Söylenenler iftira, karalama

Hükümetin Sayıştay'ın denetim yetkisini daraltma ısrarına Sayıştay içinden de tepki geldi.

Yayınlanma: 23.05.2013 - 08:11
Abone Ol google-news

Hükümetin Sayıştay’ın denetim yetkisini sınırlandıran yasa önerisinde ısrar etmesi ve AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin “Bir vesayetten kaçarken diğeri geldi. Denetçiler çığırından çıktı”, “Denetçiler öyle bir kral ki, bir kuruma gidiyorlar, denetim için müsteşarın odasını istiyorlar. Araba istiyorlar” şeklindeki açıklamalarına Sayıştay denetçilerinden sert tepki geldi.

Sayıştay Denetçileri Derneği (SAYDER) Başkanı Şeref Efe, daha önceden randevu talepleri olduğunu ancak Canikli’nin kendileri ile görüşmediğini söyledi. Denetçilerin müsteşardan, genel müdürden odasını istemesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını belirten Efe, böylesi bir durumu Sayıştay’da şimdiye kadar hiç duymadıklarını bildirdi.

Efe, “Denetçiler, denetledikleri kişilerin amiri pozisyonunda değiller. Görevden alma, yaptırımda bulunma, soruşturma açma, ceza verme gibi yetkilere sahip değiller. O yüzden kimsenin odasını da isteyemez. Şimdiye kadar da böyle bir şeye şahit olmadık. Dedikodu olarak bile böyle bir şey duymadık. Ancak maalesef başka yerlerde müfettişlerin yaptıkları söylenen hususlar denetçiler tarafından yapılmış gibi gösterilerek bu yasa önerisine zemin oluşturuluyor. Bundan da son derece rahatsızız” dedi.

 

‘Kesinlikle izin verilmez’

Eğer bir denetçi müsteşardan odasını istemişse bunun mutlaka cezalandırılması gereken bir davranış olduğuna dikkat çeken Efe, böyle bir durumun mutlaka Sayıştay Başkanlığı’na bildirilmesi gerektiğini söyledi. Sayıştay Başkanlığı’nın da böyle bir şeye kesinlikle izin vermeyeceğini, gerekeni yapacağını dile getiren Efe, çok sıkı etik kuralları olduğunu vurguladı. Efe, şunları söyledi: “Ancak bu tür yollara başvurmadan kim, ne zaman, kime, ne tür yanlış bir davranışta bulunmuş bunlar belirtilmeden denetçiler şunu istiyor, şunu yapıyor gibi ifadeler iftiradan başka bir şey değil. Bunlar sadece bir karalama olarak görülüyor açıkçası. Çok yanlış bir yasaya da gerekçe oluşturmak için saptırma gibi görünüyor. Eğer gerçekten böyle bir sorun varsa buna ilişkin yasaya madde koysunlar. Yasa önerisinde bakıyorum ‘denetçiler müsteşardan oda isteyemez’ gibi bir madde de göremiyorum. Bunun yerine bambaşka şeyler var. Dolayısıyla sağlıklı bir yaklaşım değil.”

Efe, önümüzdeki günlerde Nurettin Canikli ile de görüşmek istediklerini, hükümet yetkilileri, partilerin grup başkanvekillerinden yeniden randevu talep edeceklerini söyledi. Canikli, amaçlarının Sayıştay’ın daha iyi hizmet vermesini sağlamak olduğunu dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler