Sinek ısırığına kanser tedavisi
Antalya’da yanlış teşhisten 2 ay kemoterapi gören 8 aylık Batuhan’ı ‘tatarcık sineği’nin ısırdığı anlaşıldı.
Antalya’da 8 aylık Batuhan A. bebek, 3 ay önce yüksek ateş şikâyetiyle Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Domuz gribinden şüphelenilen bebeğe, 4 gün ilaç tedavisi uygulandı. Kesin teşhis konulamayan Batuhan bebek, bu kez Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Üniversite Hastanesi’nde yapılan tetkiklerin ardından Batuhan bebeğe bu kez çok nadir görülen bir kan hastalığı olan “Hemofagositik Sendrom” (HLH) teşhisi konuldu.
İki ay kemoterapi
Habertürk'ün haberine göre Batuhan bebeğe hemen kemoterapi tedavisine başlandı. İki ay boyunca kemoterapi tedavisi gören Batuhan’ın laboratuvardan gelen biyopsi sonuçları, hem doktorları hem aileyi şoke etti. Biyopsi sonuçlarına göre, Batuhan bebeğin HLH olmadığı, “tatarcık” sineği tarafından ısırıldığı ortaya çıktı.
Taburcu edildi
Bir yandan hastalıktan kurtulmanın sevincini yaşayan ailesi, bir yandan da iki ay boyunca boş yere uygulanan kemoterapinin endişesini yaşamaya başladı. Bu arada Batuhan bebeğe “tatarcık tedavisi” uygulanıyor. Hastanede bir hafta daha tedavi gören Batuhan bebek, önceki gün sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.
Düşük doz verildi
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Hazar, belirtileri benzer olduğu için HLH teşhisi konulduğunu ve bu nedenle kemoterapi uygulandığını söyledi. Hazar, Batuhan’a düşük dozda kemoterapi verildiğini söyledi. Ailesi ise çocuklarında ölümcül hastalığın olmaması nedeniyle çok sevindiklerini, bu nedenle yanlış tedavi için dava açmayacaklarını bildirdi.
Tatarcık sineği, insanı uyurken ısırır
Boyun 1-3 mm arasındadır. Onu diğer sineklerden ayıran özelliği, vücudunun tüylü olmasıdır. Tatarcık sineğinin rengi donuk sarıdır. Evlerde köşelerde, karanlık yerlerde saklanır. Gündüzleri pasif olan tatarcık sineği gece aktif yaşar. Gece insanlar ve hayvanlar uyurken ısırır. Kan emerek yaşar. Tatarcık sineğinin ısırdığı bölgede kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık görülür. Dışarıda hayvan ağıllarında, kümeste, lağım ve mağaralarda sıklıkla görülebilir. Tatarcık humması denilen bir hastalığa neden olur.
Kemoterapinin yan etkileri nedir?
Halsizlik-bitkinlik, bulantı-kusma.
Ağrı. Sinir liflerini etkileyen kemoterapi ilaçlarının bazan ağrıya yol açtıkları bilinmektedir.
Ağız yaraları
Saç kaybı, cilt ve tırnak sorunları
Kansızlık
Merkezi sinir sistemi (MSS) sorunları
Enfeksiyon
Pıhtılaşmasorunları
Kabızlık
Kas ve sinir etkilenmeleri
Böbrekler ve mesane ile ilişkili sorunlar
Cinsel organlar üzerindeki etkiler.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Colani’nin arabası
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu