Sigara kadının doğurganlığını azaltıyor
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sema Oymak, yapılan birçok araştırmanın, sigara içen kadınlarda üreme fonksiyonunun olumsuz etkilendiği sonucunu ortaya koyduğunu kaydetti.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sema Oymak, “Sigara kadının doğurganlığını azaltır. Gebelik isteyen kadınların yaklaşık yarısında eğer sigara içiyorsa beklenen gebelik ortalama 1 yıl kadar gecikmeye neden olur” dedi.
Dünya genelinde 5 sigara içicisinden birisinin kadın olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Oymak, “Bugünkü sigara kullanıcılarının yarısını, gelecekte sigara ile ilişkili bir hastalık nedeniyle kaybedeceklerini çok iyi bilen tütün endüstrisi, yeni kullanıcılar yaratma ihtiyacı içindedir. Bu sebeple tütün endüstrisi kazançlarına kazanç katmak için kadınları hedef seçmiştir” diye konuştu. Oymak, tüm dünyada en sık ikinci ölüm sebebi olan tütün kullanımının, günümüzde her 10 yetişkinden birinin ölümünden de sorumlu olduğuna dikkat çekti.
SİGARA İÇEN KADINLARDA TÜP BEBEK YÖNTEMİ DE RİSKLİ
Prof. Dr. Fatma Sema Oymak, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Kadın ve Sağlık’ raporunda kadınların erkekler ile aynı sağlık sorunlarını paylaşmasına ve biyolojik nedenlerle daha uzun yaşar görünmelerine rağmen, yaşamlarını genel olarak erkeklere göre çok daha kalitelisiz ve sağlıksız sürdürdüklerini ortaya koyduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:
"Tütün kullanımı kadınlarda da kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa ve organ hasarına sebep olur, ölümcül sonuçlar doğurur. Sigara içiciliği, kadının sağlığını ve güzelliğini bozar. Bugüne dek yapılan birçok araştırmada; kadınların sigara içmesinin üreme fonksiyonları üzerine olumsuz etkilerinin olduğu gösterilmiştir, yani sigara, kadının doğurganlığını azaltır. Gebelik isteyen kadınların yaklaşık yarısında; eğer sigara içiyorsa beklenen gebelik ortalama 1 yıl kadar gecikmeye neden olmaktadır. Sigara içiciliği, suni döllenme veya tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemlerinin başarısını da olumsuz etkiler. Hatta bazı ülkelerde, tüp bebek uygulamalarında sigara içen kişiler programa alınmamaktadır. Gebe iken sigara içen annelerin kanındaki nikotin ve karbonmonoksit gazı plasenta yolu ile anne karnındaki bebeğe kolayca geçmektedir. Bu durum erken düşüklere ve anne karnında ölümlere yol açmaktadır. Gebe iken sigara içen annelerde, erken doğum ya da düşük doğum ağırlıklı bebek ve ani bebek ölümleri daha sık karşılaşılan bir durumdur. Gebe iken sigara içen annelerin çocuklarının, doğumda normal görülmelerine karşın, ileri hayatlarında öğrenme ve kavrama yeteneklerinin daha az geliştiği gösterilmiştir” dedi.
Video Haberler
-
İGDAŞ’tan dikkat çeken 19 Mayıs videosu
-
'İktidar yolculuğumuzu başlatıyoruz'
-
Ankara'da korkutan yangın!
-
MHP'liler bir CHP'liye saldırdı!
-
1919 genç zeybek oynayıp Atatürk'ün siluetini oluşturdu
-
Düğünde ‘bahşiş’ dehşeti: 5 yaralı
-
'Son kayıp bulunana kadar vazgeçmeyeceğiz'
-
Bolu'da mayıs ayında kar yağdı
-
'Dolar şu anda 22 TL'den işlem görüyor'
-
Feci kaza: Otoyoldan geçince otomobil çarpan kişi öldü
En Çok Okunan Haberler
-
'Dolar şu anda 22 TL'den işlem görüyor'
-
En zehirli türlerinden bir tanesi: Sürü halinde görüldü
-
Görevden alınan Özkan'dan ilk açıklama
-
Davos’ta gündem gıda ve enerjide yaptırım olacak
-
3 dakikalık 19 Mayıs kutlaması!
-
Gökbakar, Tilki ve Sabancı da topa girdi
-
Muhalefete bir kumpas hazırlanıyor
-
'Milletin Sesi' mitinginin akışı belli oldu
-
Kılıçdaroğlu'ndan 'adaylık' açıklaması
-
AKP'den 'asgari ücrete ikinci zam' açıklaması