Silivri'de 'dumansız koğuş' dönemi

Astım hastası bir tutuklunun verdiği mücadele sonucu Silivri Cezaevinde ''Dumansız Koğuş'' dönemi başladı.

Yayınlanma: 23.06.2010 - 18:11
Abone Ol google-news

Her binada 60 koğuşun yer aldığı Silivri Cezaevi'nde sigara içmeyen mahkumlar için ayrılan 21'er kişilik 10 koğuşun açılışı yapıldı.

Gönüllü mahkumların da katıldığı açılışta konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, çok önemli bir etkinlik için bir araya geldiklerini belirterek, sigara içmeyen kader mahkumlarının daha sağlıklı bir ortamda kalabilmelerini sağlamak amacıyla Türkiye'ye ve tüm dünyaya örnek olacak bir adım atıldığını dile getirdi.

Aynı zamanda İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı sıfatıyla burada olduğunu ifade eden Aydın, ''Sigara yasağı kanunu çıkarıldığından bu yana İstanbul genelinde 80 bin denetleme yapıldı. Yüzde 97 oranında sıkıntı yok. Herkes kanuna uyuyor. Kapalı mekanlarda sigara içilmiyor. Ancak yüzde 3 oranında bir sıkıntı var. İlk geldiğimizde 350 denetleme ekibimiz vardı, şimdi 750'ye çıktı. Bu denetlemeler kapsamında bin kişiye ceza kesildi'' diye konuştu.

Aydın, Danıştayın, kahvehanelerdeki sigara yasağını Anayasa'ya aykırı bularak, bu konuda yasak getiren yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesine başvurduğunu hatırlatarak, ''Bu başvuru bizi çok üzdü. İnşallah Anayasa Mahkemesinden çok olumlu bir karar çıkar'' dedi.

Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta da hapis cezasının ve tutuklamanın hürriyet yoksunluğu içermesi sebebiyle kendiliğinden bir ceza olduğunu, ek olarak cezaevi idaresi ve cezaevi koşullarının bu durumun içerdiği ıstırabı ayrıca yoğunlaştırmaması gerektiği anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi. Usta, yaşam koşullarının insan onuru ve toplumdaki yerleşik standartlara uyumlu olmasını sağlamanın, cezaevi ile dış dünya arasındaki farklılıkları asgariye indirmenin temel amaçları olduğunu söyledi.

Usta, bu anlayışla 5727 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tüzük hükümlerine geniş bir pencereden bakılarak, idarenin takdirine bırakılan konuların tutuklu ve hükümlüler lehine yorumlandığını anlattı.

Başsavcı Usta, bu kapsamda düzenledikleri dumansız koğuş dönemiyle ilgili bilgi vererek, ''Her bir ceza infaz kurumumuzda toplam 10 adet koğuş, sigara içilmeyen koğuşlar olarak ayrılmıştır. Tutuklu ve hükümlülerimizden talepler geldikçe koğuş sayıları artırılmaya devam edilecektir'' diye konuştu.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Mustafa Aydın da sigaranın zararlarını anlatarak, ''21. yüzyılda bir ülke, başka bir ülkeyi kendisine bağımlı hale getirmek istiyorsa, o ülkenin halkını, gençlerini, çocuklarını, sigaraya başlatıyor. Sigara, 21. yüzyılda en büyük sömürge aracıdır. Devlet büyüklerine, yargı mensuplarına sesleniyorum: Lütfen oyuna gelmesinler'' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Mustafa Aydın, Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ve Başsavcı Orhan Usta'ya teşekkür plaketi sundu.

Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası konser verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler