Sürü bağışıklığı nedir, koronavirüs salgınını engelleyebilir mi?
Yeni tip koronavirüsün (Covid 19) neden olduğu salgın, “sürü bağışıklığı” olarak bilinen bir fenomenin, salgının ilerlemesinde önemli rol oynayabileceğini akıllara getirdi. Peki, sürü bağışıklığı nedir, koronavirüs salgınını etkiler mi?

AP'den Kate Kelland'ın haberine göre, bulaşıcı hastalık uzmanlarından 'sürü bağışıklığı' konusunda derlenen bazı bilgiler şu şekile:
SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI NEDİR?
Sürü bağışıklığı, toplumda yeterli sayıda insanın, herhangi bir enfeksiyona karşı topluca bağışıklı olduğu durumu ifade eder. Bu durum hastalığın yayılmasını etkili bir şekilde engelleyebilir.
Sürü bağışıklığı için, bağışıklığın aşıdan mı yoksa hastalığa yakalanmış insanlardan mı kaynaklandığı önemli değildir. Önemli olan, bağışıklı olmalarıdır.
Bir görüşe göre, COVID-19 olarak adlandırılan yeni koronavirüs enfeksiyonu ile giderek daha fazla insan enfekte olduğunda, iyileşen ve daha sonra gelecekteki enfeksiyonlara karşı bağışıklı olan insan sayısı artacaktır.
Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'nda Gelişen Enfeksiyon Hastalıkları profesörü Martin Hibberd'e göre, “Nüfusun yaklaşık %70'i enfekte olup iyileştiğinde, çoğu insanın enfeksiyona dirençli olması nedeniyle salgınlar daha yavaş ilerler" ve buna da sürü bağışıklığı denir.
KORONAVİRÜS SALGININI ETKİLER Mİ?
Yeni koronavirüs salgını ile ortaya çıkan kanıtlar, enfekte olmuş bir kişinin ortalama iki veya üç kişiye virüs bulaştırdığını göstermekte. Bu, başka hiçbir önlem alınmazsa, nüfusun %50 ila %70'inin bağışıklık kazanacağı, bu durumda da sürü bağışıklığının devreye gireceği anlamına gelir.
Video Haberler
-
Bozuk yolları çiçek ekerek protesto ettiler
-
Kartal'da apartmanda çökme
-
Çiftçi sayısı azaldı, borç miktarı arttı
-
'Herkes ayağa kalksın'
-
İzmir sahili yeşile büründü: 'Temmuzda görmek şaşırtıcı'
-
OSB’de korkutan doğalgaz patlaması
-
İzmir’de iki orman yangını
-
Pervin Buldan: 'Köprü olmayacağız'
-
Heyelan sahasındaki TIR kuyruğunda 'korkulu' bekleyiş
-
Altılı masanın beşinci toplantısı başladı
En Çok Okunan Haberler
-
Peker'den şimdi de 'Sarıgül' paylaşımı
-
Erdoğan'ın konuşmasındaki hatanın faturası kesildi
-
Erdoğan mitingini iptal etti
-
Hayat pahalılığına karşı sokağa çıktılar!
-
Asgari ücretteki artış halaylarla kutlandı
-
AKP'li vekilin İBB'den kazandığı para ortaya çıktı!
-
Ünlü ekonomistten endişelendiren dolar tahmini
-
Eski AKP'liler: 'İpin ucu artık kaçmış'
-
Mecidiyeköy'de saç saça kavga: Trafik durdu!
-
'Devlet hiç bu kadar ayağa düşmemişti'