STK’ler Meclis komisyonundan, hayvan deneyleri için vicdani ret talep etti

Hayvan haklarıyla ilgili Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarından (STK) TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu’na dikkat çeken bir öneri geldi. STK’ler, “Türkiye’de yılda 266 bin hayvanın deneylerde kullanıldığına” dikkat çekerek Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK), “üniversitelerdeki tıp eğitiminde vicdani ret hakkının tanınmasıyla ilgili tavsiyede bulunulmasını” talep etti. STK’ler, model olarak da “eğitim amacıyla yapılan deneylere senato kararıyla yasak getiren” Aksaray Üniversitesi’nin de model olmasını istedi.

Yayınlanma: 18.06.2019 - 21:23
Abone Ol google-news

TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan STK temsilcileri özetle şunları söyledi:

Hayvanlara Adalet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı avukat Hülya Yalçın: Hayvan deneyleri yaşam hakkı ihlalidir. Bu anlamdaki mücadelenin bir ayağı da eğitimden başlayarak “eğitimde etik, vicdani ret” kavramını geliştirmek. Hayvanlara ve canlılara yararlı bir yaşam sağlamak için bir meslek seçen insanların eğitimde öldürmeyi reddetme hakkı var ve bu vicdani etik ret etkili bir sivil toplum hareketi haline geliyor.

Deneye Hayır Platformu üyesi Yağmur Özgür Güven: Ankara, Türkiye’deki en çok hayvan deneyi laboratuvarı merkezine sahip olan il. İkinci sırada İstanbul, üçüncü sırada da İzmir var. Türkiye’de toplam 135 deney merkezi var. Her yıl 266 bin hayvan deneylerde kullanılıyor.

‘Giyotinle kafaları kesiliyor’

Deneye Hayır Platformu Temsilcisi doktor Oğuzhan Kınıkoğlu: Tıp fakültesine başladığımda laboratuvara toplandık. Onlarca sıçan, kafeslere konulmuş, hepsi yukarıya tırmanmaya ve kaçmaya çalışıyorlardı ve bize dediler ki “Bu sıçanların hepsini keseceksiniz.” El giyotini gibi bir alet var. Onların kafalarını kopartmak suretiyle, organlarını incelememiz bekleniyordu. Şok olmuştum ve tabii ki yapmadım. Türkiye’de öğrenciler o derse girmek ve hayvanlar üzerinde deney yapmak zorunda. Bir öğrenci eğer yapmak istemiyorsa, üniversite alternatif yöntemleri sunmak durumunda olmalıdır.
‘Travma yaşadım’

Hayvan Hakları ve Etiği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Burak Özgüner: Hoca öğrencilerden bir köpek getirmelerini söyledi. O an dışarı çıkıp buldukları bir köpeği derse getirdiler. O köpek de benim her gün gördüğüm bir arkadaşımdı. Kateterle köpeğin penisine girdiler, köpek acı içinde bağırıyordu. Büyük bir travma yaşadım.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler