Sözümüz var korkmuyoruz

Aracına konulan bombanın infilak etmesiyle 26 yıl önce katledilen yazarımız Uğur Mumcu’yu özlemle andık. Mumcu’nun yüzlerce okuru, seveni öldürüldüğü yerde, evinin önündeki sokakta gözyaşları ve türkülerle Mumcu’ya olan özlemini dile getirdi. Kırmızı karanfiller ve mumlar, patlamanın yaşandığı alandaki anıta bırakıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu yıl da Mumcu ailesini yalnız bırakmadı.

Yayınlanma: 24.01.2019 - 22:38
Abone Ol google-news

Sokaktaki anmaya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Veli Ağbaba ve Yıldırım Kaya, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel; CHP milletvekilleri Gamze Taşçıer, Gürsel Erol, Kani Beko, Murat Emir; Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, yazarlarımız Mustafa Balbay, Ahmet Tan, Miyase İlknur, Ankara Haber Müdürü İklim Öngel ile Ankara Cumhuriyet Okurları (CUMOK) ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri üyeleri katıldı. CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı Ekrem İmamoğlu ise törenin düzenlendiği sokağa çelenk gönderdi.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) adına törende konuşan Şebnem Gürsoy, “Laik hukuk devletinin ve demokrasinin başlıca düşmanları olan tarikatların ve cemaatlerin siyaset ve ticaret içindeki etkisini tüm delilleri ile okuyucularına anlattı. Uğur Mumcu’nun kitaplarında yaptığı uyarılar dikkate alınsaydı, yaşadığımız hukuksuzluklar, adaletsizlikler yaşanmayacaktı. Kuşkusuz o, yalnızca söylemekle ve yazmakla kalmamış özgür, demokratik ve laik bir hukuk devleti için canını da ortaya koymuştu” dedi. Gürsoy, “Özgür, kendi sözünü söyleyebilen, hakkını hukukunu bilen yurttaşlar olmak için çok uğraştık. Bu haklarımızdan kolay vazgeçemeyiz. Çünkü Uğur Mumcu’ya sözümüz var. Onun yaşamını boşuna feda etmediğini göstermemiz gerek. Ona olan vefa borcumuzu yeniden hatırlamamız gerek. Korkmuyoruz, hâlâ demokrasi, hâlâ hukuk devleti, hâlâ laiklik ve adalet istiyoruz” diye konuştu.

Ailesi anıtın önünde
CHP lideri Kılıçdaroğlu, anma töreninde bir süre Mumcu’nun evinde, Mumcu’nun ailesi ile görüştü. Ardından Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu Aybars ve oğlu Özgür Mumcu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte sokaktaki parkta bulunan Faili Meçhuller Anıtı’nı ziyaret etti. Mumcu ailesi ve Kılıçdaroğlu daha sonra, Mumcu’nun katledildiği alandaki anıta kırmızı karanfillerini ve mumlarını bıraktı. Tören, Mumcu ve devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ile son buldu.

MİT katilleri yakalasın
Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Mumcu suikastı ile ilgili olarak dönemin yetkililerinin “katilleri yakalayacağız, onları yargılayacağız, adalete teslim edeceğiz” sözü verdiklerini anımsattı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın belediye başkan adaylarının belirlenmesinde MİT’ten bilgi alındığı yönündeki sözlerini anımsatan Kılıçdaroğlu, “Eğer siz bu devleti adaletle yönetecekseniz, o istihbarat örgütlerini katillerin yakalanması için seferber etmeniz gerekirdi. Kalemini eğmeyen, bükmeyen insanların katillerinin yakalanması için seferber edilmeliydi. Uğur Mumcu, bütün dünyanın önünde saygıyla eğildiği bir basın mensubu. Kalemini dik ve onurlu tutan, ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden, haksızlığa direnen bir kişi. Ve siz onun katillerini bulmuyorsunuz ama devletin istihbarat örgütlerini başka bir amaçla kullanıyorsunuz. Bizlerin telefonları saat saat izlenirken, bu katiller neden ellerini kollarını sallayarak Türkiye’de geziyorlar” ifadelerini kullandı. 

ESKİŞEHİR

Katilleri bulunana kadar...

Yazarımız Uğur Mumcu Odunpazarı Belediyesi tarafından adına açılan Uğur Mumcu Parkı’nda anıldı. Tören Mumcu’nun bombalı saldırıya uğradığı “06 YR 245” plakalı aracının sergilendiği anıtın önünde düzenlendi. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Mumcu’nun 06 YR 245 plakalı aracının katilleri bulunana kadar ibreti âlem olsun diye sergilenmeye devam edeceklerini belirtti. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de Uğur Mumcu ve Gaffar Okan ile ilgili anılarını anlattı, Ahmet Taner Kışlalı’yı da andı. 

YALOVA

Düşünceleri yaşıyor

Uğur Mumcu, Yalova Cevdet Aydın Parkı’nda da anıldı. Anma toplantısına, Yalova Cumhuriyet ve Demokrasi Platformu üyeleri, ADD, Cem Vakfı, Pir Sultan Abdal Derneği. KESK, DİSK, Eğitim-İş Sendikası, TGB, ÇYDD, Yalova Cumhuriyet Kadınları Derneği, CHP İl Başkanı Nur Koçak, Vatan Partisi İl Başkanı Ayşe Nilgün Metingü, Yalova Belediye Başkan yardımcısı Jülide Güner ve Yazar Hasan Kıyafet katıldı. Ortak basın açıklamasını okuyan Eğitim-İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Aşina, “İlkeli ve cesur gazeteciliğin, tam bağımsız Türkiye’nin, gericiliğe karşı mücadelenin simge isimlerinden Uğur Mumcu, mafya ve siyaset ilişkisine, teröre, yolsuzluğa, köktendinci akımlara karşı, somut belgelere dayalı çalışmaları ve yayımladığı eserleriyle hayatını derin yapıların ortaya çıkarılmasına adamış, bu yapıların ortaya çıkmasından endişelenenler tarafından katledilmiştir” dedi.

ZONGULDAK

Zonguldak Demokrasi Platformu’nca Madenci Anıtı’nda düzenlenen anma törenine, yaklaşık 200 kişi katıldı. Zonguldak Demokrasi Platformu Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, “Mumcu, kalemini hep gerçeklerden yana kullanmış gerçek bir gazeteciydi. 30 yılı aşkın gazetecilik döneminde yazdığı ve her biri gündemi sarsan yüzlerce haberden hiçbiri tekzip bile edilmedi. Onun alçakça öldürülmesinin ardından 26 koca yıl geçti” dedi.

SAMSUN

Uğur Mumcu, katledilişinin 26. yıl dönümünde Samsun’da adının verildiği parkta şiirler ve türkülerle anıldı. ADD Samsun Başkanı Dr. Işık Özkefeli, “Uğur Mumcu, araştıran, sorgulayan, sözünü esirgemeyen, kalemini satmayan gerçek bir gazeteciydi” dedi. Adalet ve Demokrasi Haftası, 30 Ocak’ta gazetemiz yazarı Işık Kansu’nun Mimarlar Odası Salonu’nda katılacağı söyleşi ile devam edecek. 

İZMİR

Gazeteciliğin rehberi

İzmir’de Üçyol Uğur Mumcu Anıtı’nın önünde düzenlenen anma töreni, şiddetli yağış nedeniyle bu kez sosyal tesislere taşındı. Törene Cumhuriyet İzmir Temsilcisi Hakan Dirik, Karabağlar Belediyesi Başkan Vekili Alev Ağrı, İzmir Gazeteciler Cemiyet Başkanı Misket Dikmen’in de aralarında olduğu çok sayıda yurttaş katıldı. Hakan Dirik, “Mumcu araştırmacı gazeteciliğin alameti farikasıdır. Ancak onun gazeteciliğini ideolojik bakış açısından koparmak da mümkün değildir. Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yol, yurtseverlik anlayışı Mumcu gazeteciliğinin rehberi olmuştur” dedi. 

AYVALIK

Yanlış hesap yaptılar

Uğur Mumcu Ayvalık ilçesindeki evinin önünde anıldı. İlçe belediyesi tarafından düzenlenen törende yurttaşlar, Mumcu’nun resminin önüne birer kırmızı karanfil bıraktı. Törende konuşan ADD Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, “Karanlık odaklar, hain planlarını uygularken geride milyonlarca Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu’nun yetiştiğini tahmin edemediler. Karanlıktan ve kandan beslenen bu odaklar, yanlış hesap yaptılar. Yok ettikleri bedeni, düşünceleri mücadelemizde yaşıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler