Soğan-sarımsak kadar ağız kokusuna neden oluyorlar

Soğan ve sarımısak kadar, et, balık, peynir gibi yiyecekler de ağız kokusuna sebep olabiliyor.

Soğan-sarımsak kadar ağız kokusuna neden oluyorlar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.01.2019 - 20:05

Ağız kokusunu toplumsal, sosyal bir sorun olarak değerlendiren İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, “Ağız kokusu, ağız kaynaklı dişeti, kulak-burun-boğaz enfeksiyonu gibi üst solunum yolları veya mide hastalıklarının yanı sıra; soğan, sarımısak, et, balık ve peynir gibi yiyeceklerin aşırı tüketilmesinden de kaynaklanabiliyor. Ancak, tedavisi de mümkün” dedi.
Ağız kokusu sorunu yaşayanların, mide şikâyeti olsun olmasın mutlaka, gastrit ve ülsere neden olan “Helikobakter pilori” olarak adlandırılan bakteri açısından incelenmesi gerektiğine işaret eden Gümürdülü, yapılan inceleme ve tetkikler sonucu midesinde bakteri varlığı tespit ve tedavi edilen hastaların büyük çoğunluğunda iyi sonuç alındığını vurguladıktan sonra şunları söyledi:

“Aslında sağlığımız için yararlı olan soğan, sarımısak, et, balık ve peynir gibi yiyeceklerin çok tüketilmesi ne yazık ki, nefesin kötü kokmasına yol açabilir. Benzer şekilde tütün ürünleri ve alkol de ağız kokusuna neden olur. Buna karşı, mümkün olduğunca maydanoz, kahve tanesi ve limon kabuğu gibi kokuyu önleyici yiyecekler tüketilmeli; pastırma, sucuk gibi baharatlı yiyeceklerin hemen ardından dişler mutlaka fırçalanmalıdır.”

Diş aralarında, dil üzerinde ve diğer çevre dokularda kalan yiyecek artıklarının, ağız içindeki bakteriler ile kötü kokulu bileşiklerin oluşmasına sebep olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gümürdülü, şöyle devam etti:

“Ağız bakımı eksikliğine bağlı olarak oluşan bu ortamda, diş çürükleri ve dişeti hastalıkları da meydana gelerek tabloyu ağırlaştırmakta, iyi temizlenmeyen protezler de benzer şekilde ağız kokusunun daha şiddetli hissedilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle dişlerin yeterli oranda fırçalanarak ağız bakımına özen gösterilmeli, bakım sırasında, diş araları yeterince temizlenmiyorsa diş ipi kullanılmalıdır.”

Kokunun tedavisi mümkün

Epilepsi, tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçları kullanmak zorunda olanlarda tükürük salgısı azalmasının ağız kokusunu artırabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Gümürdülü sözlerini “Ağızda tükürük azalması bununla da kalmayıp; gastrit, reflü gibi sindirim sistemi (gastrointestinal) bozukluklara yol açmakta, bunun sonucu nefes kokusu gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Ağız (nefes) kokusunun tedavisi vardır. Ancak tıbbi bir müdahale gerektirmeyecek durumlar için; yemek sonrası ağız yıkama, diş fırçalama, çinkolu sakız, çinkolu diş macunu ile alkolsüz ağız kokusu giderici gargaralar kullanılabilir” diyerek tamamladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler