Sivas... AKP Alevi oylarının peşinde

AKP Alevi adayla vekil sayısını artırma, CHP 2. milletvekilinin, MHP ise 16 yıl sonra vekil çıkarma peşinde.

Yayınlanma: 13.05.2015 - 23:51
Abone Ol google-news

İktidar ve muhalefet arasında “ötesine geçemiyorlar” polemiğinin öznesi olan kent Sivas’ta, işsizlik ve göç 2 büyük sorun olarak öne çıkıyor. Nüfusun azalması nedeniyle 2000’lerden sonra milletvekili sayısı 5’e düşen Sivas’ta, “Madımak katliamı”nın ardından çok sayıda Alevi başka yerlere göç etmiş. Kentte genel olarak AKP oylarında düşüş, MHP oylarında ise yukarı doğru bir seyir olduğu dile getirilirken milletvekili dağılımının 3 AKP, 1 CHP ve 1 MHP biçiminde olacağı havası hâkim. Son seçimde 5 vekilden 4’ünü alan AKP, son sıraya koyduğu Alevi adayla Alevilerin oyunu almayı, CHP vekil sayısını 2’ye, MHP ise yıllar sonra vekil çıkarmayı hedefliyor.

Kentin girişinde hükümetin 2017’ye ertelediği hızlı tren projesinin boş ayakları göze çarpıyor. Hükümet meydanında bizi önseçimde listeye giremediği için yeniden aday olamayan CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir karşılıyor. Meydanda yürürken sık sık önünü kesip üzüntülerini dile getiren yurttaşlara Özdemir, “Bu hükümeti göndermeliyiz” diyor. Kentin en büyük sorununun göç ve işsizlik olduğunu anlatıyor Özdemir. Askeri Dikimevi’nin İstanbul’a taşınması, Et ve Balık Kurumu gibi bazı kamu kurumlarının kapanması ve özelleştirilmesinin işsizliği daha da artırdığını, nüfusu giderek azalan kentin “Emekliler Şehri”ne döndüğünü, tarım desteklerinden yararlandırılmadığını, kente doğru dürüst yatırım yapılmadığını, hükümetin en fazla övündüğü hızlı tren projesinin bile sürekli ertelendiğini anlatarak sıralıyor sorunları. 7 Haziran’da AKP’nin milletvekili sayısının 4’ten 3’e düşeceğini, CHP’nin de vekil sayısını 2’ye çıkarabileceğini söylüyor.

 

Aleviye stabilize yol

Pir Sultan Abdal Derneği Sivas Şubesi Başkanı Hidayet Yıldırım, hükümetin Alevi açılımını şöyle yorumluyor:

“Madımak katillerinin isimlerini başa yazdılar. Sınavlarda din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını artırdılar. Hâkimlik mülakatında ‘Alevi misin’ sorusuna tepki gösteren avukatı tutukladılar. İşte AKP’nin açılımı bunları getirdi.”

2 Temmuz’un yıldönümünde Madımak Oteli’nin önüne gitmelerine bile izin verilmediğini belirten Yıldırım, Alevilere karşı ayrımcılığın sürdüğünü kaydediyor: “Eğer stabilize bir yol varsa orası Alevi köyüne gidiyordur. Eğer asfaltsa Alevi köyünden sonra mutlaka bir Sünni köyü vardır” sözleri dikkat çekiyor. Yıldırım’ın söylediklerine göre 2 Temmuz olaylarından sonra Alevi nüfusu azalmış, başka kentlere göç olmuş.

AKP’nin milletvekilleri adayları mevcut vekiller Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Hilmi Bilgin ilk 2 sırada. 3. sırada yer alan Selim Dursun ile 5. sırada yer alan Yalçın Özdemir, İstanbul’dan aday adayı olmalarına karşın Sivas’tan aday gösterilmiş. AKP, son sıraya koyduğu Alevi aday Yalçın Özdemir ile Alevi oylarını kazanmayı hedefliyor. İlçe ve köy ziyaretinden dönüşünde görüştüğümüz Hilmi Bilgin’e göre, 4 milletvekili garanti, 5. milletvekilini de Alevilerden gelecek oyla kazanabileceklerini, kentten tulum liste çıkarabileceklerini söylüyor. Göç ve işsizlik gibi bir sorun olmadığını belirtiyor Bilgin, “iş beğenememe” sorunu olduğunu belirtiyor.

CHP’de önseçimden çıkarak 1. ve 2. sıradan aday olan Ali Akyıldız ve Haydar Gölbaşı ile seçim bürosunda sohbet ediyoruz. Akyıldız ve Gölbaşı, AKP’de ciddi bir oy düşüşü olduğunu belirtirken, “Halkın AKP’ye tepkisi var, artık yeter diyor. Hedefimiz milletvekili sayımızı 2’ye çıkarmak” diyor.

MHP’nin 2. sıra adayı Oğuz Özdemir’e Kunduracılar Çarşısı’nda esnaf ziyaretleri sırasında rastlıyoruz. Seçmenin bu kez AKP’ye iyi bir ders vereceğini söyleyen Özdemir, kentin boşaldığını, istihdam yaratıcı hiçbir yatırım yapılmadığını, sosyal yardımlarla oy devşirdiğini belirtiyor. Özdemir, “Esnafı geziyorum. 10 esnaftan 1 tanesi AKP’ye oy vericem diyor” diyerek AKP’nin oylarının düştüğünü söylüyor. Özdemir, partisinin 3 milletvekili çıkaracağını, AKP ve CHP’nin ise birer milletvekilini paylaşacağını söylüyor.

 

Yazıcıoğlu etkeni

Helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun kentteki ağırlığı biliniyor. BBP-SP ittifakı, eski Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ü 1. sıradan aday göstermiş. Kentte, ittifakın barajı geçemeyeceği dikkate alınarak oyların hangi partiye kayacağı hesabı yapılıyor. MHP’nin oylarının ittifaka, ittifakın oylarının AKP’ye, tam tersi AKP’nin oylarının ittifaka kayacağı biçiminde çoktan seçmeli olasılıklar dillendiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler