Soruşturmaları kesmek için 'gereğini' yapıyor
Hükümet yeni yolsuzluk soruşturmalarının önünü kesmekte ısrarlı.
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında karşı operasyon başlatan AKP hükümeti, Adli Kolluk Yönetmeliği’nin Danıştay tarafından yürürlüğünün durdurulması ve HSYK’nin bildiri açıklaması üzerine TBMM’ye bir yasa tasarısı ya da yasa önerisi sunulması için hazırlık yapıyor.
Adli Kolluk Yönetmeliği’nin Danıştay tarafından durdurulan hükümlerinin Polis Vazife ve Salahiyeteri Yasası (PVSY) ile Ceza Muhakemesi Yasası’na (CMY) taşınabileceği, HSYK’nin bildiri yayımlamasına karşı ilgili yasada değişiklik yapılabileceği belirtiliyor. TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan Danıştay Yasa Tasarısı’nda da bazı değişikliklere gidilebileceği kaydediliyor. Başbakan Erdoğan, Danıştay’ın kararı sonrası “Gereği yapılır” demişti.
Hükümet, Adli Kolluk Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak adli kolluğa kendilerine yapılan bir suça ilişkin ihbar veya şikâyetleri, el koydukları olayları, yakalanan kişiler ile uygulanan tedbirleri derhal cumhuriyet başsavcılığı ve en üst dereceli kolluk amirine, cumhuriyet savcısına soruşturmaların aşamaları hakkında cumhuriyet başsavcısına bilgi verme zorunluluğu getirmişti. Danıştay’ın söz konusu değişikliğin yürütmesini durdurması üzerine hükümet, bu hükümleri CMY ve PVSY’ye taşıma hazırlığı yapıyor. CMY’nin “adli kolluk ve görevi” başlıklı 164. maddesi, “Soruşturma işlemleri, cumhuriyet savcısının emir ve talimatları doğrultusunda öncelikle adli kolluğa yaptırılır. Adli kolluk görevlileri, cumhuriyet savcısının adli görevlere ilişkin emirlerini yerine getirir” hükmünü öngörüyor. Bu maddeye adli kolluğun yapacağı işlemleri cumhuriyet başsavcısına ve en üst dereceli kolluk amirine bildirme zorunluluğu eklenebileceği belirtiliyor. 160 ve 161. maddeler, cumhuriyet savcılarının görev ve yetkilerini düzenliyor. Maddede, savcıların yürüttükleri soruşturmayla ilgili olarak cumhuriyet başsavcılığına bilgi vermesine ilişkin bir hüküm bulunmuyor. Hükümetin, bu maddeye de bildirme yükümlülüğü getiren bir düzenleme ekleyebileceği konuşuluyor. HSYK’nin 13 üyesinin Adli Kolluk Yönetmeliği’nin anayasaya aykırı olduğu yönündeki açıklamasına sinirlenen hükümet, söz konusu üyelerle ilgili soruşturmanın ilgili dairenin önerisi üzerine HSYK tarafından açılabileceğine ilişkin anayasada ayrıntılı düzenleme olması nedeniyle bir yasa değişikliğine gidemiyor. Ancak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK’nin açıklama yetkisini bir yazıyla kendisine aldı. Hükümetin, bu konuda tartışmaya yer verilmemesi için HSYK Yasası’nda bir değişiklik yapabileceği dile getiriliyor. Danıştay değişebilir Danıştay’a yeni daireler kurulması ve İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nun yapısını değiştiren yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunuyor. Hükümetin, Adli Kolluk Yönetmeliği’nin yürütmesinin durdurulmasının ardından tasarıda bazı değişikliklere gidebileceği konuşuluyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması