‘Tabii ki feministim!’

Kadın Adayları Destekleme Derneği'nin (KA.DER) yeni Genel Başkanı Sunay Karamık oldu. Geçmiş dönemde AKP İstanbul İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan, 2011 seçimlerinde AKP Adana Milletvekili aday adayı olan kariyer koçu Sunay Karamık’ın KA.DER başkanı olması, “KA.DER’e AKP’li başkan” başlıklarını attırdı.

Yayınlanma: 18.12.2015 - 21:53
Abone Ol google-news

Çok sayıda kişi KA.DER için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın yönetim kurulunda yer aldığı Kadın ve Demokrasi Derneği’ne (KADEM) mi dönüşüyor tedirginliği yaşıyor. 1997 yılında kurulan KA.DER’in ana ilkelerinden biri “ayrımcılığın her türüne karşı olmak” bu yüzden de dernek tüm partilere eşit mesafede duruş izlemeye çalıştığını belirtiyor. Dernek kendileriyle çalışabilmek için temel şartın hiçbir parti ile bağın olmaması gerektiğini öne sürüyor. KA.DER’den edinilen bilgiye göre de derneğin partileşmesine yönetim kurulu izin vermeyeceği gibi uzun yıllar kadın hareketi için çalışmış Sunay Karamık’ın da amacı derneği AKP yandaşı haline getirmek değil. Karamık Genel Başkan olduktan sonra ilk defa Cumhuriyet’e konuştu.

Öncelikle yeni görevinizde başarılar dileriz. KA.DER’le nasıl tanıştınız?

- KA.DER’in kuruluş sürecinden beri içindeyim. Kurucu Başkanımız Şirin Tekeli benim manevi annem gibidir. Benim için KA.DER, bana kendisinin emanetidir. KA.DER’i usta ellerden devraldık, umarım en az onlar kadar başarılı oluruz. Şirin Tekeli Genel Başkanlığındaki KA.DER’de Sayman olarak, Zülal Kılıç Genel Başkan olduğunda ise Genel Sekreter olarak yönetimde görev aldım. KA.DER benim ilk sivil toplum örgütü deneyimimdi. Çok şanslıyım ki o dönemde KA.DER’i kuran efsane kadınları yakından tanıma, sivil toplum ve feminizmi onlardan öğrenme fırsatım oldu.

Kendinizi feminist olarak tanımlıyor musunuz? Feminizm nedir?

Tabii ki feministim. Feminizm en yalın anlamda kadın erkek eşitliğidir. Geçenlerde duyduğum bir söz çok hoşuma gitmişti: “Kadınlar erkeklerin yaptığı her şeyi yapabilir demiyoruz, kadınlar erkeklerin yapamadıklarını yapar.” Ben buradaki mesajı bütünsellik olarak tanımlıyorum. Kadın olmayınca her şey “eksik” kalır.

Çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Siyaset okullarından, seçim kampanyalarına, bilgisayar eğitiminden lobiciliğe kadar farklı alanlarda çalıştık ve çalışıyoruz. Kadının toplumsal hayatta, siyasi karar alma ve kamu yönetiminde eşit ve etkin temsil edilmesi, kadın dayanışmasının oluşturulması için yaptığımız bilinçlendirme, destekleme ve eğitim gibi konularda çalışmalarımız var. Siyasal partiler her organlarında kadınlara daha fazla yer verme baskısı hissediyorlar. Yeterli değil ama rakamlarda yükselme elde edildi. Eşit temsil elde edinceye kadar yılmadan çalışacağız.

Yeni dönem projelerinizi paylaşır mısınız?

Siyaset Okulları KA.DER’in gelenekselleşmiş çalışmalarından biri. Bu çalışmamızı güncelleyecek daha kapsamlı ve etkin biçimde sürdüreceğiz. Gençlere yönelik çalışmalarımız olacak, genç kadınlar için liderlik kampı gibi. Yeni Anayasa, Seçim Yasası, Siyasi Partiler Yasası, Eşitlik Çerçeve Yasası, parite uygulaması gibi konuları sürekli gündeme taşıyarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Teknoloji ve sosyal medyayı daha etkin kullanarak özellikle genç kadın liderleri görünür kılacağız. Türkiye’nin yönetiminde söz sahibi olacak gelecek nesil kadınları eğiteceğiz, hazırlayacağız, yüreklendireceğiz, destekleyeceğiz.

“Kadın cinayetleri politiktir kabul edin!”

KA.DER Genel Yönetim Kurulu Türkiye’nin “derhal” çözmesi gereken üç başlığı şöyle paylaşıyor, “Siyasette eşit temsil. Kadın istihdamı sağlanmalı. Kadın cinayetlerinin politik olduğunun kabul edilmesi gerekiyor. Kadın cinayetlerini işleyen katillerin aklanması ve bu adaletsizliğe tanık olmak son bulmalı.”



- KA.DER Genel Yönetim Kurulu’nun kadınlara mesajı şöyle,
“Öncelikle kendinize inanın. Kendinizi yakın hissettiğiniz siyasal partiye mutlaka üye olun, partinizin organlarında görev alın, çekinmeyin, aday olun. Hiç bir zaman pes etmeyin! ”

- KA.DER bugüne kadar LGBTİ bireylerin kimliklerini açıkça ifade ederek örgütlendiği bir örgüt olamadı. Ancak KA.DER Genel Yönetim Kuruluna Kaos GL Derneği avukatı Yasemin Öz’ün seçilmesiyle, ilk defa kendini eşcinsel olarak ifade eden bir yönetim kurulu üyesi oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler