Sığınmacılarda rekor artış

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) 2014 raporuna göre sığınmacıların sayısı 60 milyona ulaştı.

Yayınlanma: 18.06.2015 - 17:24
Abone Ol google-news

 


BMMYK raporuna göre, 2013 yılında sığınmacı sayısı 51.2 milyon olurken,  bu rakam 2014'de rekor sayıya 59 milyon 500 bine ulaştı. Savaş bölgelerinden kaçmak zorunda kalan kalan sığınmacıların sayısında olağanüstü artış olduğu vurgulanan açıklamada "Savaş bölgelerinden günde 42 bin 500 kişi kaçarak yaşamlarını başka yerlerde sürdürmek zorunda kalıyor" görüşüne yer verildi.  

Raporu açıklayan  Antonio Guterres,  "Savaş nedeniyle yaşadığı toprakları ter etmek zorunda kalanların  başında Suriyeliler geliyor. Sekiz Afrika ülkesi (Fildişi Sahili, Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya, Mali, Kuzey Nijerya, Kongo, Güney Sudan,  Burundi) , üç Doğu Akdeniz ülkesi  (Suriye, Irak, Yemen),  bir Avrupa ülkesi (Ukrayna), Asya'dan  (Kırgızistan, Myanmar ve Pakistan'ın çeşitli bölgelerinden ) her üç kişiden biri mülteci durumunda kalıyor: Mültecilerin  yarısını da çocuklar oluşturuyor. Suriye'den  7, 6 milyon, Afganistan'dan  2 milyon 590 bin ve Somali'den  1 milyon 100 bin kişi,  en büyük kesimi oluşturmaktadır" dedi.

Türkiye mülteciler  ülkesi

Yaşananları  dehşet verici olarak gördüğünü belirten Guterres, " Mültecilere yardım konusunda ve savaşı durdurmak, barışı  sağlamak ve korumak için uluslararası toplum yetersiz kalmaktadır. Türkiye ülkesindeki 1 milyon 590 bin mülteci ile dünyanın en çok sığınmacı barındıran ülkesi. AB ülkeleri arasında sığınmacı olmak için başvurulan ülkeler arasında en çok Almanya ve İsveç ilk sıralarda" dedi.

Silah tüccarları listesi

Dünyanın bir çok yerinde savaşları çıkartan, ülkelerin yeraltı- yer üstü zenginlikleri talanlayan  ileri kapitalist ülkelerin  ekonomilerinde silah ticareti,  bütçelerinin  ortalama üçte birine yakın dilimi oluşturuyor. Bu ülkeler arasında bütçesinin yüzde 31'ile  ABD birinci sırada, yüzde 27'lik oranıyla Rusya ikinci, son yıllardaki yükselişiyle Çin üçüncü, dördüncü sırada Almanya, beşinci sırada Fransa ve altıncı sırada İngiltere yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler