Sınıra yeni göç dalgası

IŞİD, Ankara’nın tampon bölge planları yaptığı Azez-Mare hattını ele geçirmek üzere. Bölgeden Türkiye sınırına kaçan sivil sayısının 165 bini bulduğu ve TSK’nin sınırın 700 metre ilerisinde kontrol noktası oluşturduğu iddia ediliyor.

Yayınlanma: 28.05.2016 - 22:51
Abone Ol google-news

Ankara’nın tampon bölge planlarının, kırmızı çizgi tehditlerinin, kısaca Suriye’ye müdahalesinin köşetaşı olan Azez-Mare hattının IŞİD’in eline geçme noktasına gelmesi, soru işaretleriyle birlikte büyük bir insani kriz getirdi. Türkiye’nin kapalı tuttuğu sınırları ile Azez arasında İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütüne göre 165 bin, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütüne göre 100 bin sivil sıkıştı.

ABD destekli YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin Rakka saldırısıyla uğraşan IŞİD, Azez saldırısıyla sürpriz yaptı. Perşembeden beri Türkiye sınırında son iki yıldaki en önemli ilerlemeyi gerçekleştiren IŞİD, Ankara destekli silahlı gruplara şiddetli saldırılar sonucunda bir dizi köyü alarak sınıra 10 kilometre mesafedeki Azez’e çok yaklaştı. Bu durum Ankara ile “terörist” ilan ettiği YPG’yi telaşlandırdı.

 

Mare’ye iki intihar saldırısı

YPG batıdaki Afrin kantonundan ilerleyerek Azez’in aşağısındaki Şeyh Isa köyünü aldı. TSK’nin de yukarıdan gelip “sınırın 700 metre ilerisinde kontrol noktası oluşturduğu” iddia edildi. Azez- Mare hattı, silahlı grupların Türkiye’den Halep’e uzanan ikmal hattı için kritik.

Önceki gün Azez’e 3 kilometre yaklaştığı belirtilen, hatta bazı girişlerini aldığı iddia edilen IŞİD, Azez’den hemen güneydoğusundaki Mare’ye ikmal hattını da kesti. Böylece tecrit ettiği Mare’ye dün bomba yüklü araçlarla iki intihar saldırısı düzenledi. Ardından tanklar eşliğinde Mare’ye iki koldan girmesiyle kasabada şiddetli çatışmalar çıktı.

Mare’de 15 bin sivilin sıkışıp kaldığı, önceki çatışmalardan kaçan on binlerce kişinin sığındığı Azez’de de Türkiye’nin sınır kapılarını açmaması sebebiyle trajedi yaşandığı belirtiliyor. MSF bölgedeki hastanesini taşımak zorunda kaldığını, hastalarının akıbetinden endişe duyduğunu duyururken, birçok yardım örgütü daha önce de yerlerinden olmuş Suriyeliler için bölgede kurdukları kampları taşımaya başladı. Uluslararası Kurtarma Komitesi 8 bin 500 kişiye hizmet verdiği kamplarda kalanların bölgeden kaçmaya çalıştığını belirtip “İnsanlar dehşet içinde, öldürülmekten korkuyorlar” dedi. Sadece bir günde 20 bin kişinin yerinden olduğu Azez’den üç günde Kürt kantonu Afrin’e de 6 bin 200 kişi göç etti. Azez’deki gazeteci Maamun Hatib “Bu bir felaket” uyarısı yaptı.

 

'Türk askeri sınırı geçti'

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin liderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği’nin (KYB) internet sitesi, IŞİD’in Azez saldırısı karşısında binlerce sivilin Kürt kantonu Afrin’e kaçması üzerine TSK’nin harekete geçtiğini duyurdu. Site, bölgeden Türkiye’ye geçişleri kontrol için Türk askerinin Suriye topraklarına 700 metre girdiğini ileri sürdü. Buna göre 2 tank, bazı zırhlı araçlar ve bir iş makinesiyle Afrin’in Heman ve Meroniye köyleri arasında kontrol noktası oluşturan Türk askeri, bölgeden geliş gidişleri kontrol ediyor.

 

‘Türkiye bize saldırıyor’

KYB, sınırdan 700 metre ileride çekildiği ileri sürülen görüntüler de yayımladı. Önceki gün de Afrin Kantonu Savunma Bakanı Abdo İbrahim, Türkiye’yi sınırda konuşlandırdığı obüs toplarıyla Afrin köylerini bombalamakla suçlamıştı.

ABD askerlerinin desteklediği YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin, IŞİD’in Suriye’deki “başkenti” Rakka’yı geri almak için 24 Mayıs’ta başlattığı operasyon da kuzeyde ilerliyor. İncirlik’ten kalkan ABD uçaklarının havadan desteklediği operasyonda kuzeyde 16 köy IŞİD’den alındı, 15 kilometre ilerleme sağlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler