Su çiçeği aşısı aşı takviminde

Sağlık Bakanlığı, çocukluk dönemi aşı takvimine Hepatit A aşısından sonra su çiçeği aşısının da eklendiğini bildirdi.

Su çiçeği aşısı aşı takviminde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.02.2013 - 11:04

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, çocukluk dönemi aşı takvimine su çiçeğinin de eklenmesiyle aşısı yapılan hastalık sayısının 13'e yükseldiği belirtildi. Aşılamanın önemine işaret edilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi: ''Ülkemizde yürütülmekte olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı'nın amacı difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hemofilus influenza tip b, hepatit A, su çiçeğine bağlı hastalıkların ve invaziv pnömokokal hastalığın yayılım, sakatlık ve ölüm oranlarının azaltılarak bu hastalıkların kontrol altına alınması, hatta tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Bu amaca ulaşabilmek için Sağlıkta Dönüşüm Programıyla koruyucu ve temel sağlık hizmetleri alanında önemli gelişmeler sağlanmış ve rutin bağışıklama çalışmaları Bakanlığımız tarafından en üst düzeyde önem verilen hususlardan biri haline gelmiştir.''

Aşılama hızının 2007'den itibaren yüzde 96-97 düzeyinde seyrettiği ifade edilen açıklamada, ulaşılan bu başarıyla ülkede aşı ile korunulabilir hastalık sayısında ciddi düşüşler sağlandığı kaydedildi. 2002 yılında 22 milyon lira olan aşılama bütçesinin, 2012 yılında yaklaşık 400 milyon liraya ulaştığı, aşı uygulamasının bütün sağlık kuruluşlarında ücretsiz verildiği hatırlatıldı.

 

Su çiçeği nedir?

Açıklamada, yüzde 90'ı 15 yaş altı çocuklarda kış ve ilkbahar aylarında görülen su çiçeği hastalığının, hafif seyirli çocukluk çağı hastalığı olarak bilinmesine rağmen özellikle bebeklerde ve erişkinlerde şiddetli seyredebildiğine dikkat çekildi.

Hastalığın bazen şiddetli deri enfeksiyonları, deride kalıcı izler, zatürre, beyin iltihabı (ensefalit) gibi ciddi sekel bırakan komplikasyonlara, hatta ölümlere sebep olabildiği, aşının, vaka sayılarında yüzde 85'lik azalma sağladığı, ağır seyreden su çiçeği vakalarını ise yüzde 95-100 önlediği bildirildi.

Su çiçeği aşısının ayrıca hastalıktan yıllar sonra ortaya çıkabilen zona zoster (gece yanığı) hastalığının önlenmesinde önemli olduğu belirtildi. 12. aydaki tüm çocuklara ücretsiz tek doz uygulanacak aşı, 1 Ocak 2012 sonrasında doğan bütün çocuklara yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler