Sigara paketlerindeki marka görüntüsü kaldırılıyor

Avustralya, bütün sigara markası paketlerinin aynı olmasını sağlayan bir yasa teklifisini meclise verdi. Yasa teklifi, Avustralyalı hekimler tarafından destekleniyor.

Yayınlanma: 24.08.2009 - 11:04
Abone Ol google-news

Avustralya'da sigara paketleri üzerindeki marka görüntüsünün kaldırılması gündemde. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Avustralya Tabipler Birliği Başkanı Dr Andrew Pesce, üzerinde markayla ilgili hiçbir tasarım, imaj olmayan, sadece sigara içmenin sağlık riskleri hakkında güçlü uyarılar taşıyan, reklamsız, sade sigara paketlerinin Avustralya Tabipler Birliği'nin sahip çıktığını dile getirdi.

Avustralyalı Senatör Steve Fielding tarafından parlamentoya sunulan 'Sade Etiketli Standart Tütün Ambalajı Yasa Tasarısı'nı' desteklemeleri için çağrıda bulunan Pesce, Avustralya'da sigara içilmesinin, önlenebilir ölüm ve hastalıkların en büyük ikinci nedeni olduğunu söyledi.

Pesce, "Öldüren bir ürünün parlak tasarımlar ve imgelerle süslenmesine izin verilmemeli. Hükümetler, tütün şirketlerinin sinsi ve aldatıcı renkli tasarımlar ve pazarlama yöntemleriyle insanların sağlıkları pahasına kâr elde etmelerini durdurmak için ellerinden geleni yapmak zorundalar" ifadelerini kullandı.


Marka bağımlılığı çok yüksek

Avustralya Tabipler Birliği Başkanı Dr Andrew Pesce'nin yaptığı açıklamanın devamında, sigara içen insanların bağımlılıklarında yüksek marka bağlılığının söz konusu olduğunu söyledi.

Sigara paketlerinin, marka reklamları için reklam panosu gibi kullanılmasının insanların öldürücü alışkanlıklarına bağımlı kalmalarına yardımcı olduğunu dile getiren Pesce, "Reklamsız sigara paketleri, sigaraya karşı savaşta hükümetlerin atmaları gereken bir sonraki basit adımdır. Bu adım hükümetlerin topluma sigaranın zararlarının önlenmesi ve halk sağlığının korunması konusunda ciddi olduklarını gösterecektir. Reklamsız sigara paketleri sigara içen her yaş grubundan kişilere basit ve açık bir mesaj verecektir: Sigarayı Bırak" dedi.
 

Uygulamanın diğer ülkelere de yayılmasını umuyoruz

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Dönem Başkanı ve Marmara Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunarak, her ticari ürün ambalajının tüketimi artırmak için özenle tasarlandığına dikkat çekti.

Dağlı, "Ancak sigara gibi kullanıldığında tüketicisinin ölümüne sebebiyet veren bir ürün için aynı mantığı yaşatmak söz konusu olmamalı" düşüncesini savundu. Sigara yasaları ile ilgili her konuda öncülük eden Avustralyalı politikacı ve hekimleri bir kez daha takdirle karşıladığını söyleyen Dağlı, "Avustralya'nın 'Reklamsız Sigara Paketleri' yasasında da öncülük etmesini ve aynı uygulamanın diğer ülkelere de yayılmasını umuyoruz" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler