Sigaradaki domuz ürünü tartışması büyüyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, Türkiye'de satılan sigaraların birçok zararlı etkisinin yanı sıra domuz ürünü içerip içermediğinin bağımsız laboratuvarlarca incelenerek açığa çıkarılması, sonuçlar açıklanıncaya kadar da tüm sigaraların satışının durdurulması gerektiğini savundu.
Sidney Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Simon Chapman'ın, ''Sigara filtrelerinde domuz kanından alınan hemoglobin maddesinin kullanıldığı'' iddialarını değerlendiren Ergüder, konuyu araştıran bilim adamlarına ''bu bilginin hemen verilemeyeceği, ileride sunulabileceği'' yanıtının verildiğine dikkati çekti.
Amerikan mahkemelerine yansıyan ve internette sergilenen belgeler incelendiğinde, Türkiye'de de satış yapan birçok sigara firmasının biyo-filtre olarak adlandırdığı bu ürünün araştırmalarına yer verdiğinin görüldüğüne işaret eden Ergüder, bu iddiaların Türkiye'de de araştırılması önerisini dile getirdi.
Ergüder, ''Türkiye'de satılan sigaraların birçok zararlı etkisinin yanı sıra domuz ürünü içerip içermediği bağımsız laboratuvarlarca incelenerek açığa çıkarılmalı, sonuçlar açıklanıncaya kadar da tüm sigaraların satışı durdurulmalıdır'' ifadesini kullandı.
''Sadece domuz eti yemek haramdır"
Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu emekli üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem de İslam dininin domuz etini haram kıldığını, buna göre, domuz etinin yenmesinin haram olduğunu bildirdi.
Sigaranın filtresinde domuz kanı bulunmasının bir anlam ifade etmediğini kaydeden Yeprem, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İmam Ebu Yusuf'a göre domuz etinin yenilmesi haramdır. Domuz kanı burada işlemden geçtiği için artık domuz etiyle bir ilgisi kalmamıştır. Yeni gelişmelerle ilgili Kur'an-ı Kerim'de kesin hüküm bulunmadığı takdirde bunu haram kabul etmeyiz. Sigara filtresindeki domuz kanı da yeni bir gelişmedir ve domuz eti yenmesiyle bir ilgisi yoktur.''
Yeprem, ancak bir şeyin dinen haram olmamasının zararlı olmadığı anlamına gelmeyeceğine işaret ederek, ''Sigaranın sağlığa zararlı olduğu bilimsel bir gerçek. Zaten İslam dinine göre de mekruhtur. Dolayısıyla zararı, domuz kanı içermesi açısından değil, sağlık açısındandır'' dedi.
Domuz kanı iddiası
Sidney Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Simon Chapman, ''sigara filtrelerinde domuz kanından alınan hemoglobin maddesinin kullanıldığını, domuz ürünleri konusunda hassas olan Müslüman ve Musevilerin bu konudan haberdar edilmesi gerektiğini'' savunmuştu.
Prof. Chapman, sigara firmalarının ''ticari sır'' kapsamına girdiğini gerekçe göstererek, sigaralarda kullandıkları katkı maddelerini açıklamadıklarını belirtmişti.
Imperial Tobacco'dan açıklama
Imperial Tobacco, ürünlerinde domuz kanı bulunmadığını açıkladı. Imperial Tobacco Türkiye'nin yaptığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Imperial Tobacco üretim öncesinde, tüm ürünlerin hammadde bileşenlerini çok detaylı bir şekilde incelemektedir. Imperial Tobacco, faaliyet gösterdiği 160 ülkedeki ürünlerinin filtre, harman içeriği veya paketleme malzemesinde katkı veya bileşen olarak gerek hemoglobin gerekse başka bir kaynaktan elde edilmiş kan kullanmamaktadır.''
British American Tobacco'dan açıklama
British American Tobacco (BAT) Türkiye, ürünlerinde domuz kanından veya domuzdan elde edilmiş hiçbir girdi kullanılmadığını bildirdi. Açıklamada şöyle denildi: ''British American Tobacco Türkiye, ürünlerinde domuz kanından veya domuzdan elde edilmiş hiçbir girdi kullanmamaktadır.''
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması