Sınav kaosu bitmiyor

TEOG'da soru iptaliyle birlikte puanların yeniden hesaplanması zorunluluğunun ortaya çıkarması öğrenciler arasında adaletsizliğin yaşanmasına neden olacak.

Yayınlanma: 05.07.2014 - 23:48
Abone Ol google-news

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ortak sınavlarından ilkinde yer alan dört sorunun mahkeme kararıyla iptal edilmesi, öğrenci ve veliler arasında paniğe neden oldu. Soru iptalleriyle yeniden yapılacak puan hesaplamalarının adaletsizliğe neden olacağını belirten veliler, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu haksızlığı gidermesi isteğinde bulundular.

Mahkeme kararına göre bakanlığın sınav iptali yapmasının mümkün olmadığı görülüyor. Çünkü, temmuz ayında yeniden sınav yapılması mümkün olmadığından liselere yerleşmek için hangi puanların kullanılacağının bilinmemesi kargaşaya neden olacak.

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, kararın sınavda yer alan soruların iptaliyle ilgili olduğuna dikkat çekerek “Dolayısıyla bakanlığın yapacağı, iptal olan sorulara göre TEOG puan hesap formülünü değiştirip iptal edilen sorulara göre yeni bir formülle TEOG puanı hesaplamaktır. Bu karara göre de sınav puanlarını tekrar hesaplayacaktır. Tekrar hesaplanan puan, öğrencilerin yılsonu başarı puanlarına ve yerleşme puanlarına etki edecektir. Bakanlık en geç 31 Temmuz’a kadar yeni puanları açıklamalı ki tercih süreci 31 Temmuz-08 Ağustos aralığında yapılabilsin” dedi.

Kösegil, “Yeniden yapılacak hesaplamanın, telafi sınavına giren öğrenci ile normal tarihte sınava giren öğrenciler arasında puan farklılıklarına neden olmayacak mı” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“Normal tarihte sınava giren öğrencilerin puanı 4 soru eksik hesaplanacak ve telafiye giren öğrencilerle arasında 2 ile 5 puan arasında bir fark doğuracak. Öğrencilerin tercih ve yerleştirme işlemlerinde ise bu puan farkı hayati önem taşır. Dolayısıyla bir adaletsizlik tabii ki olacak ama bakanlığın bu farkı nasıl düzenleyeceğini bilemiyoruz.”

 

Açıklama gecikmesin

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, bakanlık başvurusunun, çok sayıda insanı ilgilendirdiği için öncelik verilerek bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Şu anda üst mahkeme kararını bekliyoruz. Yerleştirme işlemlerinin yürüyebilmesi için puanların erken açıklanmasında yarar var. Önümüzdeki hafta içinde açıklanır diye umuyoruz. İlk sınav iptal edilirse yerine konulacak bir şey yok. karneler verildi, yılsonu başarı puanları belirlendi vb. Eksik sınavla yerleştirme olursa birbirine yakın puanlarla gerçekleşir ve seçicilikten uzak olur, çok sıkıntı yaratır.”

Gülan, “özel okulların öğrenci alımı” konusunda ise “Biz kamuoyuna bir duyuru yaptık, ‘öğrencileri şu puanları kullanarak alacağız’ dedik. Yeni hesaplama da yapılsa, Milli Eğitim Bakanlığı hangi puanları belirlerse onu kullanmak zorundayız. Keşke bakanlık bize kendi sınavımızı yapma izni verseydi. Açık uçlu sorular soracaktık ve böyle bir şey yaşanmayacaktı” dedi.

 

Bir daha yaşanmasın

Cem Gülan, bu tür sorunların bir daha yaşanmaması için her sınavdan 3 gün sonra uzmanlardan oluşan bir heyetin soruları incelemesini, hatalı soru bulunması halinde 15 gün içinde sınavın yenilenmesini önerdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler