Soykırım kuşatması

Vatikan’ın ardından Avrupa Parlamentosu da 28 yıl aradan sonra bir kez daha soykırımı öngören kararı kabul etmeye hazırlanıyor. AKPMHP- CHP milletvekillerinden oluşan bir heyet son dakikada Brüksel’e gitti. Karar geçerse Ankara, “Bizim için yok hükmünde” diyecek.

Yayınlanma: 14.04.2015 - 20:12
Abone Ol google-news

 

Avrupa Parlamentosu (AP), 1915’te yaşananların “Ermeni Soykırımı” olarak tüm Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkerce tanınmasına yönelik tasarıyı bugün oyluyor. AP’nin tasarıyı onaylaması halinde Brüksel-Ankara hattında ciddi bir kriz çıkması bekleniyor. AP Başkan Yardımcısı Antonio Tajani, tasarıyla ilgili “Biz şimdiki değil, 100 yıl önceki Türkiye’yi cezalandırıyoruz” dedi.

ABD'den 'soykırım' açıklaması

AP’de grubu bulunan en büyük parti olan ve tasarının öncülüğünü yapan Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) bir üyesi olan İtalyan parlamenter Tajani, şu mesajı verdi: “Soykırım, soykırımdır. Olmuş, olmuştur. Bu konunun Türkiye için çok hassas olduğunu anlayabiliyoruz. Ancak biz de Avrupa olarak hep insan haklarını korumak için mücadele veriyoruz, bu temel ilkelerimizden biri. Yani bunu Türkiye’ye karşı olmak için yapmıyoruz. Yahudi Soykırımı için de aynı tavrı takındık, özeleştiri yaptık. Bu bizim tarihimiz. Binlerce Ermeni’nin öldürülmesi de insanlık tarihinin bir parçası. Ermeni Soykırımı’nı inkâr etmenin kimseye faydası yok. Bu, tarihin bir parçasıdır ve aşikâr bir durumdur.”

Bir daha olmasın

“AB ülkelerinde çok sayıda Ermeni yaşıyor, onlar bizim vatandaşımız, bu nedenle hassasız” hatırlatması yapan Tajani, “Bunu sadece Türkiye için yapmış olsaydık, ‘Siz Türkiye’ye karşısınız’ diyebilirdiniz. Bunu Bulgaristan da yapsa, Çin de yapsa aynı tepkiyi verirdik” diye altını çizip şöyle devam etti:

“Soykırımı, şimdiki Türk hükümeti yapmadı ya! Bu bir asır önce oldu. Bu Türkiye’ye bir saldırı değildir. Birçok ülke gibi Türkiye de bu hatayı yaptı. Soykırımı tanırsa, Türkiye’nin önemi azalmaz. İtalya da, Almanya da geçmişteki hatalarını kabul etti. ‘İtalya hata yaptı’ desem, benim ülkeme karşı olduğum anlamına gelmez. Biz bunu tüm dünya için, bir daha bu trajediler yaşanmasın diye yapıyoruz.”

Türkler suçlanamaz

Nazilerin yaptığından hiçbir Almanın sorumlu tutulamayacağı gibi, bugün hiçbir Türk’ün tarihte olandan dolayı sorumlu tutulamayacağını vurgulayan Tajani, “Birileri Türklere zarar verse, Türk oldukları için kökünü kazısa, biz onlar için de aynı mücadeleyi verirdik” dedi. İtalyan siyasetçi, Türkiye’nin konuyu tarihçilere bırakma tezini şöyle reddetti: “Tarihçilere kalsa Yahudi Soykırımı da olmazdı. Olağanüstü sayıda Ermeninin öldürüldüğü kabul görmüştür. İnkârın faydası yok, bence bugünün Türkiyesi, geçmişinde olanı kabul etmeli.”

Schulz’u ikna çabası

Bugünkü oylama AP Başkanı Martin Schulz’un geçen haftaki Ankara temaslarında da gündeme geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AB Bakanı Volkan Bozkır, Schulz ile görüşmelerinde “AP’nin bu konuda karar almaması” için bastırdı. Schulz ise “AP üyeleri kendi hür iradeleri doğrultusunda oylarını kullanır” diye geri püskürttü.

Türkiye yönünü bize dönmeli

Bugüne dek Türkiye ile ilişkileri germemek için böyle bir karar alınmadığı hatırlatıldığında, AP Başkan Yardımcısı şunları söyledi: “Şimdi çıkmaz bir durum içindeyiz. Türkiye’nin üyelik müzakerelerini ileri götürmeyerek AB hatalı, ama Türkiye de AB’ye girmek istiyorsa bir adım atmalı. AB olarak geçmişte bu ülkeye karşı çok sert bir tavır içinde olduk. Belki 80 milyon Türk’ün Avrupa’da olmasından korktuk. Ne var ki bu, katılım müzakerelerinin ileriye götürülmemesi gerektiği anlamına gelmiyor.”

Türkiye ile Kıbrıs gibi çok sorun olduğunu, Ankara’nın yapması gereken bazı şeyleri yapmadığını, lakin AB’nin kapılarının her zaman Türkiye’ye açık olduğunu savunan Tajani, Ankara’ya şu mesajı gönderdi: “AB’nin stratejik bir vizyonu var. Türkiye ile müzakereler sürmeli. Türkiye, dünyanın başka yerine değil, Avrupa’ya yakın. Türkiye, yönünü bize dönmeli, başka yere değil. Umarım Türkiye, başka yapılara meftun olmaz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler