmet Topal’ın zeka dolu vuruşu golü getirdi.

DEPLASMANDA DA GOL YEMEZ Sezon başından bu yana Saracoğlu’nda diri ve coşkulu bir duruşu olan Fenerbahçe, Braga karşısında da bu geleneğini sürdürdü. 1-0’lık sonuçla tur için büyük avantaj sağladı. Hedefi gol yemeden kazanmak olan temsilcimiz bunu başardı. Rövanş karşılaşmasında sezon boyunca takım savunması ile ön plana çıkan Fenerbahçe’nin rakibinden deplasmanda gol yemeyeceğini ve turu geçen taraf olacağına inanıyorum.


Sen nasıl bir adamsın (Şansal Büyüka - Milliyet)
Sıkıntı her geçen dakika büyürken, imdada önce Volkan Demirel yetişti. Josue’nin şutundaki kurtarışı tek kelime ile sıradışıydı. Ardından Mehmet Topal bir mucize yarattı. Çünkü Braga’nın sağlam duruşuna, Fenerbahçe’nin hücumdaki etkisizliği eklenince, o gol için, o beklenen gol için bir mucize gerekiyordu. O mucize de Mehmet Topal’dan geldi. Takım oyununun değil, bireysel becerinin eseriydi bu gol. Topal’ın santradan kopup gelişi, engellenemeyen koşusu ve sol ayak içiyle, kalecinin kontrolü altındaki köşeye mükemmel falsoyla topu bırakışı, futbolun kitabına yazılacak bir ders gibiydi...

BÖYLE İSTİKRAR GÖRÜLMEDİ Mehmet Topal demişken; Türk futbolu yakın zamanda böyle bir istikrar görmedi. Bir değil, üç değil, beş değil, her maç süper oynuyor, süper mücadele ediyor... Hatta son iki yıldır kötü maçını hatırlayan yok. Nerede tehlike varsa ateş bacayı sarmadan yetişiyor, yangın çıkmadan ilk suyu Topal sıkıyor. Bu nasıl ciğerdir, bu nasıl profesyonelliktir, bu nasıl adamdır, helal olsun...

Sonuç şu; Fenerbahçe, Lokomotiv maçının Fenerbahçe’si değildi... Braga da asla bir Lokomotiv takımı değildi. Fenerbahçe beklentilerin altında kaldı, Braga, bilenler için değil ama bilmeyenler için beklentilerin üstüne çıktı. Avrupa kupalarında gol yemeden kazanılan her maç iyidir. Çok da iyi oynamadığın bir maçta kazanılan bu galibiyetin değerini bilmek ve Portekiz’e, rakibi daha ciddiye alarak gitmek gerekiyor.


Teşekkürler Volkan Demirel (Ahmet Çakar - Sabah)
İlk yarı çok yavan pozisyonu olmayan sıkıcı bir maç oldu. İkinci yarı F.Bahçe, biraz kıpırdadı. Nani oyuna girdi, Fernandao oyuna girdi, biraz daha F.Bahçe rakip alanda oynamaya başlamıştı ki milyonların ağzına geldiği o kritik 75. dakikaya geldik. Eski Bursasporlu Josue driplingini yaptı ve çok iyi vurdu ve iddia ediyorum dünyada pek az kalecinin çıkartacağı topu tam direk dibinden Volkan çıkarttı.

FUTBOLUN TUHAF ADALETİ Bu dönüm noktası sadece dün geceki maçın değil, belki de turun dönüm noktasıydı. Çünkü futbolda tuhaf bir adalet vardır. Atamayana atarlar... Nitekim öyle oldu. Braga çıkarken kaptırdı, Topal en az 30-35 metre topu sürdü... Ve tıpkı Josue'nin vurduğu gibi yerden köşeye bırakıverdi. İşte kalite farkı. Birbirine benzer iki şut; bir takımın kalesinde Volkan, diğerinde ise sıradan bir kaleci varsa hem golü atıyorsunuz hem maçı kazanıyorsunuz belki de turu geçiyorsunuz.


Skoru detaylar belirledi (Erman Toroğlu - Sabah)
Portekiz'de seyirci baskısıyla en ufak hatada Fenerbahçe dağılır. Ama akıllı hücum edilerek atılacak bir golle de rakip dağılır. Aynı tip top oynayan iki takım için detaylar sonuca tesir ediyor. Bu sonuç, Fenerbahçe için mükemmel. Tura yeter mi? "Biz bu turu geçeriz" derseniz hayal.

İNŞALLAH KIYMETİNİ BİLİRLER Fransız hakem neticeye tesir etmeyecek yerlerde F.Bahçe'nin lehine çaldı. Ama F.Bahçe hücumlarında son 30-35 metreye girildiğinde hep doğru düdükler çaldı. Rövanş maçında F.Bahçe'nin ne oynayacağı kadar hakem faktörü de rol oynayacaktır. Eğer dün gece Caner'in yaptığı gibi her pozisyona el-kol kald-ı rır, antipatik hareketler edersen, özellikle atılıp eksilirsen takımını yakarsın. Çünkü orada bu Braga çok daha sert ve baskılı oynayacak.

İşte onun içindir ki hakemin oradaki yorumu F.Bahçe'nin turu geçip geçmeyeceğini belirleyecek. F.Bahçeli oyuncuların en çok dikkat etmesi gereken olay takımlarını eksik bırakmamak olmalıdır. Maçın oyun ve kalitesine göre de F.Bahçe için 1-0 çok güzel bir skor oldu. İnşallah rövanşta bunun kıymetini bilirler. Beraberliğe oynarsan, bitiremezsin. Fenerbahçe seyircisi baskı yaparak rakip takım ve hakemler üzerinde etki yapıyordu. Ama dün akşam bunu yapamadılar. Neden? Çünkü hakem bu tarz baskıyı yemedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler